Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky. Dnešní noc mě přivedla na založení diskuze, jak spí vaše 5ti leté děti? Spí sami nebo je uspavate?
Neuspávám - resp. přečtem pohádku, pusu a spát.
Samozřejmě ještě dobrých 20 minut slyším, že tam něco provádí (hraje si s dekou, se spacím plyšákem, nicméně potichu), občas - třeba jednou týdně, vyleze že chce ještě pít nebo na záchod. Za mě celkem normální.
Posledních pár dní otravuje, že chce ještě jíst
Tak tam ještě povolím třeba čtvrtku jablka…
Nicméně v létě začal mít strašné strachy, až děsy, takže jsme, po dohodě s partnerem, ustoupili a necháváme ho spát u nás v posteli. Je výrazně klidnější a prostě víc v pohodě, tak si říkám, však u nás nebude do puberty a necháváme mu klidný spánek a tím pádem i klidný den…Ale dohoda zní, že nebude dělat blbiny, nebude nás kopat, hejkat, vylejzat z postele ještě hodinu po uložení a pod. prostě lehnout a klid.
@palapa IMHO tohle nemá cenu moc monitorovat, každý dítě je jiný. Moje dcera třeba od mimina usíná sama (resp. v kolíbce se nechávala uhoupat, ale co je v postýlce, tak sama): pokud s ní někdo byl jen tak, tak ona nezbarala, pořád chtěla komunikovat a rozhodně ji to „neuklidnilo“. Takže my večer jdeme, čteme, pak proběhne několik vylezení (čůrat, pití, nemůžu najít oblíbenou hračku, natřepat peřinku atd.), někdy si trochu hraje (má noční světýlko, tak není ve tmě), a prostě časem vytuhne.
Ale kamarádky mají děti, co se musely odmala unosit, sedět s nimi, držet za ruku… a v pěti letech často taky chtěli ještě mámu nebo tátu k usínání. Fakt myslím, že to je od dítěte.
@palapa Pětileté dítě uspávat?
už to není mimino
Náš si v posteli ještě povídá s plyšáky, hraje s dekou ap, ale usne sám.
Usíná sama (je jí pět a půl). Už tři roky. Přečteme pohádku, pomazlíme, někdy se ještě povídá, co bylo přes den. A odcházím. Občas ještě vyleze z pokojíku, ale usíná sama.
@Slečna Ferka Ja si spis myslim, ze je to o tom, jak to dite rodice nauci… Resp. jsou deti, ktere umi usinat sami uz od mimina, ale i ty ostatni to jde naucit, stejne jako je ucime jakoukoli jinou dovednost.
@bejbyn no dnes jsem k ní vstávala čtyřikrát. Přišla za mnou v 2:15 že nemůže už usnout. Tak jsem k ní lehla, když už usinala odešla a za 10minut přišla zas. Musí spát při rozsvicenem světle. Jenže od malička s námi spala v ložnici- vedle nás měla postel a poslední skoro rok má svůj pokojíček, jenže kamkoliv odjede, tak s někým spí. Teď právě přijela z víkendu od mojí sestry a tam spí v posteli se segrou a celý týden se mi budila. Co jsme ji naučili, je zas v háji. Večerku má v devět večer. A vstává v šest.
Teď jsem si uvědomila, že to nejsou tři roky, co usíná sama, ale čtyři. Letí to! ![]()
@palapa Je to těžké… Netrap se tím, jak to mají ostatní a vy. Já před těmi čtyřmi roky přestala s uspávání, utla jsem to, protože to bylo kontraproduktivní. A přineslo to výsledky, dcera se naučila usínat sama za dva dny. Jenže to mohlo být i jinak. ![]()
To spí celou noc při světle - tj. lampičce? Spíš jen usíná, ne? Pokud usíná nebo dokonce spí při plném světle, tak se nedivím, že jí to nejde.
Já bych tlumila světlo, chvíli zůstala s ní, pak odcházela s tím, že přijdu, po tom, co se sama připravím na spánek. Občas používám doteď - „jdu se umýt, poslouchej, jak poteče voda, pak ti ještě přijdu dát pusu, přikrýt“. Většinou pak už spí.
Znám děti, které mají problém usnout i v patnácti - citlivé, nervozní ze školy… ![]()
No to bych se zblaznila- vstavat jeste k nejstarsi…
![]()
Od roka usina sama, stejne tak temer ctyrlety. Prectu pohadku, pusu a spat. Nekdy chteji napit a curat, ale do pul hod usnou, v noci si sami na zachod dojdou, nechodim tam, vyjimecne, kdyz maji spatny sny a breci. Mame jeste 5 mes mimino, musela jsem je tak naucit ve svym vlastnim zajmu. Jinak bych vubec nespala
![]()
Syn spí celou noc, ale spí s námi v ložnici na vlastní posteli. Nechce spát sám, takže do samostatného pokoje půjde až s mladším bráchou a toho zatím nechci nechat spát samotného.
Neuspávám ani jednoho syna, oba usínají sami. Večer přečteme v obýváku pohádku a jde spát do ložnice - spí tam už mladší, ten chodí o 30 minut dřív. Ještě chvíli se převaluje a do 20 minut spí. Přes noc spí od 20:30 do 6:00 a přes den spí pořád tak 1-2 hodiny.
A jsem matka tyran, ale večer jak zaleze do postele, tak může max 1× na wc, ale neexistuje žádné pití a jídlo.
Mám 5 letého syna. Usíná sám ve svém pokojíčku. Má tam ještě o dva roky mladšího bráchu. Chodí spát ve 20h. Přečteme pohádku, případně pustíme pohádku na CD v rádiu a odcházíme. Během noci někdy přichází k nám. Ale do 4,5 let spal s námi v ložnici, uspávala jsem, musela jsem tam být, dokud neusnul. A to jako mimino usínal naprosto bez problémů, sám, zlom přišel krátce před porodem druhého dítka. Loni o Vánocích se sám od sebe odstěhoval z ložnice a druhý den za ním odešel i mladší brácha. Od té doby zase neuspávám a usíná sám.
Dítě od dítěte. Já byla hrdá matka, jak mi moje miminko usíná samo, že to chce jen ho to naučit a v roce a půl při nemoci šmytec a už se nám k tomu nepodařilo se znova propracovat. Teď jsem schválně nechávala, aby nežárlil na bráchu.
U nás je to teda tak, že tatínek přečte pohádku a starší někdy usne sám, někdy jdu k němu já. Zase mám zaručeno, že spí do 5ti minut a nekoná se žádný vylézání,,povídání. Potřebuju, aby usnul relativně včas, aby ráno neprudil se vstáváním.
Jak kdy, tak půl na půl. Jsou oba (7 a 5 let) rádi, když je uspím. Ale když nemám čas nebo se mi nechce, tak přečtem pohátku, požím s nimi pět minut a jdu. Usnout umí sami oba +- od narození. Ale zas někdy s nimi usínat je hezký.
@palapa se synem chodíme spát často se stane, že se domu dostaneme až kolem 18h to je pak fofr večeře, koupání, chvilku si pohraje a jdeme spát přečteme knížku a pak si chvilku povídáme není to o tom, že by sám neusnul, ale je to chvilka pro nás
manžel také chodí pozdě a pak si ho prostě chvilku užije. A v noci někdy přijde za námi do postele, nevodíme zpět lehne a hned usne. Prostě má rád kontakt nerad usíná sám.
Uspáváme obě děti naráz, 3 a 5 let.. usínají tak spokojeně, do 10minut. ![]()