Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem,
mám dcerku, která je v první třídě a dnes se mi dcerka před spaním svěřila, že je učitelka nechala „za trest stát v koutě“, kvůli tomu, že neměla gumu, kterou si chtěla půjčit od kamaráda a „rušila asi učitelku u výkladu“.Zvedlo mě to ze židle, mylela jsem, že tyto tresty jsou již minulostí…,dcera je chytrá a bystrá, ikdyž trochu neposedná, andílek to není, učitelka je mladá a děti nemá. Vadí mi to o to víc, že já jsem toto taky ve škole zažívala, i horší věci(je mi 42 let)a dodnes si pamatuju, jak to bylo ponižující…Dcera si vše bere osobně, do školy kolikrát nechce, říká mi, že si učitelka o ní myslí, že je hloupá a nic neumí(ikdyž má 25 jedniček).Nejsem zastánce nějaké volné výchovy a vím, že učitelé to mají dnes hodně těžké, ale tohle mi přijde přehnané. Zrovna mají být třídní schůzky, řekli by jste to učitelce? nebo si myslíte, že přeháním?
Klidne ji to rekni, ona ti treba zas rekne, at si vychovas dite, aby nerusilo vyklad a ostatni deti.
Neznas bliz nejakyho rodice spoluzaku dcery? Asi bych se zeptala prvni jich, jestli jim dite nevypravi doma neco neobvykleho… nebo se zeptat ucitelky jak ma ve zvyku tyhle kazenske problemy resit, spins konverzacne, nez konfrontacne…
Ne nepřijde mi to normální.
Já bych to učitelce řekla. Nejsem zastáncem stěžování si kvůli kravinám, ale toto by mi vadilo. Přijde mi to neprofesionální a nesmyslné. S takovou výchovou nesouhlasím a na mém dítěti bych ji provádět nenechala. ![]()
Ja osobne bych to resila, pro me tohle rozhodně neni trest, ktery bych presla. Je to ponizujici praktika, kolikrat psychicky trest je horsi nez fyzicky.
@AnitAma píše:
Ne nepřijde mi to normální.Já bych to učitelce řekla. Nejsem zastáncem stěžování si kvůli kravinám, ale toto by mi vadilo. Přijde mi to neprofesionální a nesmyslné. S takovou výchovou nesouhlasím a na mém dítěti bych ji provádět nenechala.
Vím, že dcera není žádný andílek, ale z učitelky má respekt, ale bojím se, aby nějak neutrpělo její sebevědomí, když mi říká, že si učitelka o ní myslí, že je hloupá, minule zase učitelka pronesla poznámku, no to jsem na tebe teda zvědavá, jestli to umíš…
@Gosi píše:
Neznas bliz nejakyho rodice spoluzaku dcery? Asi bych se zeptala prvni jich, jestli jim dite nevypravi doma neco neobvykleho… nebo se zeptat ucitelky jak ma ve zvyku tyhle kazenske problemy resit, spins konverzacne, nez konfrontacne…
No nikoho z rodičů neznám, bydlíme vedle ve vesnici, ale vím, že dcera mluví pravdu, nevím jak by mi pomohlo se ptát učitelky jak problémy řeší…
Dcerka tam stala sama nebo s tim kamaradem? pokud tam byla s nim, asi bych to pro jednou brala, prece jen nejaka ta kazen musi byt a nebyla v tom sama, pokud tam ale byla sama, tak bych to spis videla jako ponizeni pred kolektivem. S ucitelkou bych si promluvila, zeptala se, co dcerka ve skole vyvadi a jak ji ucitelka usmernuje s tim, ze bych ucitelku upozornila na to, ze dcera odmita chodit do skoly, ze se zacina bat, tak aby jako poradila, jak dceru presvedcit, ze chodit do skoly je supr. Bud zjistis, ze mas doma pekny kvitko anebo si ucitelka uvedomi, ze by asi neco mohla dcerce zpusobit (nejaky psychicky blok)
@Safija píše:
Dcerka tam stala sama nebo s tim kamaradem? pokud tam byla s nim, asi bych to pro jednou brala, prece jen nejaka ta kazen musi byt a nebyla v tom sama, pokud tam ale byla sama, tak bych to spis videla jako ponizeni pred kolektivem. S ucitelkou bych si promluvila, zeptala se, co dcerka ve skole vyvadi a jak ji ucitelka usmernuje s tim, ze bych ucitelku upozornila na to, ze dcera odmita chodit do skoly, ze se zacina bat, tak aby jako poradila, jak dceru presvedcit, ze chodit do skoly je supr. Bud zjistis, ze mas doma pekny kvitko anebo si ucitelka uvedomi, ze by asi neco mohla dcerce zpusobit (nejaky psychicky blok)
No stála tam sama a "trestá tak i ostatní děti. Dcera má problém s udržením pozornosti a zjišťovat, že mám doma pěkný kvítko nemusím, není andílek, vím to, ale taky vím, že má dcera před cizíma lidma respekt, beru pokárání, ale tohle mi přijde fakt ponižující. Zároven dcera nechce, abych s ní o tom mluvila, bojí se, že na ni bude učitelka ještě přísnější…
Hmm to neni dobry, prijde mi, ze tim uca v podstate uci kolektiv, jak jednotlivce sikanovat… protoze byt na hambe v koute, to je pro smich cele tride, coz se muze pozdeji promenit v psychickou sikanu - posmech. To teda uca nevoli vhodne vychovne postupy.
@frgulka píše:
No nikoho z rodičů neznám, bydlíme vedle ve vesnici, ale vím, že dcera mluví pravdu, nevím jak by mi pomohlo se ptát učitelky jak problémy řeší…
tak, když víš, že dcera mluví pravdu, tak si stěžuj první u ní, v případě neúspěchu u vedení a případně tam pošli inspekci… ![]()
@Safija píše:
Hmm to neni dobry, prijde mi, ze tim uca v podstate uci kolektiv, jak jednotlivce sikanovat… protoze byt na hambe v koute, to je pro smich cele tride, coz se muze pozdeji promenit v psychickou sikanu - posmech. To teda uca nevoli vhodne vychovne postupy.
Díky, budu si muset promluvit s tou učitelkou, tím spíš, když vím, že je dcerka citlivka a si bere vše osobně…
Nepřijde mi to v pořádku, a řešila bych to. jak se ty děti musí cítit ![]()
jako chápu, že učitelky to dneska nemají lehký, dřív byl učitel autorita, dneska nemůžou nic, a žáci se jim můžou mít do ksichtu. u nějakýho drzýho chování bych tu učitelku i jakž takž chápala, sice je to za hranicí, ae kdyby to zabralo, ok, ale jako že si dítě chce půjčit zapomenutou gumu, tak to je smutný, za tohle stavět do kouta, zapomenout něco snad může každej ![]()
Ja si tedy myslim, ze pravda bude nekde uprostred. Nejsi az moc upjata a nesnazis se resit veci, o kterych vis pouze od sve dcery, az moc zaujate? Chranit dite je v poradku, otazkou je, zda to neni trochu medvedi sluzba v tomto pripade. My jsme do takovych veci ve skole jako rodice nikdy nezasahovali a rozhodne nemame doma psychicky narusene deti, naopak jim to vice dalo nez vzalo. Poznali, ze existuje i nespravedlnost a naucili se ji vzdorovat. Navic pokud je dcera z domova zvykla, ze ji vse promijis a omlouvas jejim naturelem, dokaze toho vyuzit vic, nez si myslis. Deti se ve skole chovaji uplne jinak nez doma mezi svymi, kde o sve misto na slunci bojovat nemusi…