Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hele ja jsem byla sprtka nejvetsi a taky jsem v koute stala. A co tim chci rict? Ze je to naprosto hloupy trest, nic neresici.
Muj syn ted taky vyrusoval, sedi v prvni rade - porad se otacel a koukal, co delaji ostatni. Tak ho ucitelka presadila dozadu a navic nam to i rekla. To mi jako reseni prijde.
Nemam rada tyhle tresty ala podivejte se na nej, jak je strasnej, ze zapomnel gumu nebo cokoliv jinyho.
A vety typu - to jsem na tebe zvedava, jestli to umis. No comment.
@frgulka tyto tresty jsou i u nás ve školce. Syn doma něco provedl a automaticky sám od sebe, šel stát do kouta
, když to udělal po několikáté, tak mi to nedalo a vlastně jsem se dozvěděla, že tuto výchovní metodu používají učitelky na 3-leté děti v MŠ!
A taky vůbec nechtěl chodit do školky. Teď jsme naštěstí už ve 2.třídě MŠ a tam se těší.
@Moucharda píše:
Ja si tedy myslim, ze pravda bude nekde uprostred. Nejsi az moc upjata a nesnazis se resit veci, o kterych vis pouze od sve dcery, az moc zaujate? Chranit dite je v poradku, otazkou je, zda to neni trochu medvedi sluzba v tomto pripade. My jsme do takovych veci ve skole jako rodice nikdy nezasahovali a rozhodne nemame doma psychicky narusene deti, naopak jim to vice dalo nez vzalo. Poznali, ze existuje i nespravedlnost a naucili se ji vzdorovat. Navic pokud je dcera z domova zvykla, ze ji vse promijis a omlouvas jejim naturelem, dokaze toho vyuzit vic, nez si myslis. Deti se ve skole chovaji uplne jinak nez doma mezi svymi, kde o sve misto na slunci bojovat nemusi…
pod tohle se podepíšu..
![]()
Me to prijde v pohode, vsak nedostala pravitkem pres ruce.
Je otazka, jestli to bylo spravedlive, kdyz vlastne nic neprovedla, ale takove veci ja sma doma nedokazu poradne vysetrit, natoz ucitelka na zakladce. Blbe to decku vysvetlis, chapu. Samotna forma trestu mi neva.
V klidu bych si s ucitelkou promluvila o dceri chovani, ne o chovani ucitelky…
Hele ja byla to samé, sice chytře, ale úkoly pomůcky nikdy, vyrusovala a to víš, ze jsem doma tvrdila, ze neeee, ze to ti druzí…u nás jsme chodili za dveře no…
Jak me tedy ty děti srovnat, když jsou zvyklé, ze si můžou dělat téměř co chcou ![]()
U nás i ve skolce mají trestnou lavici
,nikomu to neublíží a funguje to…nevím jak jinak srovnat 25 děti, domlouvat jim?
Ja kdysi učila brigadne a největší problém nebyl s detma, ale s rodicema ![]()
Mě to přijde taky v pohodě a lepší, než aby jí psala poznámku, že se baví se spolužačkou. Předpokládám, že gumu v té chvíli nepotřebovala na nic co měli zadané od učitelky. Počítám, že kdyby to vyřešila trvalým přesazením (což tu někdo napsal jako lepší trest, někdo že horší) tak je to o moc horší pro tuto holčičku a nebyla by to otázka pár minut, ale několika týdnů.
Osobně se radši taky uchyluju se starším trestům (něco napsat, úkol navíc, klidně i postavit do kouta, když se někdo fakt nechce srovnat), než abych moderně psala rodičům poznámky, které mají horší efekt než za nás, dopadne to jen konstatování, že úča je blbá a z poznámky si nic nedělej.
@slavuska1 píše:
Nepřijde mi to v pořádku, a řešila bych to. jak se ty děti musí cítit
jako chápu, že učitelky to dneska nemají lehký, dřív byl učitel autorita, dneska nemůžou nic, a žáci se jim můžou mít do ksichtu. u nějakýho drzýho chování bych tu učitelku i jakž takž chápala, sice je to za hranicí, ae kdyby to zabralo, ok, ale jako že si dítě chce půjčit zapomenutou gumu, tak to je smutný, za tohle stavět do kouta, zapomenout něco snad může každej
Mas pravdu v tom co pises. Ale nikdo nevi, jak zakladatelky dcera rusila. Pise, ze neni zadny andilek. Nemusela byt v tom koute prvotne za zapomenutou gumu. Ucitele jsou dnes chudaci v tom, ze na ne hned nabehnou nastvani rodice
, kteri haji svoje dite, kteremu je krivdeno. Oni ale ty deti nejsou zadny andilci kolikrat a ten rodic u toho nebyl.
