Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se vás zeptat na postup naší logopedky. Nejdřív syna 4,5 let učila písmenka, byla příjemná vše v pohodě i syn spolupracoval, doma v pohodě opakoval co se měl naučit. Ted poslední tři návštěvy ho začala učit že vzala zvířátka a učila ho jaké zvířátko stojí v předu, vedle a v zadu.To se vubec nenaučil a ani to vubec nepochopil, tak jsem jí volala a řekla tedy at toho necháme. Potom ho učila co chodí, co létá a plave.To bylo ještě v pohodě ale ted chce aby kreslil tvary, kruh ten umí nakreslit… i hvězdu a trojuhelník ale totálně bojkotuje a je to peklo…už týden se to učíme a ne a ne to namalovat. Prostě nespojí ty čáry k sobě
už si i říkám jestli je její postup správný
když ho učila písmena tak bylo vše v pohodě, proč to najednou všechno zmněnila?
je tento postup správně? díky za odpovědi ![]()
U nás kluk hodně zadrhával, až koktal a my kreslily vláček do kolečka..
Měli jsme k otmu cvičení nádech- půl kolečka, výdech, kolečko dokreslit..
Tak možná taky k tomuněco tak vám dává…
Já myslím, že je to v pořádku, určitě to má význam, v zapojení různých částí mozku ![]()
a co se tak zeptat logopedky? ona nejspíš ví, proč to dělá…
Jasně já to chápu že to není jen o mluvení,… ale když on mi uplně odmítá kreslit ty tvary… dělá všechno aby to nemusel kreslit… už jsem se i na něho zlobila, vysvětluju, maluju s ním a on se nechytá ![]()
Mluvení dost úzce souvisí s hrubou i jemnou motorikou. Naše logopedka učí syna i jak sedět správně na židli, dělá různé balanční cviky a kreslení on celkem bojkotoval, ale proto, že hodně kreslí doma a právě ty tvary, které po něm chtěla, tak jsme ho tam netrápili.
@neumisa ano už jsem o tom přemýšlela že se jí příště zeptám
Taky děláme kromě mluvení spoustu dalších věcí, od pokládání kamínků na obrázky až po spojování dvojic nebo balancování na jedné noze
Co je vpředu, vzadu, uprostřed v řadě atd. dělala s mladší dcerou někdy ve 3,5 letech
Mmch dcera je děsně zvídavá opice, a na otázku, které zvířátko je zhruba v půli řady se 4 zvířátky se na logopedku nejdřív blbě podívala, a pak se zeptala, jestli myslí druhé nebo třetí (od té doby zařazujeme úkoly pro předškoláky a ne pro batolata) ![]()
EDIT: Dceři jsou 4 roky a 1 měsíc ![]()
Kreslení je kvůli motorice. Prostorová představivost je zase na vyloučení nějaké dys. Proto musíte trénovat všechno, protože jak natrénuje ruku, tak se mu zase zlepší řeč atd.
@Judithkaj to co kreslit musí jsou pro něho muka… jinak ho kreslení i celkem baví ale podle sebe, rozhodně to není tak že si dělá co chce a nemusí poslouchat ![]()
Omlouvam se, ze se vetru, ale v kolika letech je tak idealni zacit?
Syn ma skoro 4 a pul roku.
Misto L rika J, misto K rika T.
Nekdo ceka az do předškolního veku, ale nevim…
Podle nasi logopedky by K melo najet do 3,5 roku, takze bych urcite zacala
Starsi dcera zacala chodit az ve 4,5 kvuli L, ale ta K mela ciste. Mladsi je sisladlo skoro na vsechno a prave kvuli K nas logopedka vzala ve 3,5 letech
Ted bojujeme se sykavkami a jsem celkem rada, ze jsme zacali brzy, je to beh na dlouhou trat ![]()
@KIKOLETEK my jsme tedy na logopedii nikdy nekreslili. Se synem bylo spoustu práce, protože nemluvil vůbec, takže jsme byly s logopedkou domluvené, že ona se bude z velké části věnovat výslovnosti a malovali jsme doma spolu, vždycky nám dala „nějaký“ úkol.
Chce to proto, protože mluvení souvisí hodně těsně s motorikou. Obojí dozrává současně, takže se musí podpořit.
@Luca82 rozhodně bych to nenechávala až do předškolního věku. Zaměňování K a T je docela časté, syn to měl taky a fakt trvalo docela dlouho než se to naučil, několik měsíců.
@KIKOLETEK přijde mi to adekvátní. My začali taky chodit. Myslela jsem že budeme jen mluvit. Ale začali jsme malovat počítat předložky pravou a levou stranu kde co je před za vedle atd. Pak jsme začali i mluvit.
Určitě bych logopedce neřekla nejde to nebudeme to dělat. My předložky děláme porad. Určitě bych to nelamala a nedělala to násilnou formou. Ono to pomalu naskočí ale musí se to trénovat a ne když něco nejde hned to vzdávat. Co budeš dělat az bude chodit do školy???