Jak naučit počítat?

• Fotoalbum (10)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
96
26.11.16 18:27

Jak naučit počítat?

Zdravím, dámy.
Mám syna, za 2 měsíce mu bude 5 let. Zhruba od 3 let ho nenásilně učíme počítat. Třeba když ho dáváme spát a jdeme nahoru do pokojíčku, počítáme schody. Venku mu počítám stromy,… Jakmile po něm chci, aby něco spočítal sám, tak na mě kouká jak na spadlou z višně, co po něm vlastně chci. Zkoušíme počítat předměty na obrázcích. Nechám ho počítat prvního. Napočítá do dvou, výjimečně do tří a dál nic. Těká očima, či se začne ptát na kraviny. Pak třeba ta zvířátka počítám nahlas sama, aby slyšel číslice. Pomalu a zřetelně. NIC. Nezopakuje to po mně. Zkouším ještě párkrát a pak rezignuju.
Ptala jsem se učitelky ve školce, jak jsou na tom ostatní děti ze třídy a prý do 20 zvládne téměř každý. Jinak krásně vyslovuje a má velkou slovní zásobu. Používá slova, co normální dítě v jeho věku ani nezná. I učitelky žasnou, co všechno zná. Jen to počítání… Nevím, jak ho těmi počty zaujmout, aby se soustředil. Nepomáhá ani počítat bonbóny v rámci motivace.
Proto se Vás, zkušené maminky, poprosím o radu, jak na něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3145
26.11.16 18:40

Muj syn na petilete prohlidce napocital stezi do 5. Doktorka na me koukala jak na vraha, ze neumi do 20. Kam sakra vsichni furt spechaji? Tedje mu 7, je v prvni tride, mel odklad a pocitani zvlada levou zadni, z matematiky prinesl zrovna vcera slavne 1* z testu. Vsechno se to zlomilo v tom druhem predskolnim (odkladovem roce), kdy snad ze dne na den zacal chapat pocitani, slyset prvni i posledni pismenko ve slove i pocet slabik… Prijde to, nelamej to pres koleno, kazde dite ma svuj cas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
26.11.16 18:51

Nechte ho bejt.

Není to zvířátko v drezůře. Je to předškolák, matematika ho čeká už brzo, tak ho do toho necpěte - nehledě, na to že se pak může ve škole nudit.

Ostatně je spousta dětí, pro které by bylo jednodušší, kdyby s matematikou jako takovou začínali ještě později.

http://blog.aktualne.cz/…j-steffl.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
26.11.16 18:59

@Ou :potlesk: :potlesk: :potlesk: :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
26.11.16 19:08

@twix-ka zkuste hrát Člověče, nezlob se.
ale taky bych to nějak nehrotila… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
999
26.11.16 19:09

Taky bych to nechala…můj to sice zvládá, i pozpátku, ale zase šišlá a odmítá vzít tužku do ruky a coliv namalovat… Jinak u počítaní nám pomohli hodně hry s kostkou…člověče a podobné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
26.11.16 19:13
@twix-ka píše:
Zdravím, dámy.
Mám syna, za 2 měsíce mu bude 5 let. Zhruba od 3 let ho nenásilně učíme počítat. Třeba když ho dáváme spát a jdeme nahoru do pokojíčku, počítáme schody. Venku mu počítám stromy,… Jakmile po něm chci, aby něco spočítal sám, tak na mě kouká jak na spadlou z višně, co po něm vlastně chci. Zkoušíme počítat předměty na obrázcích. Nechám ho počítat prvního. Napočítá do dvou, výjimečně do tří a dál nic. Těká očima, či se začne ptát na kraviny. Pak třeba ta zvířátka počítám nahlas sama, aby slyšel číslice. Pomalu a zřetelně. NIC. Nezopakuje to po mně. Zkouším ještě párkrát a pak rezignuju.
Ptala jsem se učitelky ve školce, jak jsou na tom ostatní děti ze třídy a prý do 20 zvládne téměř každý. Jinak krásně vyslovuje a má velkou slovní zásobu. Používá slova, co normální dítě v jeho věku ani nezná. I učitelky žasnou, co všechno zná. Jen to počítání… Nevím, jak ho těmi počty zaujmout, aby se soustředil. Nepomáhá ani počítat bonbóny v rámci motivace.
Proto se Vás, zkušené maminky, poprosím o radu, jak na něj.

neuč ho cíleně, netrénuj a necepuj, ale zařaďte matiku do běžného života - podej mi 4 brambory prosím, potřebuju ještě pět kostiček, budeme číst pohádku až bude velká ručička na trojce, schválně postavíme sedm kostek na sebe--- spadne nám to? No a výtečné na nácvik je domino a člověče nezlob se..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
26.11.16 19:19

Ja to nahodou chapu, neni to o tom, ze by se clovek chtel deckem chlubit, ale kdyz je to dite alespon prumerne, tak mame jistotu, ze je v poradku. Takhle clovek premysli, co se asi deje.
Pamatuji, jak jsem byla zoufala, kdyz prvni syn v 1,5 roce nebyl schopen udrzet, ktera hracka je kachnicka :-) U druheho jsem ve 4 s hruzou zjistila, ze nevi, ze z obili se dela mouka a z mouky pecivo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
26.11.16 19:22

@Ou Velice zajímavý článek, avšak nepoužitelný, pokud se nezmění celý vzdělávací systém. A my, jako rodiče, se zatím musíme přizpůsobit.

Nechci nic hrotit a nikdy jsem zatím nedala na narážky maminek typu - Vy to ještě neumíte? Spíše se bojím, abych něco nezanedbala či nedělala něco špatně. Ve školce nemáme moc chápavé učitelky. Neustále vymýšlejí pro děti pravidla, aby s dětma nemusely více než je nutné pracovat.
Hru člověče nezlob se dostane pod tromeček, tak snad zabere. I když hry jako pexeso a domino nepochopil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kytkalenka
26.11.16 19:23

Náš malý to hodně pochytil na Déčku z číslovánek jak je ta pohádka a teď má na tabletu Kouzelný výtah s Michalem a tam je to taky super. Začal sám i psát čísla až jsem koukala kde to bere.

• Citovat
  • Upravit
49159
26.11.16 19:24
@twix-ka píše:
@Ou Velice zajímavý článek, avšak nepoužitelný, pokud se nezmění celý vzdělávací systém. A my, jako rodiče, se zatím musíme přizpůsobit.Nechci nic hrotit a nikdy jsem zatím nedala na narážky maminek typu - Vy to ještě neumíte? Spíše se bojím, abych něco nezanedbala či nedělala něco špatně. Ve školce nemáme moc chápavé učitelky. Neustále vymýšlejí pro děti pravidla, aby s dětma nemusely více než je nutné pracovat.
Hru člověče nezlob se dostane pod tromeček, tak snad zabere. I když hry jako pexeso a domino nepochopil.

nepochopil pexeso? :think: tomu nerozumím jak myslíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354

A číslice pozná? Náš syn se je učil na SPZkách, prostě ho to zajímalo. Začal někdy okolo 2,5 let, postupně se je naučil a začal dvouciferně. Dnes je mu 5 a půl, počítá si po jedné třeba do tisíce, pozpátku taky, pak třeba po 2, sčítá (to se naučil na kostkách). U nás byla a je nejoblíbenější hračka kalkulačka, metr a budík :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138

@twix-ka - ne, nepotřebujete naučit dítě v 5 letech to, co ho budou učit v první třídě.

Daleko více mu prospějete, když přestanete svoje ambice vkládat na svého syna a budete repsektovat jeho individuální tempo vývoje. Výrazně tím snížite šanci, že z něj bude úzkostný neurotik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
26.11.16 19:29

Já bych to neřešila, každý dítě je jiný, on se to naučí, až k tomu dozraje, bude ho to zajímat. náš prvorozený v tomhle věku sčítal a odčítal do 10, napočítal by klidně do nekonečna(nejdýl to vydržel asi do 2200 :roll: 8o ),teĎ umí i násobilku, ale zase v 6,5 kreslí postavičky bez rukou, ruce prý neumí. no a jeho postavička je obdélník, ze kterýho trčí 2 nohy, a nahoře je kolečko jako hlava. v 5 kreslil hlavonožce, který ostatní děti kreslí do 3 let :lol: každý je jiný, každý má talent na něco jiného. pěkně mluví, třeba mu půjdou jazyky jako po másle, a bude z něj nějaký překladatel, delegát, diplomat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9319
26.11.16 19:33
@Ou píše:
Nechte ho bejt.

Není to zvířátko v drezůře. Je to předškolák, matematika ho čeká už brzo, tak ho do toho necpěte - nehledě, na to že se pak může ve škole nudit.

Ostatně je spousta dětí, pro které by bylo jednodušší, kdyby s matematikou jako takovou začínali ještě později.

http://blog.aktualne.cz/…j-steffl.php?…

To je zajímavé, díky za odkaz. O něčem takovém mluvila i Naomi Aldort, že jeho jednoho syna taky matika nebavila, byl nadaný spíš na hudbu, a protože ho učila doma, tak ho s matematikou začala „otravovat“ až bůhví kdy (nevím, kdy, ale strašně pozdě, snad až jako náctiletého?) A prý spolužáky v pohodě dohonil za pár měsíců. Ale zase, na druhou stranu, kdyby se začínalo v šestce, tak by nebylo nemožné, s nějakýma dírama v systému, že by některá děcka prošla povinnou devítiletou docházkou počtama nedotčená. Protože kdyby třeba párkrát propadli, mohli by mít 9 let odkrouceno bez matiky.

Příspěvek upraven 26.11.16 v 19:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect