Jak naučit počítat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
11.7.19 22:19

@eva.logopedie básničku umím, používám, říkáme ji od mimina, ale on si zatím nepamatuje. Ale už spolupracuje.
Učila jsem ho 1,2,3,4,5, cos to Janku, cos to sněd' (používám s jeho jménem). Upravil si to podle sebe.

On to slyšel u bráchy, tak to zopakoval. Sám to nevymyslel. Starší chtěl s osmičkou, mladší chtěl „se svým číslem“. Neřekl, že chce pětku.

Za jakých podmínek se začíná u dětí napravovat výslovnost?

• Citovat
  • Upravit
3265
11.7.19 22:23

Takto kresli panacky deti na konci prvni tridy, ktere vsechny prosly kontrolou skolni zralosti a snazily se, aby se nakreslily co nejlepe. Co ti cesti doktori chteji po 5ti letych detech. Fakt to nechapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
11.7.19 22:38

@fia80 Tak můj syn nakreslil tohoto hlavonožce měsíc před 5. narozeninami… :-( Ti panáčci v tvém příspěvku jsou úplně jiná liga…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
11.7.19 22:42

A ve 4,5 letech držel pastelky takhle… Takže já myslím, že ty kritéria zralosti určitě k něčemu jsou… kdybych synovi neustále nespravovala pastelku, tak by ji takhle držel doteď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
11.7.19 23:06
@Anonymní píše:
Obnovuju.
Jak naučit pětileté dítě počítat. Zvládá to do 6 a jedině na prstech. Denně cvičíme. Ale napočítá do 6 a konec. Jednou se mi to už podařilo, ale pak jsme byli 2 týdny mimo, na počítání se nemyslelo a zapomněl. Od té doby se nedaří.
Stejný problém jsou i barvy. Umí jen 4 (červenou, růžovou, bílou a černou) a ostatní motá.
To stejné je i oriantace v prostoru.
Rady typu, že to nepotřebuje, neberu. U nás se předpokládá, že do školy bude umět zpaměti aspoň do 10, což neumí ani náhodou. Navíc on to i chce a někde mu to. Chce hrát člověče, ale jak mu to někde, tak se vzteká.

A jak je na tom s pamětí? Pamatuje si třeba básničky, písničky (ty co se netýkají čísel)? Třeba mu prostě zatím nedozrala sluchova paměť, proto si nepamatuje názvy čísel a barev. Ale jestli ty barvy umí správně přiřadit, tak je asi očima pozná, jenom si asi nepamatuje jak tu barvu pojmenovat.. A psala jsi že chodíte do PPP. Poradili ti tam něco jak to se synem trénovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9335
12.7.19 06:09
@Anonymní píše:
@milwinka náš rodinný pediatr to bere jen jako jeden z ukazatelů školní zralosti. Ale sám říkal, že takové dítě má většinou těch problémů mnohem víc, takže se řeší logopedie a další. Dobrá logopedka řeší i grafomotoriku. Ale jak se psalo výš, tak naučit se to, je zbytečné a samo o sobě to nejde. Dítě by k tomu mělo dozrát samo.
Pokud je jediný problém, že neumí postavu, tak bych dítě do PPP netahala.

Já jsem se naší (pečlivé) pediatry na pětileté prohlídce syna ptala, jestli nebude kreslit, a ona že ne, že se od toho upustilo, ze to nic neznamená, že ty děti ke kreslení dozrajou různě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
12.7.19 07:09
@fia80 píše:
Takto kresli panacky deti na konci prvni tridy, ktere vsechny prosly kontrolou skolni zralosti a snazily se, aby se nakreslily co nejlepe. Co ti cesti doktori chteji po 5ti letych detech. Fakt to nechapu.

no to nevím..některé ty panáčky jak se dívám by teda u nás neprošly…
třeba hned v té první řadě - myslím 4 zprava co vypadá jak papírový drak :think: a jsou tam i jiné..
ale jde vidět, že panáček opravdu není indikace toho že tě nevezmou do první třídy.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.19 08:22

@milwinka řekli mi, že si s ním mám hrát a počkat, a že máme přijít pro odklad. Taky tedy doporučili grafomotoricky kurz, protože má špatný úchop. Ten dlanovy jako je výše je prý ještě pro děti v rámci vývoje přirozeným. Syn drží tužku šíleně a kreslí křečovitě.

