Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcerka ať si dělá sama se sebou co chce ve svém soukromí. Do toho jí nelez a ve vaší přítomnosti je zase nutné, aby respektovala, že to „na veřejnost“ nepatří. Mám mladší dítě a tyto rozdíly chápe, jistě to bude i u vás korunováno úspěchem.
A proč ji to zakazujes?
je to normální!
Vysvětli, ze to je intimní, ze to má dělat jen když je sama, například ne před dětmi ve školce atd. A nech ji přirozeně zkoumat tělo. Přejde ji to.
@Anonymní píše:
Zdravím maminky, už jsem z toho na prášky, dcera si dělá dobře dá si deku pod pipinu a… vydavá u toho zvuky, no strašné to poslouchat a když jsem jí řekla at to nedělá to s tou dekou a na to mi řekla já to nedělám z dekou, ale s rukouno je mi to prosti srsti tak malá dítě, ale jak jí to vysvětlit? Třeba i po obědě hodinu a půl je v posteli hodinu z toho spí a zbytek, tam vzdychá
je se starším synem v pokoji 6let, ale tak ten už to nějak nevnímá je na to zvyklí
Je to normální, vysvětli jí, že se to dělá v soukromí.
Můj syn si taky hrál s tím svým a ted už ho to dávno přešlo, akorát jsem mu řekla že na veřejnosti ne v pokojíčku když je sám tak může.
Pouze ji vysvetli, ze to neni nic spatneho, ale mze to delat jen v soukromi. Delala jsem to jako dite taky (amatuju si to), mama rikala ze sveho casu mela strach abych nezacala treba ve skolce. Ale asi jsem nejak instinktivne vedela, ze na to musim byt sama. Pak to samo od sebe preslo, a vratilo se az v puberte. ![]()
Dělá to i ve školce, je to takový malý špunt nechápavý má 3,5roku, jinak to vysvětlíte 5letému než takovému prckovi ještě
nebiju ji za to ne, nechci aby měla nějáké trauma, ale ty pazvuky
Známe dcera, ta si dala nohu přes nohu, trochu se naklonila a začala se vrťet sem a tam, ty zvuky a ten výraz
nechá ji to dělat všude, coz je Teda šílený
![]()
@Anonymní píše:
Dělá to i ve školce, je to takový malý špunt nechápavý má 3,5roku, jinak to vysvětlíte 5letému než takovému prckovi ještěnebiju ji za to ne, nechci aby měla nějáké trauma, ale ty pazvuky
Proste vysvetluj. Oni se zdaji mali, ale dobre chapou. Je dost mozne i to, ze jestli ji to zakazujes, tak to tuplem dela ve skolce (tam neni mama aby zakazovala). Fakt ji to prejde samotnou, prosli si tim prakticky vsichni.
@Anonymní píše:
Dělá to i ve školce, je to takový malý špunt nechápavý má 3,5roku, jinak to vysvětlíte 5letému než takovému prckovi ještěnebiju ji za to ne, nechci aby měla nějáké trauma, ale ty pazvuky
Vysvětlila jsem tříletýmu
@Bobi.verunka ve školce to začala dělat jako první, co říkal syn, že to dělá i ve školce a postupně to začala doma dělat, nejprve potichu to jsem nějak přehlížela, ale ted posledních pár týdnů má u toho ty vzdechy
, strašně moc dlouho to trvá už něco přes rok, to jsem ji nezakazovala až ted
tak jsem jí šla ted říct, at je alespon potichu a zatím dobré tak uvidíme ![]()
Je to normální, akorát jí řekni, že to patří do soukromí, vysvětli jí jak se věci mají. Já to dělala taky, někdy i ne v soukromí a naši mi nikdy nic neřekli, myslím že o tom věděli, mamka určitě. Prostě se u nás o sexualitě nemluvilo, myslím si že je to špatně. Není divu, že mám v sobě jistý blok, co se tohoto týče, o sexu se bojím mluvit. Anonym z pochopitelných důvodů.
Já bych to určitě nezakazovala a už vůbec bych se nepohoršovala - mohla bys jí zadělat na trauma v oblasti sexu, ani nevíš jak.
Jak píšou holky: vysvětli jí, že na tom není nic špatného, ale je to věc, která se dělá, když je člověk sám, protože věci kolem pipiny se prostě dělají v soukromí - stejně jako čurání (i když ve školce je to spíš veřejný), mytí atd. Že se to prostě nedělá. Oni to poberou.
A kdyby to nechtěla vzít, tak já bych zkusila takové ty věci, co zabírají na moji dceru: že stejně se neukazujou prsa a že třeba na starověké Krétě nebo i v současnosti v Africe se ukazujou, a ukázala bych jí fotky, ona by se zasmála, že je to fakt divný, a že kdybych takhle šla já do práce, tak by to bylo fakt střelený, a tím pádem by akceptovala, že některý věci nemusí chápat nebo vedět, ale že TO prostě není vhodný.
A případně bych se zmínila paní učitelce, jestli tento problém s ní neměli, a jak jsem to řešila, a že bych ráda, kdyby komunikovala totéž - aby jí třeba ona neříkala, že je čuně apod.
@Slečna Ferka máme takovou hrozně příjemnou paní učitelku, neřekla na to nic, jen asi já jsem poplašňák
budu s ní mluvit o tom at to dělá jen doma a když je sama ne ve školce kde je plno dalších dětí, ještě jsem přemýšlala, že to asi dělá hlavně když není unavená, že bych jí nedávala spát po obědě, ale stejně ve školce spát musí a večer už v pět hodin je hotová a protivná tak nevím co je horší
![]()
Zdravím maminky, už jsem z toho na prášky, dcera si dělá dobře dá si deku pod pipinu a… vydavá u toho zvuky, no strašné to poslouchat a když jsem jí řekla at to nedělá to s tou dekou a na to mi řekla já to nedělám z dekou, ale s rukou
no je mi to prosti srsti tak malá dítě, ale jak jí to vysvětlit? Třeba i po obědě hodinu a půl je v posteli hodinu z toho spí a zbytek, tam vzdychá
je se starším synem v pokoji 6let, ale tak ten už to nějak nevnímá je na to zvyklí