3letý zadržuje moč i stolici
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
3letý drží moc i stolici
Dobrý den, prosím o radu, už jsem vážně zoufalá. Můj tříletý syn zadržuje moc i stolici. Začalo to asi čtyři měsíce zpátky. Když ho při stolici zabolela zadecek, tak se úplně se zablokoval, že se boji a prostě nebude. Trvalo asi týden, když už to nevydržel a šlo to samo ze spaní a zase se to srovnalo. Potom se to stalo znovu asi za měsíc a to už po pěti dnech měl úplně nafouklé a bolavé bříško, tak mi doktorka poradila zkusit dětský klistýr, ten nám pomohl, ale tím, jak to ze syna šlo všechno samo a nemohl to ovládat, tak se zablokoval tak, že nechtěl už ani mocit. V okamžiku, kdy už to nevydržel, tak šlo všechno samo ven, hodně ho to vystrašilo, protože zrovna stal a stalo se to, ale zase začal normálně chodit na nočník. Teď se situace zase opakuje a nezabírá už nic. Nejde to po dobrém, nejde to po zlém, úplatky ani sliby. Jednou se teda vymocil a trošku i stolici mel, když jsem ho postrašila čerty, ale to už jsem byla zoufalá. Měl bříško jak kámen, poplakával, že ho bolí, tak jsem to prostě zkusila a vyšlo to, ale od té doby nic. Nechce jist, nechce si hrát, chtěl by jen sedět na gauči, aby se moc nehýbal, aby ho to nenutilo. Už se několikrát stalo, ze ze spaní šlo všechno stejně nic. Nemůžeme ani ven. Nedokážu to malému zřejmě nijak vysvětlit. Dostává každý den laktulozu, aby opravdu bylo vše v pořádku a i tak se to občas stane, ale teď už to trvá dlouho a mě ubývají psychické sily.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Lilly89 Možná už jsi to zkoušela, ale pokud ne - co takhle sednout si spolu na WC, ty na záchod, on naproti tobě na nočník a udělat to jako hru. Prostě si posedět, povídat u toho, smát se.
Moje děti by tedy ve 3 letech chápaly i „pohrůžku“ nemocnicí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná to už jsem zkoušela také a k ničemu to nebylo, myslím s tím záchodem. Také jsem mu řekla, že by musel do nemocnice a ani to nezabralo. Ja vím, že se boji, že to bude bolet, ale nevím, jak ho toho strachu zbavit. Když se vykakal pod nátlakem, tak sám řekl, že ho to nebolelo, ale beze změny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 vím, že bych neměla, ale když několik hodin brečel, že ho bolí bříško, tak mi nic jiného nezbylo, aby se mu aspon trosku ulevilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi Tě nepotěším. U nás to takhle trvalo rok. Dárečky, odměny, vysvětlování, ukazování, vše marné. Já nervy v kýblu, zoufalá, v noci jsem kolikrát nespala a brečela.
Okamžitá spolehlivá pomoc, když ho to tlačilo, byl glycerínový čípek. Ono ho to donutilo, ale nebylo to zas, že by teklo. Do 10 minut po čípku se vždy vykakal. ALe byl to strašný řev, boje. Vlastně skoro ten rok kakal tak ze dvou třetin jen s tím čípkem, který dostával tak čtvrtý až pátý den.
Pomohla až několikaměsíční docházení k psycholožce na herní terapii. (Nebo mu to v té chvíli zrovna náhodou docvaklo, to nezjistíme.)
Teď je to od té doby asi třičtvrtě roku. Chodí kakat tak co tři dny, většinou ho na to musím upozornit, že se mu doopravdy chce a přemluvit ho. I tak se občas sekne ještě teď a nejde.
Ale oproti stavu loni je to dobré.
Prosím anonym.
- Citovat
- Upravit
@Lilly89 píše:
@unuděná to už jsem zkoušela také a k ničemu to nebylo, myslím s tím záchodem. Také jsem mu řekla, že by musel do nemocnice a ani to nezabralo. Ja vím, že se boji, že to bude bolet, ale nevím, jak ho toho strachu zbavit. Když se vykakal pod nátlakem, tak sám řekl, že ho to nebolelo, ale beze změny.
Já bych asi zkusila sednout si naproti němu, třeba mu něco povídat nebo číst, do toho to bříško masírovat a udělat z toho legraci, třeba ho i pošimrat a tak. Věřím, že kdyby se vícekrát vykakal v pohodě, tak ten blok pomalu zmizí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás pomohla až doktorka a Kinderlax ve vyšších dávkách. Vysazovat pravidelně ve stejnou dobu na záchod. Po Kinderlaxu je stolice během pár dní tak řídká, že jí prostě nezadrží a nebolí ho to. I přesto, a už to trvá rok, vždycky stolici chce zadržet a vykaká se až tehdy, kdy ho posadím na záchod. Mezitím samo umaže trenky. Jsou mu 4,5 roku. Ale už neřve a chodí pravidelně, jen nejde sám od sebe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná to jsem také zkoušela, mám i knížku o kakani, co jsem koupila, aby jsme ji spolu četli a bylo to v pohodě. Nic. Nechce, abych ho simrala, protože má strach, aby náhodou něco nepustil. Je úplně v křeči.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aduš8 a v jake fázi jste to řešili s doktorkou? Bylo to opakující problém, než jste to s ni začala řešit? Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nas pomohl fakt jen čas a vysvětlování a taky to, že jsem říkala, že je to pohodě, může se to stát každému, nic se neděje, zkusíme to spravit a vyřešit, neboj se… u syna všeobecně téměř vždy pomůže ujistit ho, že v tom není sám. Že i jiným lidem se děje to stejne, že to není výjimkou nic neformálního nebo neobvyklého, že i ostatní toto řeší. Ale jako promiň, ale strašit dítě čertem a nemocnicí, to mu spíš uškodi, než pomůže. On potřebuje pomoct, ne strašit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lilly89 u nás se nic neopakovalo, ale trvalo. Řešila jsem to asi po 14 dnech. Prý je to u dětí hodně časté, obzvlášť pokud mají tuhou stolici. Udělá se jim prasklinka a ta bolí. Proto další stolici zadržují a pak mají strach
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Třeba nějaké tipy a informace vyčteš z tohoto článku
https://www.pediatriepropraxi.cz/…11/01/06.pdf
My jsme to řešili dlouho. Vy aspoň máte výhodu, že víte, jak to vzniklo, že ho to bolelo.
Každopádně strašení dítěte bych se rozhodně vyhýbala.
Zkuste si postavit z nějaké stavebnice záchod a panáčci můžou chodit kadit se všemi těmi zvuky okolo, budou stát frontu na záchod a prát se, kdo půjde první a komu se chce víc. Jde o to to dítě tímto co nejvíc rozesmát. A zkuste okukovat venku psí hovínka a komentovat, že pejsi taky musí kakat a tak.
Ale u vás jde asi především o zbavení se strachu z té bolesti a to asi nepůjde jinak než tím, že budeš zajišťovat neustále měkkou stolici nějakým přípravkem a on to x-krát zažije, že to nebolí.
A co se týká toho klystýru, který ti doktorka tak blbě poradila…Mě naopak doktorka zrazovala od jakýchkoli těchto věcí a čípků, kdy se něco dává do zadku, že to ty děti psychicky velmi špatně nesou a může to na nich zanechat následky.
- Citovat
- Upravit
@Midaku Nejsem na sebe pyšná, že jsem ho musela postrašit, ale po týdnu nevyspání a probrečených nocích od bolesti, do toho mám ještě 7m miminko, které je uplakané a manžela na sluzebni cestě, tak bych udělalo cokoliv, aby se mu na chvíli ulevilo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit