Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, tak jsem pročetla deskuse na téma vztekání se, ale odpovědi jsem se nedočkala. Spíše se tady jedná o větší děti. Přispívala jsem i do diskusí na toto téma, ale žádná odpověď. Mám 5 měsíců starou holčičku a začíná se vztekat. Každé spaní prořve. A to jí dávám spát ve stejný čas, aby měla stanovený režim, vše šlo až do teď. Řve a řve až se uřve. Nemá slzy, je to jen jekot! Dělá mi to i v kočárku a to jsem s ní odmala jezdila každý den na procházky. Teď se bojím jít dál od baráku, protože když se začne vztekat tak je to děs. Nechápu to. Moc prosím o pomoc! Měla jste někdo podobný problém? Přejde to? Jak tomu předejít? Trápí mě hlavně ten kočárek!!! ![]()
U pěti měsíční nepůjde o vztek v pravém smyslu. Spíš velice rázně dává najevo, že jí něco vadí. Když ji dáš do nosítka nebo šátku, vříská taky? Můj nesnášel kočárek - neviděl a necítil mě. Šátkovala jsem dokud neseděl. Když už sedí, má jiné starosti než vřískat. ![]()
No a proc ji nechavas rvat? Takhle maly mimino se nevzteka, zkrtka uz treba nepotrebuje tolik spanku, potrebuje vic kontaktu, nelibi se ji v kocaru, ze nevidi… Ja taky nemuzu s malym nekam dal, vydrzi mi v koarku tak 20/30min, pak zane jecet, tak ho vezmu ven na ruku, on kouka kolem, pak o vezmu do manduky nebo na bok do stku, aby videl, tak cuci, nekdy usne, nekdy staci nakojit a zase supnu do kocaru a usne tam.
Je to malinky miminko, vztekat se zacne mnohem pozdeji…
Tak příčin může být spousta..musíš nějak přijít na to co jí trápí..můžou to být třeba zuby nebo jí něco bolí nebo má hlad, třeba už máš míň mlíčka pokud kojíš..nebo nevadí jí třeba hluk? malá už mi taky v kočárku neusne..a dřív když jsem jí dala spát doma mohla hrát i televize a bylo jí to jedno..teď musí být ticho a televize vyplá jinak se vzteká a neusne dokud není ticho.. ![]()
A nedávala bych jí spát pokaždé ve stejný čas..já taky dám malou spát až když vidím že začíná být unavená, je jedno v kolik to je hodin a kolikrát denně.. pokud není unavená a dám jí spát tak se taky vzteká..
Ahojky, taky bych nedávala spát podle předem stanoveného časového scénáře - dávám, až vidím, že je unavený. Jinak určitě se nevzteká jen tak, už je větší, chce mít nějakou akci, takže ležení v kočárku jen tak je o ničem:-). Mně malý v bdělém stavu nechtěl v kočárku být nikdy, jen na spaní a to občas taky plakal, než usnul. Nenechávej jí plakat a zkoušej, co by se jí líbilo, jak už ti tady holky radily. A hlavně - pevné nervy:-). Zvláštní, jak to člověka překvapí, že dětí pláčou, nechtějí spát, někdy nechtějí jíst - taky jsem po porodu čučela jak puk, jak může malé mimi naprosto ignorovat tak zásadní věc, jako je vydatný spánek
. Neteř zase stávkuje s jídlem…prostě pořád bude něco, tak se drž ![]()
Nám se to taky občas stává, že třeba týden nemůžeme dál od baráku, protože po hodině spaní začne brečet atd. a nic nepomůže. Pak je to třeba zase dobrý. Zkoušej všechno možný - jak asi děláš, to je jasný, ale nic jinýho se s tím asi dělat nedá. Vydržet.
Malé je 8 měsíců a taky se mi začala dost vztekat. Odpoledne mi spí jen jednou. Kdykoli jindy se o to snažim vzteká se ještě víc. A v kočáru už začala byt opět protivná, takže konec delším procházkám. Jinak jak už to bylo psaný, malá nemá stanovený přesný čas kdy jde spát. Je to v rozmezí 8-9h. Až začne mrčet, tak se jde spat, jinak bych uspávala hodinu, místo třeba 10minut