Jak naučit počítat?

• Fotoalbum (10)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5696
26.11.16 19:35

Já myslím, že na to bude mít školu. Pokud není geniální, což asi není, je to normální dítě, tak z něj génia nevykřešeš, i kdybys to do něj tlačila horem dolem. Nech ho být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6418
26.11.16 19:38

Já si teda na rozdíl od ostatních nemyslím, že děláš chybu, když se ho snažíš naučit počítat. To už by v 5 letech mohl zvládnout, spočítat si prstíky na rukou. Ono jde vlastně jen o to zapamatovat si jak jdou číslice po sobě, jistě nemusí umět odčítat a násobit.:-)
Spíš mě zarazilo, že nepochopil pexeso? To v tomhle věku děti běžně hrají. Možná je to u vás tak, že na něco má prostě talent a na něco ne, počítání mu třeba dockvakne později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
26.11.16 19:39

A ještě jsem chtěla říct, že to, že většina dětí umí odvykládat jedna, dvě tři… dvacet ještě neznamená, že znají pravý význam toho, co vlastně vykládají. Proč chceme mít z dětí cvičené opice nikdy nepochopím. Já jsem vždycky měla deprese z toho, co všechno údajně umí děti ve školce a pak ve škole jsem zjistila, že moje děti jsou premianti. No tož tak. Nechat děti žít je to nejlepší, co se dá udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
26.11.16 20:00
@slavuska1 píše:
Já bych to neřešila, každý dítě je jiný, on se to naučí, až k tomu dozraje, bude ho to zajímat. náš prvorozený v tomhle věku sčítal a odčítal do 10, napočítal by klidně do nekonečna(nejdýl to vydržel asi do 2200 :roll: 8o ),teĎ umí i násobilku, ale zase v 6,5 kreslí postavičky bez rukou, ruce prý neumí. no a jeho postavička je obdélník, ze kterýho trčí 2 nohy, a nahoře je kolečko jako hlava. v 5 kreslil hlavonožce, který ostatní děti kreslí do 3 let :lol: každý je jiný, každý má talent na něco jiného. pěkně mluví, třeba mu půjdou jazyky jako po másle, a bude z něj nějaký překladatel, delegát, diplomat ;)

Souhlas :palec: Jinak souhlasím i s tím, jak tu někdo psal, že animační videa s čísly (třeba na youtube, dětské pořady) hodně pomáhají - když tam pět balonků skáče z můstku do bazénu, nad tím svítí číslice 5 a do toho zpívá písnička, tak to prostě v těch dětských hlavičkách zůstane lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9329
26.11.16 20:02
@Zabatko píše:
A ještě jsem chtěla říct, že to, že většina dětí umí odvykládat jedna, dvě tři… dvacet ještě neznamená, že znají pravý význam toho, co vlastně vykládají.Proč chceme mít z dětí cvičené opice nikdy nepochopím. Já jsem vždycky měla deprese z toho, co všechno údajně umí děti ve školce a pak ve škole jsem zjistila, že moje děti jsou premianti. No tož tak. Nechat děti žít je to nejlepší, co se dá udělat.

Tak to zas nebuď na ty děti tak přísná, tenhle systém, cos popsala, naučit se něco, pak a přesně nevědět co vlastně, jenom si navyknout, že to tak je a pak to moc nerozpytvávat a aplikovat, to je strašně časté i u dospělé populace, ve všech disciplínách, na které by sis dovedla vzpomenout, týká se to výchovy všeobecně, nejen vědních disciplín. Je na tom založena celá společnost. Dospělí si to zhusta neuvědomujou, protože jedou v zajetém systému a dělají to tak všichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
26.11.16 20:07
@Zabatko píše:
A ještě jsem chtěla říct, že to, že většina dětí umí odvykládat jedna, dvě tři… dvacet ještě neznamená, že znají pravý význam toho, co vlastně vykládají. Proč chceme mít z dětí cvičené opice nikdy nepochopím. Já jsem vždycky měla deprese z toho, co všechno údajně umí děti ve školce a pak ve škole jsem zjistila, že moje děti jsou premianti. No tož tak. Nechat děti žít je to nejlepší, co se dá udělat.

Přesně tak. Řada dětí se naučí počítat, tedy odříkávat čísla jako básničku. Ti lepší potom i sečtou počet nějakých předmětů. Ale tohle vůbec nesouvisí s intelektem. Protože ty děti třeba nedají dohromady 2 a 3, nechápou, že je to dohromady 5. To souvisí s rozvojem abstraktního myšlení a pro řadu dětí je na tohle kolem 5 roku moc brzy. To chlubení, že někdo čte a sčítá a násobí od 4 let apod. je zbytečné. Nakonec to čtení a základní počty zvládne každý, nemyslíš? Já třeba nerozumím tomu, proč to syna cíleně učíš od 3 let, když o to nejeví vlastně zájem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
26.11.16 22:27

@ZuzaM U Pexesa nepochopil to, že má hledat 2 stejné obrázky a vybírat ze všech kartiček. Stále dokola otáčí stejnou dvojici.

@Kaliopa Cíleně ho to neučím, jak jsem se zmínila v úvodním příspěvku, zkoušeli jsme to nenásilnou formou. Zrovna ty schody jsme počítali nahlas s domněnkou, že mu třeba v hlavě něco uvízne. My jsme ani nehrotili, že něco neumí. Ale když vám pak učitelky začnou vyčítat (ano, pozvaly si mne na kobereček), že kromě těch řečových dovedností nic neumí, tak začnete po troškách přidávat. A právě proto se tu ptám, jak to dítě nenápadně vtáhnout do světa „učení“. Doktora z něj mít rozhodně nepotřebuju. Protože sama moc dobře vím, jaké to je mít ambiciózní rodiče. To se na vás zkrátka podepíše.
@Akivasha V létě jsme se synem dívali na Číslovánky a samotná čísla ho nezaujala. Měl spíše otázky typu - v jakém jsou gauči, kdo je vystřeluje, kde se dá sehnat vystřelovací péro a kdo vyrábí takový gauč a když nám do gauče leze kočka, jestli ji to taky nevystřelí. Jinak televizi ignoruje (vydrží jen u Studia kamarád o víkendu), tablet mu nic neříká.
S pamětí problém mít nebude. Např. si pamatuje události, co se staly před rokem, aniž by se ještě opakovaly. Jelikož jsme dvojjazyčná rodina, tak v pohodě zvládnul druhý jazyk a nemotá je do sebe.
Holt budu muset nějak ignorovat připomínky učitelek a počkat, až to příjde samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
27.11.16 09:33

U pexesa jsem si vymyslela vlastní hru: hromádky a to je bavilo. Otočili jsme vše na hromadu obrázkem dolů a nastřídačku po 1 brali a otáčeli - nerozdělovali co je čí, prostě vedle sebe. Kdo našel druhou z dvojice, vzal si ji a hral znovu. Bylo to pro ně nenáročné a bavilo. A postupně se přešlo na klasické pexeso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
27.11.16 21:14

@twix-ka Tak to už je na to moc chytry :) To víš, můj tříletý na to kouká jak na obrázek bozi, starší už to asi vnímá komplexněji :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.19 09:06

Obnovuju.
Jak naučit pětileté dítě počítat. Zvládá to do 6 a jedině na prstech. Denně cvičíme. Ale napočítá do 6 a konec. Jednou se mi to už podařilo, ale pak jsme byli 2 týdny mimo, na počítání se nemyslelo a zapomněl. Od té doby se nedaří.
Stejný problém jsou i barvy. Umí jen 4 (červenou, růžovou, bílou a černou) a ostatní motá.
To stejné je i oriantace v prostoru.
Rady typu, že to nepotřebuje, neberu. U nás se předpokládá, že do školy bude umět zpaměti aspoň do 10, což neumí ani náhodou. Navíc on to i chce a někde mu to. Chce hrát člověče, ale jak mu to někde, tak se vzteká.

• Citovat
  • Upravit
3265
10.7.19 09:16

Kolik má roků? S tím počítáním bych asi našla nějakou písničku nebo básničku a tu bych si s ním pouštěla a zpívali bychom spolu.

https://www.youtube.com/watch?…
https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.7.19 09:18

@fia80 pět. Písničky neprojdou. Nemá o ně zájem. Umí jednu básničku a další se odmítá učit. Když zpívám, zacpává uši.

• Citovat
  • Upravit
35740
10.7.19 09:20
@Anonymní píše:
Obnovuju.
Jak naučit pětileté dítě počítat. Zvládá to do 6 a jedině na prstech. Denně cvičíme. Ale napočítá do 6 a konec. Jednou se mi to už podařilo, ale pak jsme byli 2 týdny mimo, na počítání se nemyslelo a zapomněl. Od té doby se nedaří.
Stejný problém jsou i barvy. Umí jen 4 (červenou, růžovou, bílou a černou) a ostatní motá.
To stejné je i oriantace v prostoru.
Rady typu, že to nepotřebuje, neberu. U nás se předpokládá, že do školy bude umět zpaměti aspoň do 10, což neumí ani náhodou. Navíc on to i chce a někde mu to. Chce hrát člověče, ale jak mu to někde, tak se vzteká.

Jak dlouho je mu 5? Co zkusit venku, ptát se na všechno, počítat schody, barvy auta atd. Mám za týden necelý měsíc šestiletou, počítá ve 2 jazycích, sčítá i odčítá, čísla umí psát i když občas obráceně. Do školky chodí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
10.7.19 09:28

A barvy je prý dobré učit na lentilkách nebo něčem dobrém. Když si dítě řekne, která barva to je, tak to může sníst.

Dítě se prostě musí motivovat, aby se mu to chtělo zapamatovat.

Nebo je dobré dělat pokusy s barvami. Že se míchají do sebe a vzniknou nové. Pak se třeba může zamrazit zelený poklad. Smícháním žluté a modré vznikne zelená. což je pro dítě zajímavý pokus. Pak si dítě vybere zelené hračky nebo věci, které se ponoří do zelené vody a v plastovém kelímku se to dá zmrazit do mražáku. Pořád si o tom nějak vykládat, že je to zelená barva, že to jsou zelené věci, které musíte aktivně najít. Pak třeba to udělat i s dalšími barvami a pak dítě vzít k mrazáku a ať si řekne, kterou barvu si chce vzít a pak si ten poklad může rozmrazit nebo různě vydloubat.

Děti se nejlépe učí hrou - nesmí to být násilné učení. Pak se to dítě to učí lehce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
10.7.19 09:39
@Anonymní píše:
@fia80 pět. Písničky neprojdou. Nemá o ně zájem. Umí jednu básničku a další se odmítá učit. Když zpívám, zacpává uši.

Naše děti byly třeba u vytržení, když jsem jim půjčila moji mp3 nebo jsem jim pustila mluvené slovo v počítači do sluchátek, protože to bylo pro ně něco jiného a nikdo jiný to neslyšel. Nebo ty písničky/básničky pouštěj v autě jako pro sebe. Nebo jsme koupili žárovku, která se dá místo klasické a ta žárovka dělá efekty jako na diskotéce. K tomu se dá taky pustit jakákoliv rytmická pisnička a děti poslouchají a blbnou u toho.

Nebo udělat 10 krabiček. Do každé dát nějaký barevný předmět a do poslední nějakou dobrotu. Dítě na začátku počítá s tebou od 1-10 a v třeba v 10 bude schovaná modrá věc. Když napočítá do 10 a řekne že tam je modrá barva, tak může dostat dobrotu. Pokud ne, tak tam dáš třeba jinou barvu a dítě může zase počítat do 10 a pak když pozná tu barvu, tak si vzít dobrotu. A dělat to každý den. Mi řekni, že toto by ho k počítání a poznávání barev nemotivovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí