Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jen mne štve malá už je přikrmovaná a bojím se že do září bude na UM úplně
kam by jste vyrazily v září?
Malému jsou sice dva, ale pořád a dost pije UM, takže já měla v termosce převařenou vodu, dávkovač s UM a takhle jsem dělala mléko…
A byli jsme v Turecku, takže cca 3,5hodiny let, cesta autobusem, takových cca 7hodin na cestě i s tou ségry 6ti měsíční a oba v pohodě …
marcelka88 píše:
Malému jsou sice dva, ale pořád a dost pije UM, takže já měla v termosce převařenou vodu, dávkovač s UM a takhle jsem dělala mléko…
A byli jsme v Turecku, takže cca 3,5hodiny let, cesta autobusem, takových cca 7hodin na cestě i s tou ségry 6ti měsíční a oba v pohodě …
už zrovna koukám na net po nějaký termosce a dávkovači
![]()
Ahoj Viky, osobní zkušenost nemám, ale co se tak dívám po známých, tak létají i s miminky poměrně často. Doktora bych tak nezatracovala - není to jen jeho názor, většina lékařů Ti řekne, že dítě do dvou let do letadla nepatří. Jde o to, že sluchové ústrojí se plně vyvíjí kolem druhého roku dítěte, ušní bubínek je zatím jen tenká blanka a hrozí jeho prasknutí tlakem nebo jiné poškození. Myslím, že průvodním znakem narušení sluchu nemusí být zrovna hysterický řev dítěte, stejně jako je možné, že se porucha může vypozorovat až za čas. Nejsem odborník - toť informace z jednoho dílu loňského Sama doma, kde byli pozvaní dva na sobě nezávislí pediatři. Já osobně lékaře poslouchám, takže i když vím o 50ti případech, kdy byl let pohodový a z vlastní zkušenosti neznám ani jeden, kde by byl problém, tak s malým dítětem nelétám. Nikdo mi nezaručí, že zrovna já nebudu ten, u koho to neklapne.
Nouky píše:
Ahoj Viky, osobní zkušenost nemám, ale co se tak dívám po známých, tak létají i s miminky poměrně často. Doktora bych tak nezatracovala - není to jen jeho názor, většina lékařů Ti řekne, že dítě do dvou let do letadla nepatří. Jde o to, že sluchové ústrojí se plně vyvíjí kolem druhého roku dítěte, ušní bubínek je zatím jen tenká blanka a hrozí jeho prasknutí tlakem nebo jiné poškození. Myslím, že průvodním znakem narušení sluchu nemusí být zrovna hysterický řev dítěte, stejně jako je možné, že se porucha může vypozorovat až za čas. Nejsem odborník - toť informace z jednoho dílu loňského Sama doma, kde byli pozvaní dva na sobě nezávislí pediatři. Já osobně lékaře poslouchám, takže i když vím o 50ti případech, kdy byl let pohodový a z vlastní zkušenosti neznám ani jeden, kde by byl problém, tak s malým dítětem nelétám. Nikdo mi nezaručí, že zrovna já nebudu ten, u koho to neklapne.
to je právě to co v duchu stále řeším, moc děkuju za názor ![]()
Příspěvek upraven 15.07.10 v 15:14
Nouky Tak treba moji kluci by jeste neznali babicku s dedou. Muzou sice priletet za nama a taky tu byli, ale s druhym mimcem uz bysme se do bytu nevesli. Na dovcu, jako klasickou k mori, bych s detma asi nejela, pro me by to nebyla dovolena ale boj. A cesta treba 30 hodin autem pro miminko taky nebude to pravy. a nemyslim, ze v tetadle je o tak moc jinej tlak, vyrovnavaj ho. Co pak treba potapeni miminek? Tam je taky vetsi tlak pod vodou nez na sousi. Nevim no.
viktorie, od klárčina roku létáme k moři,a to vždycky v září (letos byla výjimka a letěli jsme v červnu). byli jsme na Krétě, v Turecku (2×) a v Tunisu. podle mě do poloviny září jsou úplně v pohodě všechny tyto destinace. nejvíc z hlediska vybavení pro děti se nám líbilo v Turecku. a pravda je, že tam i velmi dobře vychází poměr kvalita:cena. a ani jsme nikdy neměli žádné žaludeční problémy. takže spíš záleží na tom, kde se vám bude nejvíc líbit a hlavně na hotelu. ro nás jsou v současné době nejdůležitějšími faktory poloha na pláži, jídlo a vybavení pro děti (brouzdaliště, hřiště, dětský koutek…).
takže za nás: určitě bych se nebála letu, malé děti zvládají i ty noční přesuny výrazně lépe než dospělí a při startu a přistání klárka buď pije a nebo v nemším věku měla dudlík.
