Jak naučit počítat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37131
10.7.19 09:39

Já barvy učím při kreslení, pastelky, vodovky. 4 letý umí všechny. Počítat sem učila na adventním kalendáři, každý sen sme přidali číslo a když chtěl čokoládu musel se k ní dopocitat :mrgreen: plus sleduje videa na YouTube a umí počítat i vyjmenovat barvy anglicky, to se naučil sám jenom z těch videí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4961
10.7.19 09:44

Najdi si na netu pořád Jedna dvě, Michal jde. Je to na YouTube a určitě v archivu ČT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4523
10.7.19 09:45

Já jsem synovi vyrobila pexeso a domino a cislama a písmenka, šlo by to i s barvama. Počítat se naučil tak, ze jsme pořád počítali všechno kolem sebe. Napřed do 3, Pak do 5 a tak postupně dál. Teď umí do 10 a pomalu se učí do 13. To stejně s barvama, kluky hodně baví pojmenovavat barvy aut, bonbonu, kostek lega. Je potřeba o tom neustále mluvit v běžném. hovoru, ne nic cíleně učit. Nepůjde teď syn do predskolaky? Tam by se toho mohl taky dost naučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
10.7.19 09:48

Ještě k té škole - k zápisu do kmenové školy dítě nemusí předvést vůbec nic. Je na rodičích, aby posoudili dle doporučení poradny, učitelek ve školce nebo svých zkušeností se synem - nejlépe zhodnotit všechny 3, zda je dostatečně zralý na školu a nebude se tam zbytečně trápit.

Jinak u mých dětí to bylo tak, že uměly spoustu věcí, ale když jsem se je na to cíleně ptala, tak odmítaly spolupracovat a neřekly to i když to znaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
10.7.19 09:52

Mám zkušenost, že dětí mají období, kdy je baví konkrétní věc (písmenka, počítání, kreslení…) a pak se to naučí skoro samy a za chvilku. Kdybych to do nich lila mimo tohle období, tak se nadřeme všichni a nikoho to nebude bavit. Být tebou, tak bych počkala, až se o čísla bude sám zajímat a ptát, co to je, kolik to je atd. Dřív mu to akorát znechutíš. Škola ho vezme i tak (na zápis dítě vůbec jít nemusí), ale je pak otázkou, jestli na to bude zralý a bude to zvládat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
10.7.19 09:54
@Anonymní píše:
Obnovuju.
Jak naučit pětileté dítě počítat. Zvládá to do 6 a jedině na prstech. Denně cvičíme. Ale napočítá do 6 a konec. Jednou se mi to už podařilo, ale pak jsme byli 2 týdny mimo, na počítání se nemyslelo a zapomněl. Od té doby se nedaří.
Stejný problém jsou i barvy. Umí jen 4 (červenou, růžovou, bílou a černou) a ostatní motá.
To stejné je i oriantace v prostoru.
Rady typu, že to nepotřebuje, neberu. U nás se předpokládá, že do školy bude umět zpaměti aspoň do 10, což neumí ani náhodou. Navíc on to i chce a někde mu to. Chce hrát člověče, ale jak mu to někde, tak se vzteká.

předpokládat se může..ale do školy tě musí vzít i když to umět nebude.. ;) je to povinná docházka takže tak.
JInak ani nevím, obě děti se tak nějak naučili počítat a tyhle věci ve školce.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2499
10.7.19 09:57

Moje deti jako predskolaci meli ve skolce predskolicku + 1× mesicne primo ve skole, tam se uci pocitat, spravne drzet tuzku, poznavat barvy, atd., pokud byl nejaky problem, informovali rodice.
A deti bavil i Mickeyho klubik, tam se uci pocitat, tvary, barvy. A co lego, to maleho nebere? to by mu mohlo take pomoci nebo ta elektronicka tuzka od albi, uz maji plno knizek pro předškoláky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
10.7.19 10:02

@Majinka7 jo Mickeyho klubík je fajn..děcka už to pak znali zpaměti.. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2499
10.7.19 10:05

@smurfka to jo a deti na nej koukaji obcas jeste ted a to jim je 9 a skoro 8 :mrgreen: a to jsem si rikala, aby to nebyla nejaka americka blbost 8o ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
10.7.19 10:15

@Majinka7 u nas teda 4 a 7 a taky občas koukají..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.19 10:21

@fia80 my autem skoro nejezdíme a pokud ano, tak do 5 minut spí.
My učíme jedině hrou. Máme Albi tužku, koupila jsem hry na barvy, ale do hlavy mu to neleze a neleze. Chce, snaží se a nic.
Na pětileté prohlídce to dopadlo tak, že postavu nám dali domů a mohla jsem napovídat.
@pikola čerstvých 5. Starší byl na jeho úrovni ve 3 letech a nikdy jsem nic neučila. Stačilo mu žít a vnímat okolní svět.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.19 10:23

Na Mickeyho kouká. Michala jsme spolu viděli několikrát.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.7.19 10:23

@Lucie_Sx on se ale zajímá, chce a nejde mu to. Pak se vzteká, že je blbec, že nic neumí. Blbce si přinesl že školky.

Vím, že ho vzít musí. Ale už tak tam toho bude moc nového, tak bych ráda, aby nebyl na chvostu třídy hned od začátku.
Reálně neznám dítě, co by to před školou neumělo. Tedy znám, ale to je dítě, co má snížený intelekt a chodí do specky.

Moje děti se nikdy nic ve školce nenaučily. Školku považuji jen za hlídací službu. Držení tužky neřeší. Odklad nedoporučují.

• Citovat
  • Upravit
smurfka
10.7.19 10:29
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx on se ale zajímá, chce a nejde mu to. Pak se vzteká, že je blbec, že nic neumí. Blbce si přinesl že školky.

Vím, že ho vzít musí. Ale už tak tam toho bude moc nového, tak bych ráda, aby nebyl na chvostu třídy hned od začátku.
Reálně neznám dítě, co by to před školou neumělo. Tedy znám, ale to je dítě, co má snížený intelekt a chodí do specky.

Moje děti se nikdy nic ve školce nenaučily. Školku považuji jen za hlídací službu. Držení tužky neřeší. Odklad nedoporučují.

nenaučili? vy tam nemáte besídky třeba? u nás je dvakrát i třikrát ročně, vždy vystupují s básničkami a tak..domů nosí výkresy snad každý den, a učí se tam předškoláci ( ti menší asi ještě tak moc ne, ale mají tam tu interaktivní tabuli a věčně na ni mají něco napsaného. ) učí se tam značky dopravní, u zeměkouli, hlavní města, vlajky atd…
POkud nic takového vaše školka nedělá, okamžitě bych ji změnila..to snad musí mít ve stanovách toto..je rozdíl jestli to školka má a prostě tvoje děti se toho nezúčastňují - protože přinutit je nikdo nemůže.

tak nezbývá než opravdu tomu věnovat denně hodinu třeba..ne v kuse, ale ráno něco, venku se to dá taky zapojit - budeme počítat třeba kamínky na hřišti atd..a odpo taky něco..stejně tak barvy, venku auta, koupit křídy a říkat si pokaždé jaká která je, doma pastelky a věnovat prostě tomu opravdu čas denně, třeba i cestou autem, na procházce v lese atd..jinak to asi nejde, než se to našrotit. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
smurfka
10.7.19 10:31

Jinak odklad ti nemusí doporučit…já ho dala sama od sebe, bez toho aby mi to nějak doporučovali učitelky ve školce..( měla jsem teda ještě doporučení z PPP - ale to jsem ti taky vyběhala sama )..případně kluka objednej do PPP, aby se na něho podívali, a třeba ti něco doporučí

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML