Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte, zajímalo by mě, jak to máte doma vy. V poslední době mají členové rodiny docela narážky na to, že můj syn má hodně hraček. Což mě překvapuje, protože podle mě má zrovna období, kdy nemá skoro nic. Syn má skoro 3 roky, z takových těch dětských hraček už vyrostl a protože je před Vánoci, tak jsme mu nic moc nekupovali v poslední době. Jen pár maličkostí jako autíčko na pouti nebo malé puzzle a tak.
V podstatě má jen dřevěnou vláčkodráhu, kostky, magnetickou tabulku na kreslení, sadu s plastelínou, pár autíček a knížek a nějaké hračky „co dům dal“ (třeba manželův kufřík na nářadí, do kterého si třídí kostky a kuličky dle barev a pod.)
Tak by mě zajímalo, co se v dnešní době považuje za „hodně“. Chápu, že generace našich rodičů mělo pár hraček, takže jim přijde moc i 10 kousků. Kde máte hranici nebo rovnováhu mezi - dítě si němá s čím hrát/nemůžu dítě mezi hračkama najít? ![]()
@Akivasha můj mladší toho hodně podědil, takže u nás je to jak v hračkárně - průběžně vyhazuju.. hranici nemam, dopřávám - ale zase rozumně -tím, že dědí po starším nekupujem, jen pár drobností na vánoce.
Mi máme hraček až moc, nikdo už ani neví co mu koupit k vánocům, protože má snad všechno. Když vytahá všechny hračky jak je tomu zvykem, tak zaplní celou podlahu v obejváku a doslova se tim brodí
Co píšeš ty mi nepříde že by toho měl nějak moc ![]()
Když nemám dítěti v podstatě co koupit, když má narozeniny, protože téměř každý typ hračky již má, pak toho má hodně.
Podle me jde zhruba o dve veci - jestli si dite se vsim, co ma, aspon trosku hraje a pak jak mate velky dum/byt. U nas holky maji v dome hernu, takze moc hracek vnimam tak, ze se do toho pokoje uz nevejdou, spatne se to uklizi (vsude je neco) atd. Mame vyhodu, ze hracky pro mimina posilame dal, takze se to tak nekupi ![]()
Nevim nase toho ma asi tak normalne. Knizky, plysaky, kuchynku, hraci desku, trampolinu, kostky, duplo, puzzle, plastelinu, pianko, odrazedla, kocarek, babocky, detske pracovni nastroje na zahradu. jeste urcite par mensich hracek. Ja ji tim nezahlcuju pak se to vali vsude a stejne si hraje s par oblibenyma hrackama. Ale kamosky dcera toho ma uplny kvanta i novych hracek. Maji to po celem baraku na pude a mala vubec nevi. Vsechno dilene hraje a blika. Takovy extrem bych nechtela, ale dopravame a velke veci kupujeme k necemu a drobnosti pres rok kazdy mesic. Ale obleceni a veci, ktere potrebuje neberu zatim jako darek pro radost.
Mame opravdu mega hracek. Opravdu, je toho hodne. Spoustu panenek+prislusenstvi, spoustu dupla, fuzne figurky, Playmobil..auta, vlacky..(holčička 3 roky, ale ma to rada), stavebnice, ruzne kreativni, kuchynku s mraky+mraky věci k ni, různá vozitka…a spoustu dalsiho..no uzivilo by se na tom 10 deti s prehledem. Ani nevim, kde se nam to doma bere. Nejak se to stalo rozmnozuje. Nejak to neomezuji, kdyz se ji to libi, tak ji to koupim a neni to nejaka blbost. Když chce neco, co z nejakeho duvodu kupovat nechci, staci rict jednou větou duvod a bere to a dal to nekomentuje. Hodne si preje velke el. auto, ale nemame ho kam dat a za ty penize zkratka i kdydby jsme ho meli kam dat, kuovat ho nechci. Obcas to zmini, ze by ho fakt chtela, staci rict, ze neni kam dat a zase na tyden je klid. Jinak ale fakt neomezuji. I když by se mohlo zdat, ze si hracek nevazi, fakt ma z kazde nove radost a hraje si na stridacku se vsim. Kupuji tedy hracky s nejakym elementarnim smyslem, zadne kraviny. Ke kazde hracce se vraci. Za nas nebylo „nic“, tak si to asi kompenzuji na diteti. Uznavam, ze je toho hodne, ale beru to tak, ze cim vic dite roste, tak tech hracek ubyva. Fantazii má velkou, cili ani nesdilim nazor, ze premirou hracek ubyva fantazie.
@Sany80s píše:
Když nemám dítěti v podstatě co koupit, když má narozeniny, protože téměř každý typ hračky již má, pak toho má hodně.
Tak nejak bych to vyjadrila ![]()
@Akivasha nemá toho moc. Moje tchýně taky říká, že má malá hodně hraček, ale nemá. Z většiny vyrostla a nebaví jí to, ale v pokojíčku jsou pořád. Prostě to nechápou
My máme spoustu hraček. Ale opravdu jen takové, které využíváme (nejvíc Lego Duplo, knížky a společenské hry, plyšáky a zvířátka). Vše, co by leželo ladem, se snažím eliminovat. Máme dvě děti, 3 a 5 let, holka x kluk, takže v něčem se jejich zájmy liší. Snažím se s nimi dodržovat pravidlo, že s čím je přestane bavit hrát, uklidí, pak teprve beru jinou věc.
Já měla asi tak 1/10 hraček za celé dětství, než co mají naše děti teď. Takže naši jsou z toho paf, pořád to kritizují. Ani se jim nesnažím vysvětlit, že když jsem byla malá, že jsem si třeba strašně přála jednu panenku, dlouho, třeba celý rok, a nikdy jsem jí nedostala. Bylo mi to líto. Vždycky jsme měly se ségrou nejméně hraček ze všech, a ostatním záviděly. Tak snad i proto ráda vlastním dětem dopřeju.
Podle mě toho má akorát
Podle toho co popisuješ. Nemám ráda takové to zahlcení hračkama, dítě neví s čím si hrát, akorát s tím hází, s ničím si nevyhraje, u ničeho nevydrží ![]()
Příjdou mi super hračky které se dají nějak rozšiřovat, protože to dítě baví dlouho. Takže vláčkodráhy, domečky s nábytkem atd.
Dětské štěstí a radost nedělá kvanta hraček.
Máme to cca podobné jako ty, akorát máme teď hodně věcí na kreslení, tiskání a vůbec takové rukodělné tvoření.
Nejlepší u jeho prababičky, má takový malý košíček, v něm asi 8 autíček, jeden autobus a botu na trénování zavazování tkaniček a babička ještě říká jak tam toho má
Naštěstí dítě je silně kreativní a vyhraje si s čímkoliv.
Jo to s těma Vánocema je hezky řečeno, to jsme měli celá rodina vyřešeno hned, právě díky těm rozšiřovacím hračkám (u nás konkrétně mašinky) a tomu že toho nemá přehnaně.
Máme strašně moc hraček, všichni to komentují, já říkám, že když bych chtěla, byl by z pokojíčku luxusní hernička…mám dva kluky, byli první v rodině a trochu se to první tři roky vymklo z kontroly…ALE, hrají si na střídačku se vším, co tam mají. S čím si nehrají, posílám dál. Průběžně odstraňuju hračky pro malé děti. A taky čas od času něco stopím, po měsíci vytáhnu a jaká je radost.
Kluci mají bednu plnou dřevěných kolejí a mašinek. Bednu plnou dinosaurů. Šuplík plný zvířátek. Potom Lego i Duplo, dřevěné kostky. Šuplík různých puzzlí. Magnetickou stavebnici. Velká plastová auta, menší kovová, pytel HotWheels, pytel Cars. Plastovou dráhu, kuličkovou dráhu, a potom papírnictví-pastelky, modelína, vodovky, omalovánky, pracovní sešity. A mnoho knih a společenských her. V pokojíčku mají stan, tabuli a houpačku.
Tchýně tvrdí, že toho mají tolik, že si neumí sami hrát…ale pravda to podle mě není, jen chtějí pozornost, sami si hrají ve školce. K Vánocům si starší zakroužkoval půlku katalogu Bambule… ![]()
Snažím se to korigovat a hračky které nezaujaly, nebo mi přijdou že už jsou na ně dítka velké posílám dál. I z tohoto důvodu jsme omezili dárky k vánocům v rodině.( pak jsme dostali spoustu věcí a sami neustále museli vymýšlet co kterému členovi koupit) Mám pocit, že ted je všeho moc, oblečení, knížek i hraček, děti si toho vůbec neváží ![]()
Podle toho, co píšeš, mi spíš přijde, že má tvůj syn méně hraček, než je v dnešní době zvykem.
Asi jeho prarodiče pochází z hodně chudých poměrů, nebo jejich rodiče nechtěli do hraček investovat.
Protože jinak nechápu, co jim na tom přijde moc, to by měli vidět u nás.
Já to zase beru tak, že jsou hračky, které děti rozvíjí (musí se samozřejmě dobře vybírat) a bez nich by bylo dítko ochuzené (stavebnice, hry, puzzle apod.), a tak je dětem ráda dopřeju, beru to jako investici do jejich rozvoje ![]()
My máme podle příbuzných taky hodně hraček, ale mám i kamarádky, jejichž dvě děti toho mají asi tak třikrát víc než naše čtyři. Ale to už příbuzní nevidí. My jak máme čtyři děti věkově blízko sebe, tak zatím není moc hraček, které jsem mohla vyřadit (akorát nějaká miminkovská chrastítka a hračky pro děti tak do 1,5 roku a pak to, co leží dlouho bez povšimnutí, což není moc věcí). Teď se chystám probrat batolecí hračky, nejmladší syn bude mít dva roky a už si stejně raději hraje s hračkami pro větší děti.
Ale myslím, že máme většinu hraček kvalitních, rozvíjejících - stavebnice (Lego - Primo, Duplo a klasické malé, Brumbino, Megabloks, kuličková dráha, Igráčky, Geomag Kids, FP Pop Onz, dřevěná šroubovací stavebnice apod.), panenky, miminka, kočárek, nákupní vozík, pokladnu, nádobíčko a makety potravin, dřevěnou vláčkodráhu, dvoje dřevěné garáže a k tomu spoustu vláčků a autíček, dřevěné kostky a vkládačky, spoustu puzzlí, hodně stolních her (ty jsou u nás zvlášť oblíbené), smart hry od Mindok, skládačky (mozaika, magnetická mozaika), dřevěné hudební nástroje, knížky, tvořivé věci… Pak takové ty větší věci - stan, tabule na kreslení, houpací pes, skákací koník a míč… Pár hloupostí, které bych asi nekoupila, kdyby si je holky nepřály, ale samozřejmě taky máme a jsou hodně oblíbené (barbíny a doplňky, MLP koníky, petshopáky, hračky z McDonalds apod.) ![]()
Děti si zatím hrají skoro se vším. Co leží dlouho ladem, prodávám, rozdávám, odnáším do školky, do čekárny u dr., nebo do veřejných herniček, ale stejně jsou toho haldy.
![]()
Holky se zatím do pokojíčku vlezou, synovy batolecí hračky máme v obýváku, ale už se stejně těším, že až se přestěhujeme (plánujeme to na léto), tak budou mít děti mnohem více místa (budou mít hernu jen na hračky). ![]()
Příspěvek upraven 11.11.16 v 13:40
Slyšela jsem, že má malý hodně hraček, ale nemyslím si to… možná to tak vypadá, protože je s oblibou vykrámuje všechny naráz, ale když se všechno uklidí, tak se to vejde do malé skříňky+teda plyšáci se tam nevlezou, těch zase tolik nevlastní. Vyhraje si se vším (včetně kuchyňských potřeb, které si průběžně taktéž přivlastňuje). S jednou hračkou si vydrží hrát hodně dlouho.
Moje mamka mi říkala: buď ráda, že máš z jakých hraček vybírat. Když jste byli malí, bylo toho v obchodech strašně málo…