Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, dámy.
Mám syna, za 2 měsíce mu bude 5 let. Zhruba od 3 let ho nenásilně učíme počítat. Třeba když ho dáváme spát a jdeme nahoru do pokojíčku, počítáme schody. Venku mu počítám stromy,… Jakmile po něm chci, aby něco spočítal sám, tak na mě kouká jak na spadlou z višně, co po něm vlastně chci. Zkoušíme počítat předměty na obrázcích. Nechám ho počítat prvního. Napočítá do dvou, výjimečně do tří a dál nic. Těká očima, či se začne ptát na kraviny. Pak třeba ta zvířátka počítám nahlas sama, aby slyšel číslice. Pomalu a zřetelně. NIC. Nezopakuje to po mně. Zkouším ještě párkrát a pak rezignuju.
Ptala jsem se učitelky ve školce, jak jsou na tom ostatní děti ze třídy a prý do 20 zvládne téměř každý. Jinak krásně vyslovuje a má velkou slovní zásobu. Používá slova, co normální dítě v jeho věku ani nezná. I učitelky žasnou, co všechno zná. Jen to počítání… Nevím, jak ho těmi počty zaujmout, aby se soustředil. Nepomáhá ani počítat bonbóny v rámci motivace.
Proto se Vás, zkušené maminky, poprosím o radu, jak na něj.
Muj syn na petilete prohlidce napocital stezi do 5. Doktorka na me koukala jak na vraha, ze neumi do 20. Kam sakra vsichni furt spechaji? Tedje mu 7, je v prvni tride, mel odklad a pocitani zvlada levou zadni, z matematiky prinesl zrovna vcera slavne 1* z testu. Vsechno se to zlomilo v tom druhem predskolnim (odkladovem roce), kdy snad ze dne na den zacal chapat pocitani, slyset prvni i posledni pismenko ve slove i pocet slabik… Prijde to, nelamej to pres koleno, kazde dite ma svuj cas.
Nechte ho bejt.
Není to zvířátko v drezůře. Je to předškolák, matematika ho čeká už brzo, tak ho do toho necpěte - nehledě, na to že se pak může ve škole nudit.
Ostatně je spousta dětí, pro které by bylo jednodušší, kdyby s matematikou jako takovou začínali ještě později.
@twix-ka zkuste hrát Člověče, nezlob se.
ale taky bych to nějak nehrotila… ![]()
Taky bych to nechala…můj to sice zvládá, i pozpátku, ale zase šišlá a odmítá vzít tužku do ruky a coliv namalovat… Jinak u počítaní nám pomohli hodně hry s kostkou…člověče a podobné…
@twix-ka píše:
Zdravím, dámy.
Mám syna, za 2 měsíce mu bude 5 let. Zhruba od 3 let ho nenásilně učíme počítat. Třeba když ho dáváme spát a jdeme nahoru do pokojíčku, počítáme schody. Venku mu počítám stromy,… Jakmile po něm chci, aby něco spočítal sám, tak na mě kouká jak na spadlou z višně, co po něm vlastně chci. Zkoušíme počítat předměty na obrázcích. Nechám ho počítat prvního. Napočítá do dvou, výjimečně do tří a dál nic. Těká očima, či se začne ptát na kraviny. Pak třeba ta zvířátka počítám nahlas sama, aby slyšel číslice. Pomalu a zřetelně. NIC. Nezopakuje to po mně. Zkouším ještě párkrát a pak rezignuju.
Ptala jsem se učitelky ve školce, jak jsou na tom ostatní děti ze třídy a prý do 20 zvládne téměř každý. Jinak krásně vyslovuje a má velkou slovní zásobu. Používá slova, co normální dítě v jeho věku ani nezná. I učitelky žasnou, co všechno zná. Jen to počítání… Nevím, jak ho těmi počty zaujmout, aby se soustředil. Nepomáhá ani počítat bonbóny v rámci motivace.
Proto se Vás, zkušené maminky, poprosím o radu, jak na něj.
neuč ho cíleně, netrénuj a necepuj, ale zařaďte matiku do běžného života - podej mi 4 brambory prosím, potřebuju ještě pět kostiček, budeme číst pohádku až bude velká ručička na trojce, schválně postavíme sedm kostek na sebe--- spadne nám to? No a výtečné na nácvik je domino a člověče nezlob se..
Ja to nahodou chapu, neni to o tom, ze by se clovek chtel deckem chlubit, ale kdyz je to dite alespon prumerne, tak mame jistotu, ze je v poradku. Takhle clovek premysli, co se asi deje.
Pamatuji, jak jsem byla zoufala, kdyz prvni syn v 1,5 roce nebyl schopen udrzet, ktera hracka je kachnicka
U druheho jsem ve 4 s hruzou zjistila, ze nevi, ze z obili se dela mouka a z mouky pecivo ![]()
@Ou Velice zajímavý článek, avšak nepoužitelný, pokud se nezmění celý vzdělávací systém. A my, jako rodiče, se zatím musíme přizpůsobit.
Nechci nic hrotit a nikdy jsem zatím nedala na narážky maminek typu - Vy to ještě neumíte? Spíše se bojím, abych něco nezanedbala či nedělala něco špatně. Ve školce nemáme moc chápavé učitelky. Neustále vymýšlejí pro děti pravidla, aby s dětma nemusely více než je nutné pracovat.
Hru člověče nezlob se dostane pod tromeček, tak snad zabere. I když hry jako pexeso a domino nepochopil.
Náš malý to hodně pochytil na Déčku z číslovánek jak je ta pohádka a teď má na tabletu Kouzelný výtah s Michalem a tam je to taky super. Začal sám i psát čísla až jsem koukala kde to bere.
@twix-ka píše:
@Ou Velice zajímavý článek, avšak nepoužitelný, pokud se nezmění celý vzdělávací systém. A my, jako rodiče, se zatím musíme přizpůsobit.Nechci nic hrotit a nikdy jsem zatím nedala na narážky maminek typu - Vy to ještě neumíte? Spíše se bojím, abych něco nezanedbala či nedělala něco špatně. Ve školce nemáme moc chápavé učitelky. Neustále vymýšlejí pro děti pravidla, aby s dětma nemusely více než je nutné pracovat.
Hru člověče nezlob se dostane pod tromeček, tak snad zabere. I když hry jako pexeso a domino nepochopil.
nepochopil pexeso?
tomu nerozumím jak myslíš?
A číslice pozná? Náš syn se je učil na SPZkách, prostě ho to zajímalo. Začal někdy okolo 2,5 let, postupně se je naučil a začal dvouciferně. Dnes je mu 5 a půl, počítá si po jedné třeba do tisíce, pozpátku taky, pak třeba po 2, sčítá (to se naučil na kostkách). U nás byla a je nejoblíbenější hračka kalkulačka, metr a budík ![]()
@twix-ka - ne, nepotřebujete naučit dítě v 5 letech to, co ho budou učit v první třídě.
Daleko více mu prospějete, když přestanete svoje ambice vkládat na svého syna a budete repsektovat jeho individuální tempo vývoje. Výrazně tím snížite šanci, že z něj bude úzkostný neurotik.
Já bych to neřešila, každý dítě je jiný, on se to naučí, až k tomu dozraje, bude ho to zajímat. náš prvorozený v tomhle věku sčítal a odčítal do 10, napočítal by klidně do nekonečna(nejdýl to vydržel asi do 2200
),teĎ umí i násobilku, ale zase v 6,5 kreslí postavičky bez rukou, ruce prý neumí. no a jeho postavička je obdélník, ze kterýho trčí 2 nohy, a nahoře je kolečko jako hlava. v 5 kreslil hlavonožce, který ostatní děti kreslí do 3 let
každý je jiný, každý má talent na něco jiného. pěkně mluví, třeba mu půjdou jazyky jako po másle, a bude z něj nějaký překladatel, delegát, diplomat ![]()
@Ou píše:
Nechte ho bejt.Není to zvířátko v drezůře. Je to předškolák, matematika ho čeká už brzo, tak ho do toho necpěte - nehledě, na to že se pak může ve škole nudit.
Ostatně je spousta dětí, pro které by bylo jednodušší, kdyby s matematikou jako takovou začínali ještě později.
http://blog.aktualne.cz/…j-steffl.php?…
To je zajímavé, díky za odkaz. O něčem takovém mluvila i Naomi Aldort, že jeho jednoho syna taky matika nebavila, byl nadaný spíš na hudbu, a protože ho učila doma, tak ho s matematikou začala „otravovat“ až bůhví kdy (nevím, kdy, ale strašně pozdě, snad až jako náctiletého?) A prý spolužáky v pohodě dohonil za pár měsíců. Ale zase, na druhou stranu, kdyby se začínalo v šestce, tak by nebylo nemožné, s nějakýma dírama v systému, že by některá děcka prošla povinnou devítiletou docházkou počtama nedotčená. Protože kdyby třeba párkrát propadli, mohli by mít 9 let odkrouceno bez matiky.
Příspěvek upraven 26.11.16 v 19:38