• Citovat
  • Upravit
smurfka
12.7.19 08:27
@Anonymní píše:
@milwinka řekli mi, že si s ním mám hrát a počkat, a že máme přijít pro odklad. Taky tedy doporučili grafomotoricky kurz, protože má špatný úchop. Ten dlanovy jako je výše je prý ještě pro děti v rámci vývoje přirozeným. Syn drží tužku šíleně a kreslí křečovitě.

nám teda odklad hodně pomohl..
když jsme byli na zápise v regulerním čase a po odkladu zase za rok..prostě jsme viděli ten rozdíl.
Máš čas a za ten rok se toho hodně naučí.
grafo kurz je fajn, ale u nás nikde třeba není..jen v rámci logo - ale pro logopedy které mají v péče děti s vadami no…normální logo to nedělá..
teda ta naše když tam syn je, tak ho nechá čmárat takové ty kolečka a tak..ale přímo že by se tím nějak zabývali, ( ulevit dlani, rozcvičit, atd..tak to ne )
a zase spec.logo mi syna nevezme, protože nemá vady.

• Citovat
  • Upravit
1742
12.7.19 08:55
@Anonymní píše:

@smurfka Holky a myslíte že mám teda se synem do PPP vůbec chodit? Myslela jsem, ze tam treba aspoň něco poradí, ale rady typu hrát si s ním… :nevim: Grafomotoricky kurz u nás není, já s ním dělám hodně grafomotoriku doma a chodil do výtvarného kroužku. Jinak on teprve půjde v září do předškoláků, takže na uvažování o odkladu si myslím že je ještě čas, když zápis je až příští rok v dubnu. Tak si říkám jestli tam s ním teda vůbec chodit když mi tam nic neporadí. Jestli ho to akorát tak nevystresuje. Já myslím že on si to ještě moc neuvědomuje že mu něco jde hůř, hodně se snaží, dělá co mu řeknu, denně doma cvičíme, chválím ho. A pokud bych v PPP před ním rozebírala jak si myslím že je nešikovnej, tak aby z toho pak neměl ještě mindrak a nějak se nezasekl. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.19 08:56

@smurfka u něj je odklad jasný. Tak nějak pochybuju, že do té doby bude správně mluvit, má velké problémy se soustředěním, grafomotoricky je na úrovni tříletého (podle psycholožky).
U nás taky není. Holt budeme jezdit. Nejbližší je cca 20-60 km. Na logo jezdíme 80 km.
Co to je spec. logo? Myslela jsem, že je buď klinická logopedka nebo logopedka, co je třeba učitelka. Ta nesmí dělat diagnózy. O žádné speciální jsem nikdy neslyšela :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.19 09:01

@milwinka nesla bych tam. Podle mě to je hlavně k diagnostice, když je nějaký problém, co je potřeba řešit. Náš je na začátku července. Už teď vím, že bude odklad. V PPP jsme byli loni a první bylo, že je času dost, protože bude mít odklad. :nevim:
Zkus ten kurz sehnat. Doma to s priruckama neuděláš. Oni vědí, jak ruku správně rozcvičit. Postupuje se určitým způsobem.

• Citovat
  • Upravit
smurfka
12.7.19 09:13

@milwinka
nešla bych tam s ním ted..
maximálně někdy v lednu - unoru se objednat na test školní zralosti, do té doby má na všechno čas..( jak říkám, pokud nemá žádné přidružené vady, nepozoruješ roztěkanost, nepozornost, šišlání atd )

@Anonymní píše:
@smurfka u něj je odklad jasný. Tak nějak pochybuju, že do té doby bude správně mluvit, má velké problémy se soustředěním, grafomotoricky je na úrovni tříletého (podle psycholožky).
U nás taky není. Holt budeme jezdit. Nejbližší je cca 20-60 km. Na logo jezdíme 80 km.
Co to je spec. logo? Myslela jsem, že je buď klinická logopedka nebo logopedka, co je třeba učitelka. Ta nesmí dělat diagnózy. O žádné speciální jsem nikdy neslyšela :nevim:

existuje spec. pedagog –logoped, u nás tam ale berou děti jen s vadami řeči..tzn koktáním, šišláním různé dys vady atd.. Tam potom mají půl hodiny grafomotoriku a půl hodiny trénink řeči..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.7.19 09:25

@smurfka klinický logoped by měl mít vystudovanou spec. pedagogiku. Chtěla jsem to studovat, ale v mém věku jsem to vzdala.
My máme několikátou logopedku a grafomotoriku jsme nedělali nikde. Syn má velké vady řeči.

• Citovat
  • Upravit
smurfka
12.7.19 09:26
@Anonymní píše:
@smurfka klinický logoped by měl mít vystudovanou spec. pedagogiku. Chtěla jsem to studovat, ale v mém věku jsem to vzdala.
My máme několikátou logopedku a grafomotoriku jsme nedělali nikde. Syn má velké vady řeči.

já teda než našla pořádnou logopedku obešla asi tři..jedna z nich byla klinický logoped a musím říct že ta teda byla nejhorší..tak nevím.
Pídila bych se přímo po speciální logo která bere děti s vadama řeči.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML