Dítě má jen pár jídel, co jí

314
23.11.16 14:29

Dítě má jen pár jídel co jí

Nas malej ma 3roky a 5mesicu a ma jen par jidel co ji.Uz jsem z toho nestastna.Driv snedl skoro vse.Ale od dvou let je strasne vybiravej.Na snidani sni ruzne kulicky s mlikem nebo buchtu.Na obed vetsinou nejakou polivku.Ale nema rad maso. Takze druhe jidlo tak rajskou, bolonske spagety, nebo samotnou bramb.kasi ci ryzi nebo testoviny, pecene brambory, duseny hrasek a mrkev, no a smazenej kvetak a rybi prsty, ale to jen vyjimecne, protoze to do nej nechci samozrejme cpat.Odpo a vecer to tak jogurt nebo suchej rohlik. Rohlik s marmeladou a maslem. Chleba ve vajicku. Banan a jablko. V lete jahody a maliny a ostruziny. Jinak nechce ochutnavat.Kdyz uz ho donutim tak kolikrat jde a vyplivne to.Mate to taky tak nekdo? Samozrejme kokina a buchty nebo zakusek to by mohl jist porad ze.Ale to davam jen za odmenu. Prosim bez narazek. Snazim se varit vse mozne.Ale nutit ho nema cenu.
Spis me zajima, jestli ma nekdo doma neco podobneho. Dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9909
23.11.16 14:33

Jo měli jsme a máme a to mu je už 7 let. Čas od času přidal něco nového ale musel mít náladu aby to ochutnal. I tak je to bída. Jí jenom suchý pečivo nesnese nic namazaného. Ze zeleniny jen okurku a papriku. Ovoce pouze jablíčka hroznové vino. S hlavními jídly je to lepší ale taky toho spoustu nejí. Bojujeme stále. A mladší dcera už začíná být taky vybírává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7552
23.11.16 14:34

@jezevinka naprosto stejný jsme to měli, pár jídel a co neznal… to ani nechtěl okusit. trvalo to cca rok a těd se mi rozjídá… ale pořád nejí všechno. Já si už zvykla a neřeším, vařím co má rád a zkouším nabídnout pořád něco nového, ale někdy vařím i 2 obědy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31037
23.11.16 14:58

@kdochcekam Ha, to aranzovani jidla me trochu pobavilo - hlavne by me zajimalo, zda uz s tim nekdo uspel - parkrat jsem zkusila na moje starsi dite a odmitlo to jist, aby to nahodou neporusilo… Cosi z jidla by stavela porad, ale nejradeji z nej dela modelinu (kterou pak samozrejme neji).

@jezevinka Jo - mam to doma. Ted teda je nove ve skolce, pry ji celkem vsechno (protoze pry pani ucitelka rekla, ze se ma dojidat :palec: ), ale doma si jede svoji - respektive je to jeste horsi, protoze neco sni v te skolce… byla obdobi, kdy byla na vyvaru, suche rejzi a br. kasi… A kratke (mesicni) obdobi, kdy zila z 300 ml UM a pulky rohliku denne. Ted aspon pije mliko a docela rada nektere ovoce a okurku. Jogurt do ni treba nedostanu…, pecivo doma taky ne… Taky zachranujem polivkama (protoze navic nechce ani moc pit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.16 15:17
@Hobitka píše:
@kdochcekam Ha, to aranzovani jidla me trochu pobavilo - hlavne by me zajimalo, zda uz s tim nekdo uspel - parkrat jsem zkusila na moje starsi dite a odmitlo to jist, aby to nahodou neporusilo… Cosi z jidla by stavela porad, ale nejradeji z nej dela modelinu (kterou pak samozrejme neji).@jezevinka Jo - mam to doma. Ted teda je nove ve skolce, pry ji celkem vsechno (protoze pry pani ucitelka rekla, ze se ma dojidat :palec: ), ale doma si jede svoji - respektive je to jeste horsi, protoze neco sni v te skolce… byla obdobi, kdy byla na vyvaru, suche rejzi a br. kasi… A kratke (mesicni) obdobi, kdy zila z 300 ml UM a pulky rohliku denne. Ted aspon pije mliko a docela rada nektere ovoce a okurku. Jogurt do ni treba nedostanu…, pecivo doma taky ne… Taky zachranujem polivkama (protoze navic nechce ani moc pit).

Mám doma úplně to stejné a už jsem vyzkoušela opravdu všechno… i to aranžování jídla, které to ale ještě víc zhoršuje, protože prcek to stejně nechce a já mám depku, že jsem se s tím tak hrála a nic :-( byla bych superšťastná, kdyby jedl zdravě, ale občas kapituluji a dám mu třeba rýži s cukrem, namísto rýži s masem a zeleninou, jen aby něco snědl. Podotýkám, že metodu „ať nejí, když nechce, sní to až bude mít hlad“ u nás taky absolutně nefungovala… malý klidně nebude jíst celý den, než aby snědl něco co nechce. Takže babo raď :-) PS: Prý se tyhle věci zlomí ve školce, ale už je ve školce rok a pořád nic :-(

• Citovat
  • Upravit
9658
23.11.16 15:20

@kdochcekam no je vidět ze nemáš doma palicaty dítě. Náš jedl do tři vše, brokolice, květák, jahly, kroupy, proste vše, na co pomyslis. Dnes je mu pět a je to katastrofa. Už ve dveřích, když cítí něco co nemá rad, tak ho to nadavuje. Zabavit ho a strčit mu do pusy něco co odmítá rovna se zvracení. Sladkým se nedojida. Ale jsme bohužel v situaci, kdy ji svých cca 15 jídel a konec. Naštěstí teda docela dobře jí ovoce. Jinak fakt traga. Ráno suchý rohlík, je úspěch, když sní s máslem nebo sýrem. Dle doktora to nemám řešit, prospívá, je zdravý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
23.11.16 15:27

Jo tak u nas to samé. Jsou mu tedy 2 a kousek ale ji asi 10 veci stabilně. U cizích na návštěvě samozrejme lepe… pak ma období kdy se cpe jak nezavreny… ale často to neni…To co nechce vyplivne nebo ani neda do pusy… a klidne nejí cely den, takze vyhladovet??? nevadi mu to. Proste nejí… nejsem už ani naštvaná a i zoufalá… uvarim, nabidnu, schovam, předložim zas k veceri…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4697
23.11.16 15:33

Taky jednu mám je jí 5 let :zed: co nezna nevezme do pusy a bude nad tím sedět třeba hodinu s tragickým výrazem ublíženosti ale ani náhodou neokusí. Ze zeleniny jí jen okurku z ovoce jen jablka. rohlík namazaný pouze pomazánkovým máslem jinak bez šance. Pečená buchta pouze těsto bez ničeho žádný tvaroh, zavařenina, ovoce prostě nic. atd. atd. atd. A miluje mléko a to na jakýkoliv způsob, takže moje dcera je už pět let kojenec :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4525
23.11.16 15:42
@Bara04 píše:
Jo tak u nas to samé. Jsou mu tedy 2 a kousek ale ji asi 10 veci stabilně. U cizích na návštěvě samozrejme lepe… pak ma období kdy se cpe jak nezavreny… ale často to neni…To co nechce vyplivne nebo ani neda do pusy… a klidne nejí cely den, takze vyhladovet??? nevadi mu to. Proste nejí… nejsem už ani naštvaná a i zoufalá… uvarim, nabidnu, schovam, předložim zas k veceri…

Ty máš doma mýho kluka ne?
Akorát teda 10 jídel u nás nehrozí… Max 6 a top dvojku (jednička jsou lívance) rajskou mi minule taky nejdl :zed:. Sladký taky jen za odměnu a málo…
Také jsem dělala aranžmá na talíř - k prdu a ztráta času.
Když nejí, nechám být a nabízím totéž během dne (pokud vím, že to jídlo jí, jako kuskus, či rizoto to se mu navaluje, tak nedávám), ale jinak je taky klíďo hlady. naštěstí není žádné chrastítko, takže mě to nikterak neužírá, ale člověka štve s něčím se matlat kvůli němu a on aniž by ochutnal, řekne že papat nebude :pocitac: :pocitac:

Říkám si, že až mu bude 15 ještě budu vzpomínat jak neměl potřebu, páč nás pak sežere :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pimperelle
23.11.16 18:07

Tříletá dcera jí také jen určité úpravy jídel, nejí polévky kromě masových vývarů se zeleninou (jedině bez nudlí a jakýchkoli vložek), zeleninové a krémové polévky nejí, nejí žádné omáčky, naštěstí jí hodně ovoce i zeleniny, klidně i vařené, pečené, stejně tak maso, ryby - vařené, pečené, na páře, ale nesmí k tomu být žádná šťáva, výpek, omáčka, vše jen omaštěné, nebo klidně i suché. Mnoha jídel, třeba luštěnin, se ani nedotkne, i když je s mužem jíme rádi. Přílohy jí kromě knedlíků, klidně i kuskus, bulgur, ale zase jen omaštěné. Bramborovou kaši vzala na milost teprve před nedávnem. Ze sladkého pečiva má nejradši bez ovoce, tvarohu, nejlépe perník nebo piškotovou bábovku. Mléčné výrobky kromě pudingu občas a pár lžiček bílého jogurtu a sýrů nejí. Pečivo jí jenom suché, maximálně občas s máslem nebo sádlem, pomazánku nikdy žádnou neochutnala. Jídla jsem zkoušela doma vařená, od babiček, v restauraci, ale když je to „mokré“, je to ve všech případech stejné. Jen doufám, že časem se to změní, naštěstí celkově jí dost, tak nemusím mít strach. Do školky zatím nechodí, nevím, jak by to tam řešila a nechci jí vytvořit hned od mala nechuť k jídlu, protože v „její“ školce musí děti vše ochutnat.

• Citovat
  • Upravit
31037
23.11.16 19:15

@Pimperelle Ja se prave skolky taky desila, a jedine, co rikaji, ze ji straaasne pomalu… ale sni vse, uz jsem mela tu cest prazdny talir nekolikrat videt, takze nekeca. Doma mi ovsem pak vyklada, jak uzasne dobre varim oproti skolce, pak to prstem prohrabne, civi do blba a jidlo stydne… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22939
23.11.16 19:28

Neřešila bych to. Dávala bych, co dávám i ostatním.
Pokud nechce, dám to do ledničky, dám mu to večer. Pokud ani večer nesní, sním sama (někdo jiný).
On si potom rozmyslí, jestli bude jíst nebo ne.
Občas mám takové nejedlíky, většinou to je syn. Kolikrát už jsem připravila na stůl, a on řekl ne. Tak jde o hladu ležet.
Sama to tedy opravdu neřeším. Dobrovolně žádné dítě ještě neumřelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
314
23.11.16 20:21

Dekuji holky za odpovedi.No zdobit kreativne jsem zkousela.Nepomohlo.No a to ze to jist nebude to on vydrzi.Nema problem byt bez jidla.On je nastesti velkej. Takze tam problem neni.Tak budu dal zkouset nabizet. Dekuji za rady i utechu. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31037
23.11.16 20:43

@jitka 11 Ja vzdycky s trochou nadsazky rikam, ze dcera by byla prvni dite, co by hlady dobrovolne umrelo, ale zkouset to nehodlam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1324
24.11.16 12:34
@kdochcekam píše:
Mám paličáka a bylo období, kdy by nepozřel snídani, co není sladká. Ať už rohlík s medem nebo různé hnusy v mléce nebo jogurtu. Jakmile se začal nadrapovat u chleba s máslem a šunkou, tak jsem tomu zkrátka udělala přítrž a MUSEL jíst to, co ostatní. Pokud začal vyvádět a fňágat, vypla se TV, odevzdal se tablet, zákaz sladkostí a ještě jsem se zeptala, jestli chce přemýšlet o tom co jí, v koutě až bude klečet, nebo se uklidní a přijde to sníst sám. Na každého platí něco jiného, ale v životě bych nedopustila aby mi děcko diktovalo co bude jíst. Respektuji u každého dvě tři potraviny, které nejí ale to je vše. A pokud dítě jedlo vše a pak začlo vymrčovat tak je to rozmazlenost nic jiného. A důvod je ten, že jsi připustila tu debatu, aniž bys hned poprvé a rázně řekla: To sníš a ihned! Můžu vyjít vstříc a zavolat ať si jde říct dost, když nabírám nebo aby měl pocit, že si vybral nebo reguloval množství nebo čas jídla…když potřebuje mít svou hlavu, ale jídlo diktuju já.

nevím nevím, jestli by takový striktní přístup by fungoval u všech dětí. Spíš se přikláním k názoru, že je to hodně individuální. Myslím si, že nejsem přecitlivěla matka, ale vyhrožovat dítěti, že bude jíst v kleče v koutě, když nebude jíst to co chci aby jedlo, mi přijde hodně přísné (nehádám se, prostě věc názoru). Jinak já přesně z tohoto důvodu nepozřu žádnou polévku. U nás to fungovalo tak, že jsem u toho talíře seděla, dokud jsem to nesnědla nebo dokud mamka nebo tatka neztratili nervy a jednu mi neflákli a ani ve 40 tu polevku prostě nedám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí