Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@maritimka
Ahoj, od kdy ti malá takhle nespinká? Já ti asi neporadím, mám 3týdeního chlapečka a zatím bez problémů, jen čekám kdy to příjde…Spíš si počkám na rady ![]()
Ja bych to nehrotila, je jeste malicka na nejaky jasny denni rezim. nas maly je vzhuru do pulnoci skoro kazdy den a to jsou mu 3 mesice. usina vetsinou kolem 11 a spi do 6. ja jsem s tim spokojena, takze to neresim. nektere miminka jsou vic spaci, nektere min…
V 6 týdnech miminka neznají rozdíl dne a noci a spí jak potřebují. Takhle malou bych se snažila uspávat v náručí a zpívala bych jí k tomu, potřebuje tvojí blízkost
Uvidíš čím bude větší tím líp bude spát v noci
@maritimka No, nechávat v 6 týdnech vyřvat je naprosto bezefektivní, takhle malé miminko to nepochopí, to prostě jenom pláče, myslím, že tahle metoda může být účelná nejdříve v půl roce. Otázka je, jak Ti spí přes den, je totiž možné, že ještě vůbec nemá nastavený režim noc-den. Nechápe ten rozdíl. Když ji dáš spát v 17 hodin, tak počítek, že i když Ti bude spát, tak vyspalá bude ve 3-4 hodiny ráno.
Podle mě prostě ještě nemá režim a v tu danou dobu se jí prostě nechce spát, tak nespí. Neví, že je osm večer
.
Jinak mi se na uspavani osvedcilo sednout si pobliz postylky (na vasi postel nebo do kresla), maleho pevne privinout k sobe, podlozit polstarem na kojeni a uklidnovat - hladit po obliceji, poklepavat po zadacku, chytit za rucku. az usnul jenom opatrne presoupnout do postylky. Sam by v postylce neusnul a uspavat chozenim a nosenim ti znici zada.
Jo a byt tam potme a potichu.
ale jak rikam, ja to delala uz pred pulnoci ![]()
@Ali-Ali Mně taky, sednu si k postýlce, zhasnu, nemluvím, dám večerní mlíko a u flašky vytuhne na 99%
. Takže v podstatě nemusím nijak uspávat, jen položím do postýlky, jenže je fakt, že už chápe, že v noci se spí.
Já jsem vždycky čekala, až se jí bude chtít spát, nenutila jsem ji nějak vehementně v určitý čas…mezi osmou, devátou jsme vykoupali, pak jsem nakojila a poté chovala dokud neusnula. Taky pomohl gymnastický míč. Ze začátku usínala docela pozdě, okolo 11, postupně si to ale zkracovala a teď v necelých 4 měsících usíná okolo sedmé až půl osmé
takže tomu dej čas, je ještě maličká. Dopřej jí náruč.
Ahoj, takže si nemyslíte, že ve 2 měsících nemá cenu dceru něco učit? ukládání do postýlky po koupání,, na režim brzo?
může se dětem něco stát když ji nechám plakat dýl? třeba 8 min
usínání nám dělá problém
Diky za rady. Mala pres den spi mezi kojenim tak 10-20minut a pak prospi celou prochazku, klidne 4 hodiny…
Jeste dotaz, trochu OT - co s prckama delate takhle vecer? Jelikoz mi mala porad rvala, dala jsem si ji teddo lehatka, v pul 11 ji nakojim a snad pak usne. V tuhle hodinu mi usinala poskedni dva dny, tak snad…
@maritimka
my mame v obyvaku kosik a je v nem, ma na nem hrazdicku s hrackama, tak uz na to vydrzi koukat nejakou dobu. A jinak se nosi nebo sedi u nekoho… Neni to vychovne, ale vecer uz na vychovne postupy nemam silu ![]()
@Teeeri píše:Ahoj, takže si nemyslíte, že ve 2 měsících nemá cenu dceru něco učit? ukládání do postýlky po koupání,, na režim brzo?
může se dětem něco stát když ji nechám plakat dýl? třeba 8 minusínání nám dělá problém
Určitě má cenu ji něco učit, ale ne za každou cenu
já teda nejsem žádnej odborník, mám jednu dceru a každý dítě je jiný, tak uvidíš, co ti napíšou ostatní maminky. Já bych jí učila, že po večerním rituálu už si nehrajeme, ale spinká se a snažila bych se jí pomoct usnout. Ale ne tak, že ji prostě položím do postýlky a breč si. Moje by teda 100% plakala. Nic by se jí podle mě nestalo, ale je to zbytečný, ona stejně nepochopí, že po ní chceš, aby usnula. Bude plakat, protože bude chtít tvoji blízkost. Ale třeba nějaký děti to tak nedělaj a jsou hodný, to já nevim.
@maritimka píše:
Diky za rady. Mala pres den spi mezi kojenim tak 10-20minut a pak prospi celou prochazku, klidne 4 hodiny…
Jeste dotaz, trochu OT - co s prckama delate takhle vecer? Jelikoz mi mala porad rvala, dala jsem si ji teddo lehatka, v pul 11 ji nakojim a snad pak usne. V tuhle hodinu mi usinala poskedni dva dny, tak snad…
Mně taky vždycky večer řvala. Pomáhala mi knížka Nejšťasnější miminko v okolí od Karpa, četla jsi?
@janees necetla, ale zavinuji a kdyz Eliz place, pouzivat zasady z knihy, jen bily sum ne…
Mám stejný problém…přes den jakž takž spí, ale po osmé tak do půl 2 prostě ne a ne zabrat.....je vzteklá, že ji nejde spát a skoro neuklidnitelná…zavinovačka atd nezabírá, zkusim ten bok a fen.........ale já bych spíš potřebovala, aby odpol víc bděla.....ale to nevim, jak ji donutit, aby večer spala pak…je to trochu únavný, pač přes den mi to dospávat moc nejde… ![]()