Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den, mužu se zeptat. Syn ma šest let. Teď přišlo období kdy ma chut na cukr. Cukr ne čokoldu, bombony atd. Chce jen klasicky cukr. Ale zaroveň ho přešla chuť na jidlo. Je to období normalni nebo to je velky problem.
@Jana45 Nepřijde mi jako problém to, že má chuť na cukr, ale to, že nechce normální jídlo.
Babička tvrdi že je to cvičenim že chodi jednou tydně do sportovniho kroužku. Ale to je blbost.
Jestli si jednou denně strčí prst do cukřenky, tak bych to netěšila. Ale pokud má tendence konzumovat samotný cukr ve větších množstvích, tak to bych nenechala. Zároveň bych přemýšlela, co jeho tělu chybí, že volá po čistém cukru. Pritlacila bych na obsahu bílkovin a vlákniny ve stravě, dostatečném pitném režimu a chutě bych se snažila kompenzovat něčím vhodnějším, oříšky, ovocem, semtam něco sladkého.
Pokud nechce jídlo, cukr bych schovala.Co se týče sportu, moje děti po tréninku taky sní, na co přijdou, teplou večeři, ovoce, jogurt i neco sladkého. Souvislost vidím nejen se sportem, ale i zrychlenym růstem.
Může mít i nízkou hladinu cukru. Já se třeba klepu, dokud se nenajím a pak je klid ![]()
Tak nám v tomhle zavařil Mikuláš a adventní kalendář - nejlepší způsob, jak děti navyknout na sladké:-(