Jak naučit počítat?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
smurfka
11.7.19 14:22
@Anonymní píše:
@smurfka kolem mně ho chtějí všichni. Máme pediatra i v rodině a ten ho taky chce. On má pediatr posuzovat školní zralost. Asi je na nich, jak si to nastaví. A i pediatr tě má nasměrovat dál na další případná vyšetření.

já se na všechny případná vyšetření nasměrovala sama..protože jsem věděla že postavu neumí. sice ji dr nechtěla, ale sama jsem veděla že není tam kde má být, takže jsem si zažádala o žádanky a šla jsem sama..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 14:42

@Lucie_Sx spíš si myslím, že naše doktorka to nechce řešit. Dostali jsme za úkol přinést správně nakresleného panáka z domova, aby ho mohla založit a odfajfkovat si, že to umí.
To s tím nasměrováním jsem myslela obecně, že doktor má posoudit zralost a nasměrovat. Naše na to dlabe, protože obrázek se buď nosí s sebou, nebo se kreslí s mámou, která samozřejmě radí, protože dostane instrukce, jak to má vypadat. Tak toto je naprosto k ničemu.
Já ho učím vše, kdybych ho nechala svému osudu, jako staršího, který se učí sám jen tím, že žije v podnětném prostředí, tak neumí nic. Všechno má vydřené.
A tím nemyslím jen toho panáka.
Já se taky směruju sama. Jen si říkám o doporučení.

• Citovat
  • Upravit
34322
11.7.19 14:47
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx spíš si myslím, že naše doktorka to nechce řešit. Dostali jsme za úkol přinést správně nakresleného panáka z domova, aby ho mohla založit a odfajfkovat si, že to umí.
To s tím nasměrováním jsem myslela obecně, že doktor má posoudit zralost a nasměrovat. Naše na to dlabe, protože obrázek se buď nosí s sebou, nebo se kreslí s mámou, která samozřejmě radí, protože dostane instrukce, jak to má vypadat. Tak toto je naprosto k ničemu.
Já ho učím vše, kdybych ho nechala svému osudu, jako staršího, který se učí sám jen tím, že žije v podnětném prostředí, tak neumí nic. Všechno má vydřené.

Já to úplně chápu, že chceš, aby se posouval. Ale proč učíš blbýho panáka, kterého k ničemu nepotřebuje? Stanovila bych si priority a učila jen to nejdůležitější. Vždyť se z toho chudák zblázní, tolik požadavků a v ničem nestíhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
11.7.19 14:55
@Anonymní píše:

no tak dr doneste " špatný " obrázek..ona si ho založí a bud s tím bude něco dělat, nebo nebude a vy sama si zažádáte o žádanky na speciály..
jako co udělá když to bude špatně, sama říkáte že ona to řešit nechce, tak je to jedno, jestli obrazek bude oka nebo ne,…ne?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.7.19 14:56

@Lucie_Sx kreslíme, rád kreslí tatínka, maminku a Kubu s Jiříkem, tak kreslíme tatínka a maminku a Kubu s Jiříkem.
Neznamená to, že denně dreme postavu. Ale tak 2× do měsíce to zkoušíme. Stejně jako kreslíme auto, traktor, psa a děláme grafomotoricka cvičení. Jak vidí, že brácha, dělá úkoly, tak chce taky. Takže to střídáme.

