Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@fia80 barvoslepý není. On si jen nepamatuje názvy. Opačně to umí. Ukáže všechny barvy a to i fialovou, šedou a další.
A jakou má slovní zásobu? Ostatní věci, které používá pojmenovat umí? To je totiž zvláštní, že ty barvy pozná, ale neumí je pojmenovat.
Já jsem dceru barvy učila podle kolíčků na prádlo, když jsemm ho věšela, dceři jsem říkala, jakou barvu mi má podat nebo ona říkala jakou barvu podává. Taky jsem říkali podle čeho je ta barva, žlutá jako sluníčko, bílá jako mrak, modrá jako obloha v létě… Nebo jsme na ulici říkali, jakou barvu mají auta a současně jaká je to značka. Nebo když jsme společně kreslili, tak jsem říkala, jakou pastelku beru. Chce to hrou, nenutit, nenapomínat a nadávat mu najevo, že to dělá špatně a že jsi naštvaná nebo zklamaná, pak se zablokuje a nechce.
Hm, to spis bojkotuje, vzdyt do desiti napocita i nase dvouleta a ve dvou jazycich. Mozna spis moc tlacite na pilu a zasekl se. Ja deti nikdy nijak cilene neucim. Pocitame, jen kdyz se to v nejake situaci objevi, nejake veci, treba vcera koukame, jak jdou husy v rade za sebou, tak sup, hned je pocitame…aby to bylo nenasilne, uprostred neceho jineho. Kresleni, knizky, kdyz s tim dcera prijde, co delam, odlozim, a kreslime, pak zase odbehne k necemu jinemu…
@fia80
tak prsty na rukou a nohou ( pokud nenakreslí samozřejmě boty ) se normálně sledujou..kolik jich nakreslí ( jestli ví, že má pět prstů ) atd..
JInak tečky v očích normálně děti kreslí ( moje 4 letá - bez nějakého upozornění, že by tam měli být )..syn je nekreslil vůbec a je to právě jeden z příznaků dětí s adhd…( ne že by ten kdo nekreslí tečky měl adhd, ale pokud je u dítěte stanovena tahle diagnoza, tak je pravděpodobné že tečky do očí ti nenakreslí )
@Lenka_Hal kdybych cíleně neučila, tak neumí nic. Na pilu netlačíme, vše probíhá hrou. Máme spoustu her a hrajeme. On často přijde sám a po 3 minutách odchází s pláčem, že je blbec.
Bohužel to, co popisujes, že něco spočítáte a ona si to za čas zapamatuje, u něj nafunguje.
@smurfka tečky v očích nekreslí ani jedno moje dítě. ![]()
@Anonymní píše:
@Lenka_Hal kdybych cíleně neučila, tak neumí nic. Na pilu netlačíme, vše probíhá hrou. Máme spoustu her a hrajeme. On často přijde sám a po 3 minutách odchází s pláčem, že je blbec.
Bohužel to, co popisujes, že něco spočítáte a ona si to za čas zapamatuje, u něj nafunguje.
@smurfka tečky v očích nekreslí ani jedno moje dítě.
a kde se dozvěděl že je blbec? to mu říkají ve školce? nebo to má od vás? sám od sebe to určitě nemá..
pokud ve školce, okamžitě bych na to upozornila učitelku, aby to hlídala..ono je to totiž děsně demotivující, ani se nedivím, že tam pak nechce nic dělat, aby pořád poslouchal od někoho že je blbec..
.
můj syn je hrozná citlivka, jakmile mu něco nejde, hned se rozčiluje a že to dělat nebudem. takže musím být v klidu, trpělivá, přemlouvat ho at to znova zkusí, že se nic neděje, kdyby to neudělal, a hrozně chválit za každý malý prd. Hodně ho to povzbuzuje a občas i udělá něco sám od sebe ( nakreslí bez toho abych mu řekla, nebo poskládá puzzle bez toho abych mu řekla - jeho děsně neoblíbená činnost atd )
@Anonymní píše:
@smurfka od babičky a ze školky.
no tak to zakaž no..
babička at si to odpustí, říkat 5tiletému blbe..( jinak je normální?
)
a ve školce bych to taky pořešila..já i chápu že tam pak nic nechce dělat..to by si měli učitelky ohlídat aby mu tak neříkali ostatní děti ( nedejbože oni??
)
Já to kreslení postavy pochopila až tehdy, kdy jsem četla nějaké články o vývoji. A tam bylo, že dítě má SAMO OD SEBE začít kreslit třeba pupík, že to souvisí s jeho uvědoměním si středu těla a sama sebe (nebo tak nějak), pak kreslit těch pět prstů atd. Všechno tam krásně vysvětlovali.
Dost mě to překvapilo, protože syn tehdy začal kreslit právě ten pupík, dělal úplné začárané kolo uprostřed břicha, a ty prsty pak taky, nikdo mu to nikdy nevysvětloval.
Takže to, že se dítě nadrtí kreslit „správně“ postavu, je úplně k ničemu. Správně to má nebo nemá kreslit samo od sebe a je to důkaz posunu ve vývoji.
@Lucie_Sx teoreticky to taky ovladam. Ale přijde mi naprosto nesmyslné posuzovat podle toho vyspělost dítěte. Syn je hodně napřed, ale prostě postava ho nebaví. Ale u auta udělá naprosté detaily. Někde jsem četla, zeť malí kluci jsou technicky založení a zajímají je víc závěsy v průvanu než ostatní lidi.
Kdybych mladšího nechala, tak nenakresli ani hlavnonozce. Takže trenujeme, i když je to „proti pravidlům“.
@Lucie_Sx možná by to lidi netrénovali, kdyby se podle toho nesoudili děti, jak podle knížek..
neumí postavu, tak je to blb..nebo je retardovaný, nebo postižený atd..
Raději at to nakreslí, lidi ( učitelky, lékaři atd ) jsou spokojeni a je klid. My s těma dětma žijeme, oni je vidí jeden den pár hodin a podle toho že neumí postavu ho zaškatulkují jako mentály..( už sorry že tam mluvím, ale je to osobní, takže se mě to dotýká ).
@Anonymní píše:
@Lucie_Sx teoreticky to taky ovladam. Ale přijde mi naprosto nesmyslné posuzovat podle toho vyspělost dítěte. Syn je hodně napřed, ale prostě postava ho nebaví. Ale u auta udělá naprosté detaily. Někde jsem četla, zeť malí kluci jsou technicky založení a zajímají je víc závěsy v průvanu než ostatní lidi.
Kdybych mladšího nechala, tak nenakresli ani hlavnonozce. Takže trenujeme, i když je to „proti pravidlům“.
Ty to asi nechápeš. To není proti pravidlům. Jen je to jeden z ukazatelů STUPNĚ VÝVOJE. Je to stejné, jako že dítě například začne uchopovat předměty palcem a ukazováčkem a ne všemi prsty, nebo že začne chodit po schodech jednou nohou a ne oběma najednou atd.
To, že to tvůj syn nedělá, svědčí o tom, že se na ten vývojový stupeň ještě nedostal. Je to odborný pojem. Přečti si o tom něco, fakt je to hodně zajímavé.
@Lucie_Sx to je zajímavé. Syn kreslil pupík panackum už v době, kdy panáček byl jenom koule s očima, pusou a 4 carkama místo rukou a nohou ![]()
@smurfka píše:
@Lucie_Sx možná by to lidi netrénovali, kdyby se podle toho nesoudili děti, jak podle knížek..
neumí postavu, tak je to blb..nebo je retardovaný, nebo postižený atd..
Raději at to nakreslí, lidi ( učitelky, lékaři atd ) jsou spokojeni a je klid. My s těma dětma žijeme, oni je vidí jeden den pár hodin a podle toho že neumí postavu ho zaškatulkují jako mentály..( už sorry že tam mluvím, ale je to osobní, takže se mě to dotýká ).
Jasně že je to chyba. Že se z toho dělá mantra a vlastně se všichni donutí to ty děti učit, aby se v kolonce mohlo zaškrtnout „splněno“.
Hele, dám příklad. Test povahy u psů. Například se testuje, co udělá uvázaný pes, když na něj začne dotírat cizí člověk. Pes má být ostražitý, bránit atd.
No a co se udělá s těmi, co to sami od sebe nedělají? (a nesplní tak povahový rys plemene) No natrénuje se to! Takže pes pak pěkně brání a všem je fuk, že uvnitř to není žádný obránce, ale že to do něj musel někdo nalít. Pak se pustí do chovu a všichni se diví, že jeho potomci nehlídají…
To je prostě prohnilost našeho způsobu uvažování, naší civilizace.
@Kriss Tina píše:
@Lucie_Sx to je zajímavé. Syn kreslil pupík panackum už v době, kdy panáček byl jenom koule s očima, pusou a 4 carkama místo rukou a nohou
Ano, můj taky. Těš se na pět prstů na konci těch čárek
.