IMI: Žijeme v 21. století a je mi jasné, že létání je už běžnou dopravní možností. Letadlo je pro mimčo určitě lepší než dlouhá cesta (byť klimatizovaným)autem. Respektuju názor ostatních - třeba švagrová s prckem také létala, ale řada pozitivních zkušeností můj názor nemění. Do dvou let bych na rady pedaitrů necestovala nikam. Žádné blízké příbuzenstvo v zahraničí nemáme, takže tento aspekt mi rozhodování neztěžuje (váš postoj chápu). My už máme holčičku větší a letos jedeme na dovolenou do Řecka autobusem - za letadlo bych byla vděčná, ale důvodem jsou finance - jsme rádi, že se k moři vůbec dostaneme. Takže je mi jasné i to, že každý volí způsob cestování podle svých aktuálních možností. Pokud už má malé miminko nevyhnutelně cestovat na velkou vzdálenost, pak je letadlo pořád lepší varianta před jinými dopravními prostředky. Jen jsem chtěla říct, že doktor si své informace určitě nevymyslel - rozhodně není sám, kdo tento názor zastává, něco jiného je způsob jejich podání, jestliže byl na Viky nepříjemný apod., pak to svědčí o jeho neprofesionalitě. Má si od věci držet odstup a neutrálně sdělit své lékařské stanovisko…
Ahoj Viki, ja byla s malym u pani doktorky, je to velmi rozumna zenska, ktera preferuje kojeni, ale poradi Ti skoro ve vsem, nic nevnucuje a sdeluje setrne vse co je nutne. Kubisek ma ekzem a pokozku, ktere by mohl pomoci pobyt u more. Tak pojedeme koncem zari, pry by to nemel byt problem. Pozeptala bych se pani doktorky.My jsme vybrali Španelsko bud Ibizu nebo Mallorku je to cca 2 hodky letu.
janik73 píše:
Ahoj Viki, ja byla s malym u pani doktorky, je to velmi rozumna zenska, ktera preferuje kojeni, ale poradi Ti skoro ve vsem, nic nevnucuje a sdeluje setrne vse co je nutne. Kubisek ma ekzem a pokozku, ktere by mohl pomoci pobyt u more. Tak pojedeme koncem zari, pry by to nemel byt problem. Pozeptala bych se pani doktorky.My jsme vybrali Španelsko bud Ibizu nebo Mallorku je to cca 2 hodky letu.
Ahoj, Kubisek je ale asi už starší že?
Letěla sem když bylo malému 5 měsícu.Celkově let 6 hodin a s cestou okolo 12h.Zvládnul to lépe než já
.Nebrečel vubec.
Nouky píše:
IMI: Žijeme v 21. století a je mi jasné, že létání je už běžnou dopravní možností. Letadlo je pro mimčo určitě lepší než dlouhá cesta (byť klimatizovaným)autem. Respektuju názor ostatních - třeba švagrová s prckem také létala, ale řada pozitivních zkušeností můj názor nemění. Do dvou let bych na rady pedaitrů necestovala nikam. Žádné blízké příbuzenstvo v zahraničí nemáme, takže tento aspekt mi rozhodování neztěžuje (váš postoj chápu). My už máme holčičku větší a letos jedeme na dovolenou do Řecka autobusem - za letadlo bych byla vděčná, ale důvodem jsou finance - jsme rádi, že se k moři vůbec dostaneme. Takže je mi jasné i to, že každý volí způsob cestování podle svých aktuálních možností. Pokud už má malé miminko nevyhnutelně cestovat na velkou vzdálenost, pak je letadlo pořád lepší varianta před jinými dopravními prostředky. Jen jsem chtěla říct, že doktor si své informace určitě nevymyslel - rozhodně není sám, kdo tento názor zastává, něco jiného je způsob jejich podání, jestliže byl na Viky nepříjemný apod., pak to svědčí o jeho neprofesionalitě. Má si od věci držet odstup a neutrálně sdělit své lékařské stanovisko…
NOUKY, jenze me prijde, ze toto je nazor pouze CESKYCH pediatru a lekaru obecne. Nikde ve svete jsem se nesetkala s tim, ze by se to tak resilo. Proste se leti a je to. Riziko existuje vsude, nevidim ho v letadle o nic vyssi.
No a k tematu. My leteli se 7 nebo 8 mesicnim mimi, jen teda do Anglie, takze asi hodku z Frankfurtu, pak v 18 mesicich uz pres ocean a vse v pohode. Ten let v 18 mesicich byl sice narocny na psychiku, Alli odmitala spat, byla pretazena, tak brecela, cesta zpet byla ale ok, bez place. Ale v tech 7 mesicich to snasela super, jak tam, tak zpet. No a ted jsme leteli opet, uz se dvema detma, obe byly naprosto ok. A letelo s nami opravdu hodne deti, od temer novorozenat az do pubertaku
. L.
moje zkušenost? lepší s pětiměsíčním miminem než s rok a půl starým batoletem
. pěti-měsíční dcerka mi obě cesty prospala, neprobudily ji ani řvoucí motory - prostě pohodička. rok nato už se jí to tolik nelíbilo, resp. měla málo místa a nechtělo se jí sedět připoutaná na mamince nebo tatínkovi a pěkně si pořvala
. letos už bude sedět sama, takže snad bude spokojená - teď uvidíme jak na tom bude její 4. měsíční bráška
.