Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vysvětlit řádně dítěti, že když něco nemá, tak prostě zvedne ruku, omluví se, že něco zapomněla a zeptá se jestli si může něco půjčit. Myslím si, že kdyby zvedla ruku, tak by takový trest nebyl.
Nás trestala jinak uc. a ani nevím zač
3-4.tridu. Moje mamka dělala ve školní kuchyni, tak když mě ta ludra komunisticka (pardon, ale slusnejsi výraz neexistuje) zkoušela, zavolala si mamku do rohu třídy a zkoušela mě před ní, musela jsem stát a odpovidat. Do dneska, když tu čarodějnici potkám nepozdravim ji, nestojí za pozdrav. Šikanovala nás tak 5 i vnuka ředitelky
. Dva stejné exempláře byly tehdy ve škole.
Do dneska mám problém si stoupnout před lidi a začít mluvit, když dostanu pocit, že mě k tomu nutí pod tlakem.
Tak pokud by něco takového udělali mojim děckám, tak začnou litat hromy blesky. Ale jinak zastávam názor, že co se ve třídě uvaří, to se tam i sni.
@frgulka píše:
Ahoj všem,
mám dcerku, která je v první třídě a dnes se mi dcerka před spaním svěřila, že je učitelka nechala „za trest stát v koutě“, kvůli tomu, že neměla gumu, kterou si chtěla půjčit od kamaráda a „rušila asi učitelku u výkladu“.Zvedlo mě to ze židle, mylela jsem, že tyto tresty jsou již minulostí…,dcera je chytrá a bystrá, ikdyž trochu neposedná, andílek to není, učitelka je mladá a děti nemá. Vadí mi to o to víc, že já jsem toto taky ve škole zažívala, i horší věci(je mi 42 let)a dodnes si pamatuju, jak to bylo ponižující…Dcera si vše bere osobně, do školy kolikrát nechce, říká mi, že si učitelka o ní myslí, že je hloupá a nic neumí(ikdyž má 25 jedniček).Nejsem zastánce nějaké volné výchovy a vím, že učitelé to mají dnes hodně těžké, ale tohle mi přijde přehnané. Zrovna mají být třídní schůzky, řekli by jste to učitelce? nebo si myslíte, že přeháním?
takže nestála v koutě za to, že neměla gumu, ale za to, že rušila během výkladu…
S učitelkou bych si promluvila, ale spíš o tom, jak se dcera ve vyučování chová… děti se dost často doma chovají jinak, než ve škole, a to, co rodič přehlídne a považuje za hloupost (omlouvá to tím, že dítě je prostě živější a náročnější), tak během školního vyučování může být dost nepatřičné a rušivé… ve třídě není jen dcera samotná, dětí má na krku učitelka daleko víc… tys u toho nebyla a podání dítěte bývá často trochu jiné, než skutečnost… učitelka ji třeba mohla předtím napomenout několikrát, aniž by to dcera vnímala… takže ano, já bych si s učitelkou promluvila, ale ne ve smyslu že bych jí vynadala, co si to dovolila…
Jo, a nechtěla bych dnes být učitelkou ani za zlaté prase… když občas vidím, co řeší rodiče za problémy a jak jsou dost často naprosto nesoudní…
@tartaletka píše:
Ja osobne bych to resila, pro me tohle rozhodně neni trest, ktery bych presla. Je to ponizujici praktika, kolikrat psychicky trest je horsi nez fyzicky.
Fyzický trest učitelka udělit nesmí.
Psychický tedy také ne (podle toho, co píšeš).
Co tedy smí udělat, aby vyrušující dítě neutrpělo újmu…?
Podle popisu zakladatelky se nejedná o dítě, které by tiše sedělo a koukalo, ale o dítě „neposedné, žádný andílek“ - čili s největší pravděpodobností vyrušuje opakovaně.
Chránit svoje dítě je v pořádku, ale mělo by to být s mírou - jinak se z toho stane medvědí služba.
@BohunkaP píše:
Fyzický trest učitelka udělit nesmí.Psychický tedy také ne (podle toho, co píšeš).
Co tedy smí udělat, aby vyrušující dítě neutrpělo újmu…?
Podle popisu zakladatelky se nejedná o dítě, které by tiše sedělo a koukalo, ale o dítě „neposedné, žádný andílek“ - čili s největší pravděpodobností vyrušuje opakovaně.
Chránit svoje dítě je v pořádku, ale mělo by to být s mírou - jinak se z toho stane medvědí služba.
Napomenout?
@WaIl píše:
Napomenout?
Ok… napomenutí pomůže na pět minut - co se smí dál?
Podotýkám, že by učitelka možná měla také stihnout nějakou výuku (v rámci vymýšlení usměrňovacích prostředků, které nesmějí dítěti způsobit fyzickou ani psychickou újmu). Ostatní děti za to vyrušující přece jen úplně nemůžou…
https://www.emimino.cz/…oute-273779/?…
jeden problém, dvě diskuze?
@Pomka píše:
Mas pravdu v tom co pises. Ale nikdo nevi, jak zakladatelky dcera rusila. Pise, ze neni zadny andilek. Nemusela byt v tom koute prvotne za zapomenutou gumu. Ucitele jsou dnes chudaci v tom, ze na ne hned nabehnou nastvani rodice, kteri haji svoje dite, kteremu je krivdeno. Oni ale ty deti nejsou zadny andilci kolikrat a ten rodic u toho nebyl.
Stála v koutě poprvé a nevadí ti, že je dítě ve třídě ponižováno? a co když za to třeba nemůže…ADHD, nebo tak něco, co mají jiné děti, mimichodem ADHD je duševní porucha…nevím jestli máš ty děti, ale dokážu se do dítěte vcítit… a nejsem zastánce volné výchovy, snažím se o zlatou střední cestu, nechci aby z dětí vyrostl nevychovaní fracci…
@Catmum píše:
Kamoska je učitelka ve třetí třídě a taky nemá děti, a je spis taková mírná. Ale říká ze každý den ji chodí od rodičů maily a chtějí s ni řešit ale i opravdu blbosti - na vše chtějí odůvodnění a tak. Asi bych to tedy na zchuzce vytáhla. Treba jen s prosbou aby to nepraktikovala u vašeho dítěte.
Když já blbosti fakt neřeším, učitelé jsou dnes fakt chudáci, ale toto je přes čáru…
@malinika píše:
Ach jo, chudák učitelka. Jaké má mít na „rušivé“ a neposlušné děti páky? Napsat poznámku do žákovské? Přijde mi naprosto v pořádku, když dítě, které neustále vyrušuje a napomenutí nepomáhá, učitelka potrestá. Klidně i tím, že ho postaví do kouta na hanbu, případně posadí do oslí lavice na samotku. Po pár dnech školy v ní seděla i má dcera - a naopak jsem to pro ni brala jako výchovnou lekci.
Můžu se tě zeptat, jestli ty si někdy stála v koutě ve třídě?
@frgulka A co má tak ta učitelka dělat? Za předpokladu tedy, že dítě je rozmachaný vyrušující fracek bez nastavených hranic z domova, nemá ADHD ani nic jiného (mluvím všeobecně, nemám tím na mysli zakladatelčinu dceru)…a napomenutí nepomáhá?
@frgulka píše:
Stála v koutě poprvé a nevadí ti, že je dítě ve třídě ponižováno? a co když za to třeba nemůže…ADHD, nebo tak něco, co mají jiné děti, mimichodem ADHD je duševní porucha…nevím jestli máš ty děti, ale dokážu se do dítěte vcítit… a nejsem zastánce volné výchovy, snažím se o zlatou střední cestu, nechci aby z dětí vyrostl nevychovaní fracci…
Tak proč nepíšeš ve svém úvodním příspěvku, že má ADHD nebo něco podbného?
@frgulka Ne. Já stála párkrát za dveřmi (tenkrát se to ještě smělo). Párkrát jsem dostala přes ruce (to už se nesmělo, ale ani ve snu by mě nenapadlo si doma stěžovat) a párkrát mi byl vyhozen penál z okna. Vždy to bylo po zásluze.
Příspěvek upraven 11.11.16 v 11:38
@frgulka píše:
Tvoje dcera má ADHD nebo tak něco, co mají jiné děti?
V diskusi se řeší Tvá dcera, o níž jsi nic podobného nepsala.
@Saatine píše:
Ty jo, už za nás se tohle nepraktikovalo. Učitelka teda sem tam někoho poslala za dveře (to se ještě mohlo) aby si své chování promyslel a přišel.
Za to, že dítko nemá gumu a půjčuje si, paní učitelka je trošku nervózní, ne?
Ono to asi nebylo jen za zapomenutou gumu…