Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Byla jsem s malou (má 8 měsíců) u očního a ten mi řekl, že má 4 dioptrie a limit jsou 3. Bohužel jsem se jej zapomněla zeptat kolik toho vlastně vidí a jaké barvy mám upřednostňovat. ![]()
I my jsme meli ty hodnoty podobné. Ono jde o to, že nejde dítěti nacpat hned všechny dioptrie, ale je nutné je zvykat. U nás to hodně trvalo, než si ta očka na brýle zvykla a brýle vůbec nepotřeboval. Někdy po 3 roku je začal vyžadovat. A to je máme od roku. Začali jsme na 3 dioptriích, teď má 4 a zřejmě půjdeme výš. Barvy? To úplně nechápu.. A brýle mít budete?
i tak malé děti můžou mít brýle? to jsem teda netušila
a jak zjistili, že špatně vidí?
Alenka píše:
I my jsme meli ty hodnoty podobné. Ono jde o to, že nejde dítěti nacpat hned všechny dioptrie, ale je nutné je zvykat. U nás to hodně trvalo, než si ta očka na brýle zvykla a brýle vůbec nepotřeboval. Někdy po 3 roku je začal vyžadovat. A to je máme od roku. Začali jsme na 3 dioptriích, teď má 4 a zřejmě půjdeme výš. Barvy? To úplně nechápu.. A brýle mít budete?
Jestli budeme mít brýle, tak to se dozvíme až na dalším vyšetření, kdy už bude mít rok. Barvy jsem myslela na hračkách a věcech, kterými se ji snažím motivovat.
To ne,ale zakladatelka má asi obavy ,aby viděla ty světlejší hračky když má tolik dioptrií.
Já mám 3,5dioptrie a když nemám brýle a zešeří se tak mě věci splývají a klidně je přehlédnu.
Příspěvek upraven 30.11.11 v 14:53
Náš malej má 6 měsíců a před 14 dny jsme byli u očního - má na každém očíčku +6 dioptrií - brýle už se nám vyrábějí :-/
Anabellka píše:
V osmi měsících snad ještě nemůže umět poznat barvy ne?
no ale třeba lépe vidí nějaké barvy.. Tak aby ji zakladatelka mohla motivovat třeba k lezení a tak. Volila bych asi spíš nějaké hračky kontrastní s kobercem/dekou/nábytkem..aby je lépe rozpoznala od okolí.. ![]()
Maličká … ale je dobře, že to zjistili takhle brzy!!! Ze zkušenosti se sestrou-také nosila brýle už odmala-ty dioptrie teď půjdou třeba nahoru, ale stejně tak se pak můžou zhoupnout i dolů
Ale ty barvičky nevím … asi bych volila nějaké hodně pestré-jak na sobě mají takové ty šustivé hračičky pro mimi
uvidíš … ale lepší se pak ještě zeptat odborníků, ti přeci jen vědí líp
Tak ať vám brýličky sluší
No u nás to bylo tak, že malej šilhal. Že by viděl nějak hůř, to bych nikdy nepoznala. Každej drobeček na zemi našel, nebyl problém. Dodnes to nechápu, když má tolik dioptrií. Takže bych barvy asi až tak neřešila. Na měření dioptrií je speciální přístroj vypadá to jako zastaralej foťák, nutný je, aby dítě mělo oko nehybný, což u nás bylo peklo a měření trvalo 3 hodiny s řevem a nervama všech. Přesnější se dělá později s rozkapáním.
Aha,Alenko a nevidí tvůj syn špatně do dálky.To by měl před dioptriemi znaménko -.Proto mu nedělalo problém najít drobečky.
Děkuji 29 za vysvětlení
Neměla jsem nikdy problémy s očima, tak nevím, jestli tedy opravdu nevidí hůře určité barvy nebo když je méně světla.
Tak ti napíšu k tomu víc.V podstatě vidím rozmazaně.A čím víc dioptrií tím se zkracuje vzdálenost na kterou vidíme dobře- ostře.Ale je to jen pro krátkozrakost (-)dalekozrací(+)to mají obráceně.Takže když sedím u PC tak bych bez brýlí a vzdálenosti 70cm nepřečetla ani tento text.To jsem si myslela,že potřebuju brýle na čtení a na očním mě řekla,že to je taky dálka ![]()
29 píše:
Aha,Alenko a nevidí tvůj syn špatně do dálky.To by měl před dioptriemi znaménko -.Proto mu nedělalo problém najít drobečky.
Ne ne on má +.
29 píše:
Tak ti napíšu k tomu víc.V podstatě vidím rozmazaně.A čím víc dioptrií tím se zkracuje vzdálenost na kterou vidíme dobře- ostře.Ale je to jen pro krátkozrakost (-)dalekozrací(+)to mají obráceně.Takže když sedím u PC tak bych bez brýlí a vzdálenosti 70cm nepřečetla ani tento text.To jsem si myslela,že potřebuju brýle na čtení a na očním mě řekla,že to je taky dálka
Děkuji ![]()