• Citovat
  • Upravit
11.7.19 21:01

Počítání

Také bych věc neřešila a radovala se z toho, co syn všechno umí. Případně bych pozornost postupně zaměřila - píšete, že syn je verbálně zdatný - k tomu, jak chápe a rozumí pojmům méně/více, větší/menší, moc/málo, hodně, nic, všechno, před, za, mezi - definitivní zvládnutí i tady bohatě stačí před školou - to vše souvusí s matematikou a počítáním. Pokud děti ve školce dokáží “z fleku” napočítat do deseti a dál, ještě to nevypovídá o tom, zda mají nějakou představu o hodnotě čísla (například o obsahu pojmu tři) nebo jen odříkají řadu čísel jako naučenou básničku.
Syn se postupně jistě začne zajímat, pak inspirace v přiložených obrázcích. A ještě mne napadá ☺️️ - píšete za dva měsíce pět - jistě budete mít na oslavě narozenin dort - a na něm svíčky - to by syna mohlo zajímat - případně propojeno s povídáním nebo fotkou “jak měl na dortě jen jednu jedinou svíčku, když byl ještě malý”… fantazii se meze nekladou, a hlavně vycházet z té dětské a ze synova zájmu. Ono ne vždy naše nenásilně hodnotí naše děti jako nenásilně☺️️. Hezký den🌸

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1742
11.7.19 21:18
@smurfka píše:
já se na všechny případná vyšetření nasměrovala sama..protože jsem věděla že postavu neumí. sice ji dr nechtěla, ale sama jsem veděla že není tam kde má být, takže jsem si zažádala o žádanky a šla jsem sama..

Naše pediatrička na pětileté prohlídce vůbec žádnou kresbu nechtěla, to čtu až tady že by se to mělo na pětileté prohlídce vyšetřit. Ale naše pediatrička nic moc neřeší, sama jsem jí musela říct o žádanku na Vojtovku v kojeneckem věku, o žádanku na logopedii. Můj pětiletý taky neumí nakreslit postavu adekvátně jeho věku, tak jsem se tě chtěla zeptat na jaké vyšetření jste kvůli tomu šli??? O jakou žádanku mám dr. zažádat?? Psycholog nebo nějaký grafolog nebo kdo to řeší?? Nebo zkusit nějaký výtvarný kroužek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
11.7.19 21:26

@milwinka nase pedi to taky nechtela kreslit na 5ti lete. Chodime na logo, a byla jsem u klinickeho psychologa a samozrejme ppp ( tam ale netreba zadanka) jinak ano ale to bylo i kvuli jinym problemum…pokud je dite v poradku, nepozorujes nějaké jine problemy, nebo te neupozornuji uci ve skolce, ale jen neumi nakreslit postavu, tak to bych ho nikam metahala..max do ppp na test skolni zralosti, ale to je jeste brzo, jestli mel 5 ted nekdy

Příspěvek upraven 11.07.19 v 21:29

• Citovat
  • Upravit
1742
11.7.19 21:29

@smurfka Aha, díky, takže na PPP nepotřebuje syn žádanku? Tak to je fajn, to tam s ním radši zajdu, díky moc za tip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.19 21:32

@milwinka náš rodinný pediatr to bere jen jako jeden z ukazatelů školní zralosti. Ale sám říkal, že takové dítě má většinou těch problémů mnohem víc, takže se řeší logopedie a další. Dobrá logopedka řeší i grafomotoriku. Ale jak se psalo výš, tak naučit se to, je zbytečné a samo o sobě to nejde. Dítě by k tomu mělo dozrát samo.
Pokud je jediný problém, že neumí postavu, tak bych dítě do PPP netahala.

• Citovat
  • Upravit
11.7.19 21:34

@milwinka
Milwinko, pokud chodíte se synem na logopedii, poraďte se v této věci se svou logopedkou. Měla by být schopna věc indivualně vysvětlit v kontextu dovedností Tvého syna a doporučit postup.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.7.19 21:42

@eva.logopedie jsem obnovitelka. Synovi už 5 let bylo. My máme problém, že chce, projevuje zájem, ale nepamatuje si to.
Na dort chtěl jednu svíčku s pětkou. Kdyby tam měl nulu, nepoznal by to, ale chtěl číslo. :lol:
Vy jste logopedka? Mohu mít dotaz k logopedii?

• Citovat
  • Upravit
1742
11.7.19 21:51
@Anonymní píše:
@milwinka náš rodinný pediatr to bere jen jako jeden z ukazatelů školní zralosti. Ale sám říkal, že takové dítě má většinou těch problémů mnohem víc, takže se řeší logopedie a další. Dobrá logopedka řeší i grafomotoriku. Ale jak se psalo výš, tak naučit se to, je zbytečné a samo o sobě to nejde. Dítě by k tomu mělo dozrát samo.
Pokud je jediný problém, že neumí postavu, tak bych dítě do PPP netahala.

@eva.logopedie
Tak naše logopedka nikdy grafomotoriku neřešila. Jediné co říkala, tak že má syn horší soustředění a že se nesoustředí ani na tu řeč a že by mu v tomto možná mohl pomoct EEG biofeedback… Ale poté co jsem já zjistila že ten biofeedback vyjde na 30 000 Kč, tak pak řekla že to je hrozná částka a že na tom můj syn není tak hrozně aby to potřeboval, že asi jen potřebuje dozrát. Jinak nám nikdy nic nedoporučila. Já dělám doma se synem grafomotoriku podle pracovních sešitů Bednářové- Co si tužky povídaly, Na návštěvě u malíře, koupila jsem mu i speciální pastelky Stabilo s výřezy, ale stejně to nedrží v těch výřezech, hrozně dlouho držel tužku v celé dlani jak vařečku, to už jsme naštěstí odbourali, ale stále nemá dobrý úchop. A panáčky do nedávna kreslil vyloženě hlavonožce, teď už mají i tělo, ale stále je to dost podprůměrné.. A celkově je takový neobratný, často padá z kola, z koloběžky…no takže s ním do PPP raději fakt zajdu. To je bezva že tam nepotřebujeme žádanku, protože naše pediatrička na mě vždycky kouká jak na hypochondra když k ní se synem přijdu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.7.19 22:05
@Anonymní píše:
@eva.logopedie jsem obnovitelka. Synovi už 5 let bylo. My máme problém, že chce, projevuje zájem, ale nepamatuje si to.
Na dort chtěl jednu svíčku s pětkou. Kdyby tam měl nulu, nepoznal by to, ale chtěl číslo. :lol:

Vidíte☺️️ - tedy - hurá☺️️ Začněte od pětky - má pět let, na ruce 5 prstíků.
Přidejte mu k tomu tuto basnicku
To je táta, to je máma.
To je bába, to je dědek.
To je vnouček, malý klouček.
Dotýkat se prstíků…
Kolik mas prstíků - 5
A co na noze - no vida - zase stejná básnička - taky pět.
Kolik má táta na noze…
Obkreslit ručku - vybarvit všech pět prstů.
Vybrat číslo 5 ze dvou čísel…atd.
Klučík musí zapamatovat slovo pět (můžete i sluchově…říkáte napr. Zvířata a mezi tím slovo pět - “když uslysis pět, zatleskáš) zvukově, vizuelně…jak vypadá číslo, ze pět prstů je vizuelně celá ruka (postrehování), pochpit ze to vše spolu souvisí…zvuk, znak - obsah - 5 prstů. Pokud ho baví auta můžete hledat pětku třeba na značkách.
Zaručeně se naučí počítat, pokus budete hrát Člověče, nezlob se!☺️️

Pokud chtěl na dort jednu svíčku s pětkou - je to šikovný a chytrý kluk😁 neboť tím jen dokazuje, ze umi vyřešit situaci, kdy očekává, že dojde “k nenásilnému počítání 😊”😉.

Máte šikulku☺️️
Ano - logopedka, ptejte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.7.19 22:14
@Anonymní píše:

V zásadě platí - pokud má syn potíž si čísla zapamatovat - zůstaňte u toho, co mu jde tak dlouho, dokud si nebude absolutně jistý…zásadně se musí cítit úspěšný. Vymýšlejte “hlouposti”, které ho budou bavit - Je Ti pět? Tričko s pětkou…s pěti prsty. Nákladejte s čísly jako by to nebyla čísla, dělejte si srandu. Uvidíte, že se syn chytne. Nebo mu dejte s čísly chvíli pokoj…a za čas pořiďte třeba razítka, udělejte pětku z plastelíny…atd., hreje si.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí