Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Já teda mám první, mnohem mladší dítě a musím zodpovědné říct, ze téměř nic z toho, co resis by mě vůbec nenapadlo zkoumat a už vůbec se na to ptát doktorky ![]()
Buď jsem krkavci matka nebo ses hledas problémy kde nejsou ![]()
A ty ji nepodkladas hlavičku, když ji zvedáš? Že se ti prohýbá a zaklani?
Ahojky,
jsem hrotic a zaroven maminka dvou dcer - prvni 5 let a druha 4 mesice.
Vse, co popisujes, mi prijde pro tento vek naprosto normalni. 1,2,4 za me uplne normalni, 5-tez mi prijde normalni, muzes ji zkusit vice klubickovat… 3-casto preferuji jednu stranu, zkus ji motivovat a polohovat tak, at ma hlavu i na tu druhou… ![]()
Kazdopadne za me zatim nic, co by chtelo blizsi zkoumani, ci reseni ![]()
Moje malá byla to samé. Upřednostňuovala levou stranu, zakláněla hlavičku, ručičky zaťaté v pěst. Od narození je kontrolovaná na neurologii a když jsem tam o těchto projevech řekla (doktorka si toho všimla taky), hned nás poslala na fyzioterapii cvičit vojtovku. Cvičili jsme do 10 měsíců.
Jeste s tim podivanim-ocni kontakt je ale asi schopna navazat, ze? Samozrejme, ze ne vzdy, ale kdyz se ji chce-kdyz ji zaujmes… popripade kdyz si ji polozis pred sebe na zada, svyma rukama ji podlozis hlavicku a mluvis na ni
Ocni kontakt uz se ale kontroluje na kontrole po sestinedeli, takze to by melo byt v pohode a jinak jak jsem psala-za me uplne normalni trimesicni mimi ![]()
@Jdani Ale tam byl asi diagnostikovany i hypertonus, ne? Prvni dcera byla lehce hypertonicka, preferovala taky jednu stranu… a ty projevy mela rozhodne silnejsi, nez co zminuje zakladatelka… prvni dcera se treba hazela do luku i sama pri lehu na zadech… i tak se to zvladlo jen durazem na dobrou manipulaci s ni…
To, co popisuje zakladatelka, mi prijde, ze odpovida veku…
Pridala bych jen u toho zvedani z podlozky spise zvednuti nabalenim na ruku, at ji to tak nenuti k tomu zaklonu… ![]()
@Freya10 píše:
@Jdani Ale tam byl asi diagnostikovany i hypertonus, ne? Prvni dcera byla lehce hypertonicka, preferovala taky jednu stranu… a ty projevy mela rozhodne silnejsi, nez co zminuje zakladatelka… prvni dcera se treba hazela do luku i sama pri lehu na zadech… i tak se to zvladlo jen durazem na dobrou manipulaci s ni…
To, co popisuje zakladatelka, mi prijde, ze odpovida veku…
Pridala bych jen u toho zvedani z podlozky spise zvednuti nabalenim na ruku, at ji to tak nenuti k tomu zaklonu…
Ano byla hypertonická
a i u nás se hodně věcí upravilo i díky správné manipulaci. Ze začátku jsem si myslela že to dělám správně, ale byla jsem vyvedená z omylu ![]()
@Anonymní píše:
@Freya10 ano,to ano…úplně na oční kontakt nerezignuje.
Děkuji ti
Moje 5 mesicni dcerka casto kouka nade mne, jako bych neco mela nad hlavou (asi svatozar
bavila jsem se o tom s terapeutkou, ktera dela kraniosakralni terapii a ta mi rikala, ze tam maji lidi nejaky shluk energie a kdo vi, co vsechno ta miminka vidi. Tak asi tak. Fakt tam mam svatozar a ji to fascinuje ![]()
@Anonymní píše:
@P4ja samozřejmě,že ano, ale tak je cítit ten tlak do ruky, přece
A ty čekáš že tříměsíční se ti při přenášení zpevní tak, že ti nebude tlačit hlavičkou do ruky?
V knížce Rozvíjej se děťátko a Něžná náruč rodičů se píše, že to prohýbání může být způsobeno nesprávnou manipulací s dítětem. Zvedáš, nosíš, pokládáš mimčo správně?
Mám tříměsíční holčičku, ručičky už v pěst nemívá, stranu a ruku také preferuje jednu, zvuky dělá i sama, ale málokdy. Myslím, že v tomto věku i během týdne dvou může dojít k velkému pokroku a změně. Uvidíš.
Jinak moje tříměsíční zase vůbec neumí na bříšku, ani náhodou tzv. první vzpřímení. Taky jsem nad tím přemýšlela, jestli je to ok.
Ahoj holky,
Za týden nás čeká 3 měsíční kontrola a já mám pár poznatků, co chci s MUDr. Probrat, ale zajímalo by mě, zda s tím máte i vy zkušenosti a mohu byt vic v klidu?!
S tímto je spojené i to, že kdyža otočenou a já na ni mluvím zepředu, tak se neotoci a nepodiva se na mě, kolikrát i když dam hlavu před ní, tak kouká všude možně, ale na mě se nepodiva.
Holky, díky za všechny reakce, budu moc vděčná