Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chcela by som sa len poradit, opytat sa… Mam 26 rokov, a uvazujem o dietati. Citam tu vsetky tie krasne clanky buducich mamiciek, a neviem sa rozhodnut. S priatelom sme uz 9 rokov, byvame spolu taktiez skoro 9 rokov vo vlastnom dome, sme zabezpeceny, mame sice hypoteku, ale kto ju nema? Trochu sa toho vsetkeho bojim, tehotenstva, porodu, myslim tych pripadnych bolesti, rozmyslam preto potom o cisarskom reze (neviem ci je to spravne). Sme zdravy, nemame ziadny problem, len mne nieco chyba… Myslim, ze uz prisiel ten cas, chcela by som to planovane, priatel este o tom nevie, ale bol by strasne stastny, pretoze on mi stale hovori, ze by si zelal dieta, to som bola vzdy ja, co som to odmietala, pripadalo mi to ako nemozne, ale teraz sa to trochu vo mne meni. Citam clanky, mam radost, ked vidim niake male dieta, (pred tym ma to vobec nezaujimalo). Je uz ten spravny cas v 26 rokoch? Partner ma 30. Ma niektora s Vas podobnu skusenost ako ja?
Caute a vopred Vam moc dakujem za Vasu odpoved.
Ahoj Lucia,
jukni do diskuze Těhotenstvi - Je 26 let brzy na první dítko???
Právě se to tam řeší.
Koukám, že je nás víc, kdo si pokládá v tomto věku tuhle otázku ![]()
Biologicky je žena nejlépe připravena ve 22 letech. Ale jelikož my rády plánujeme, studujeme, cestujeme, chceme být existenčně zajištěny, těhotenství odkládáme. Ale čím déle ho budeme odkládat, tím obtížněji počneme, porodíme, hrozí nám více komplikací (např. Down)- ale to se týká spíš až žen po třicítce. Takže si myslím, že jestli Ty i Tvůj partner chcete, není co řešit- hupněte na to. Porodu se není třeba děsit předem , protože to dítě někudy ven prostě musí, s tím nic nenaděláš … A Císařský řez Tě sice uchrání před porod. bolestmi, ale jizva po porodu se hojí déle a taky bolí a navíc i na děloze vznikne jizva, která je pak rizikem při dalších těhotenstvích, proto se pak doporučuje s dalším těhotenstvím počkat aspoň 2 roky, aby nehrozilo nebezpečí prasknutí dělohy…
Kromě toho se domnívám , že pokud pro Císařský řez neexistuje lékařská indikace, na požádání Ti ho asi neudělají.
Takže nezbývá než popřát, ať se vám zadaří. ![]()
Odkaz na diskuzi jak psala Ann:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Jeej, diky, ze si mi tak krasne odpovedala. Asi to tak nejak bude. Niekedy ma prepadne taka neistota, mozno to je strach, ale vela sa o tom tu popisalo, som strasne rada, ze existuju tieto stranky a este lepsi ludia ktory prispievaju clankami, prip. radami. To je velmi cenne. Este raz moc dik, nebudeme uz odkladat
Mas pravdu.
Neviem, ci je to vhodne, ale „stydim“ sa opytat gynekologa, ci je po tehotenstve sexualny zivot presne taky isty ako pred tehotenstvom. Ci nie su nejake problemy, ci je vagina rovnakych rozmerov, myslim, ci sa potom da do normalu, alebo ci je to ine a pod. Ja viem, ze je to asi u kazdej zeny inak, ale pytam sa, ci nahodou nema niektora s tym niaku skusenost. Mam rozne knizky, citam casopisy, ale nikde sa o tom nepise a je to dost diskretna tema. Moc budem vdacna za akukolvek odpoved.
Milá Lucia,
26 let, ještě není tak moc, já jsem se rozmýšlela až do 34. Ta správná doba na dítě asi není nikdy. I teď mám pochybnosti, jestli to bylo správné rozhodnutí, přivést na svět dítě, když je jisté, že v budoucnu ho čekají věci, které mě děsí i ve spaní. Do konce století bude po ropě, ale také bude spoustě lidí chybět pitná voda a díky našemu bezohlednému konzumnímu způsobu života se kvalita ovzduší a životního prostředí vůbec stále zhoršuje. Hrozí migrace tisíců lidí a války o takovou základní věc, jako je voda. Kam se hrabou islámští radikálové se svými atentáty.
Přesto jsem to riskla, mám dítě a čekám druhé. Asi jsem blázen.
Já nepociťuju změny v sexuální životě, příjde mi to pořád stejný…
Ahoj,
tak co se sexu týče… No, musím se přiznat, že to je výrazně lepší
. Vždycky jsem si to užívala, ale teď… Poprvé jsme se milovali cca 3 týdny po porodu, měla jsem z toho trochu obavy, ale zírala jsem, co je možné - bylo to opravdu nádherné. A od té doby se to jen lepší, co děcku padl rok a půl tak mám apetit dokonce větší než manžel - stále bych se po něm vrhala.
Ale on nevypadá, že by mu to vadilo. ![]()
......................................................................................................
Elinda píše:
Ahoj,
tak co se sexu týče… No, musím se přiznat, že to je výrazně lepší. Vždycky jsem si to užívala, ale teď… Poprvé jsme se milovali cca 3 týdny po porodu, měla jsem z toho trochu obavy, ale zírala jsem, co je možné - bylo to opravdu nádherné. A od té doby se to jen lepší, co děcku padl rok a půl tak mám apetit dokonce větší než manžel - stále bych se po něm vrhala.
Ale on nevypadá, že by mu to vadilo.
Tak to je super sprava, ja som sa tohoto prave obavala. Nooo, ze by som sa mala na co tesit, okrem mimi? ![]()
Toto je super, ked je niekto na takomto podobnom rozhodnuti, urcite by si to mal precitat, vsetko vyzera tak super, pozitivne, tesim sa…
Hlavne s tym nastihavanim ma to dost prekvapilo, precitala som to niekde v casopise a tak som sa zlakla.
Pra:,–(ko píše:
Milá Lucia,
26 let, ještě není tak moc, já jsem se rozmýšlela až do 34. Ta správná doba na dítě asi není nikdy. I teď mám pochybnosti, jestli to bylo správné rozhodnutí, přivést na svět dítě, když je jisté, že v budoucnu ho čekají věci, které mě děsí i ve spaní. Do konce století bude po ropě, ale také bude spoustě lidí chybět pitná voda a díky našemu bezohlednému konzumnímu způsobu života se kvalita ovzduší a životního prostředí vůbec stále zhoršuje. Hrozí migrace tisíců lidí a války o takovou základní věc, jako je voda. Kam se hrabou islámští radikálové se svými atentáty.
Přesto jsem to riskla, mám dítě a čekám druhé. Asi jsem blázen.
Ja by som to nevidela az take hrozne, svet bude vzdy krasny, ked si ho krasnym urobime. Ked nebude ropa, bude sa jazdit na vodik, (uz teraz sa vyrabaju take auta) a ostatne sa tiez nahradi, vzdy lepsim. (Vzdy je nieco zle na nieco dobre). Keby si to povedali uz tí pred nami, ze do takehoto „zleho“ sveta priviest dieta je hlupost" tak by sme zase my neboli tu… Treba mysliet pozitivne. Tak este nie je neskoro, myslela som (ked vidim tie mlade holky tak cca 18-19 rocne s kocarmi) ze uz mam vela 26, citim sa, ako by som mala 40 (nastastie vyzeram len na 26)… ![]()
Ann píše:
Ahoj Lucia,
jukni do diskuze Těhotenstvi - Je 26 let brzy na první dítko???
Právě se to tam řeší.
Koukám, že je nás víc, kdo si pokládá v tomto věku tuhle otázku
Hladala som, ale nenasla som tu temu, prezrela som asi 5 stran a nic. Je to starsia tema prosim Ta?
Je to tenhle odkaz:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Jinak si myslím, že jsi stejně rozhodnutá už do toho jít!
Tak doufám, že nám to půjde všechno v pohodě a potkáme se třeba i jinde… ![]()
Já už se strašně těším.....
Ann píše:
Je to tenhle odkaz:
https://www.emimino.cz/modules.php?…Jinak si myslím, že jsi stejně rozhodnutá už do toho jít!Tak doufám, že nám to půjde všechno v pohodě a potkáme se třeba i jinde…
Já už se strašně těším.....
Ma spravdu, len som si chcela este utvrdit svoj nazor aj s inymi „in“. Nemam kamaratky, skor kamaratov a tí nemaju ziadne skusenosti s detickami ![]()
Je to obrovska zmena, iny zivot, ja myslim a tu citam len same krasne veci, ze aj ja budem mat to stastie. Ono to prislo tak samo, najprv som o tom, ze by sme mohli mat uz mimi nechcela ani len pocut a teraz ma zaujima len to, a myslim (i ked sa trochu bojim) ze to chcem. Mam pocit, ze mi nieco chyba a to bude prave to spravne. Mozno u mna je to v tom, ze som nikdy nemala take to pekne rodinne zazemie, a pomoc, podporu budem mat len v priatelovych rodicoch.
Ako si vedela? ![]()