Pokud byl trest opravdu za zapomenutou gumu, tak je to smutný. Pamatuju si, jak jsem v první třídě zapomněla snad pravítko, už nevím, a dostala jsem černý puntík. Bylo mi to tak líto. Druhý den jsem zase něco zapomněla, další černý puntík. Další den jsem byla tak ve stresu, že jsem se úplně bála nachystat si aktovku, že zase něco určitě zapomenu. Taky že jo. Schytala jsem za týden 5 černých puntíků. Učitelka si zvala rodiče, že asi nejsem normální, že se s tím ještě nesetkala.
Táta pak nade mnou doma stál, a kontroloval úplně vše, co si dávám to aktovky. Bylo to stresující, a proto si to pamatuji do dneška. Proto bych to řešila s paní učitelkou.
Kamoska je učitelka ve třetí třídě a taky nemá děti, a je spis taková mírná. Ale říká ze každý den ji chodí od rodičů maily a chtějí s ni řešit ale i opravdu blbosti - na vše chtějí odůvodnění a tak. Asi bych to tedy na zchuzce vytáhla. Treba jen s prosbou aby to nepraktikovala u vašeho dítěte.
Tak já právě neberu přesazení dozadu jako trest. Když sedí vzadu, nemá tendence se otáčet a nepracovat. A pokud nebude pracovat, bude to mít ve čtvrtletním hodnocení od paní učitelky. Což je hodnocení hlavně pro něj, ne pro nás a dítě není hloupé, aby mu to bylo jedno. Zvlášť když má paní učitelku rád.
Nevím, jestli bych já měla ráda učitelku, co se ke mě chová takto.
Doteď si ten pocit pamatuju, že stojím na hanbě a všichni na mě koukají. A přišlo mi to hrozně nespravedlivý. A učitelka blbá.
Ja bych si v klidu s učitelkou promluvila a zjistila za co ten trest vůbec byl. Děti toho navymysli spoustu, ale pravda muze byt jinde. Az pak bych to případně řešila dále
@WaIl píše:
Pokud byl trest opravdu za zapomenutou gumu, tak je to smutný.
no já si podle popisu - „nechala je stát v koutě“, myslím, že to není trest za zapomenutou gumu. Ale za to, že si jí chtěla dcera půjčit od kamaráda a zřejmě si ji půjčovala tak nahlas, že při tom spolu s kamarádem rušili a za to následně stáli v koutě. Takže já bych napřed od dcery zjistila, jak si vlastně gumu půjčovala a teprve potom bych to řešila.
Ach jo, chudák učitelka. Jaké má mít na „rušivé“ a neposlušné děti páky? Napsat poznámku do žákovské? Přijde mi naprosto v pořádku, když dítě, které neustále vyrušuje a napomenutí nepomáhá, učitelka potrestá. Klidně i tím, že ho postaví do kouta na hanbu, případně posadí do oslí lavice na samotku. Po pár dnech školy v ní seděla i má dcera - a naopak jsem to pro ni brala jako výchovnou lekci.
@malinika píše:
Ach jo, chudák učitelka. Jaké má mít na „rušivé“ a neposlušné děti páky? Napsat poznámku do žákovské? Přijde mi naprosto v pořádku, když dítě, které neustále vyrušuje a napomenutí nepomáhá, učitelka potrestá. Klidně i tím, že ho postaví do kouta na hanbu, případně posadí do oslí lavice na samotku. Po pár dnech školy v ní seděla i má dcera - a naopak jsem to pro ni brala jako výchovnou lekci.
no kamarádka učitelka mi řekla, že oni nemůžou nic. Poslat za dveře nesmí (co kdyby se jim něco stalo). Jakýkoli trest, úlohy navíc atd. také prakticky ne, protože to na ně naběhnou rodiče. Po škole také nesmí zůstat. Nedělala bych to ani za nic.
Další věc je, že při půjčování gumy rušila u výkladu. Ona je otázka, co v té době dělali. Mohlo to být totiž také tak, že učitelka něco vykládala a děti měly poslouchat. A dcera si do toho začala půjčovat gumu, kterou v té chvíli ale ke školní práci třeba vůbec nebylo třeba. Když se na to podíváš takhle, tak to vypadá úplně jinak. Takže opravdu bych si zjistila u dcery, jak to přesně bylo. Co v té době dělali a na co potřebovala gumu. A teprve potom bych event. řešila s učitelkou.
@lecijasek píše:
no já si podle popisu - „nechala je stát v koutě“, myslím, že to není trest za zapomenutou gumu. Ale za to, že si jí chtěla dcera půjčit od kamaráda a zřejmě si ji půjčovala tak nahlas, že při tom spolu s kamarádem rušili a za to následně stáli v koutě. Takže já bych napřed od dcery zjistila, jak si vlastně gumu půjčovala a teprve potom bych to řešila.
Já teda nevím, ale co si pamatuji, tak při prvním vyrušení učitelky následovalo vždy nejdřív napomenutí, ne hned stát v koutě.