6,5leté dítě – zjištěno 3,5 a 0,5 dioptrie

76
6.5.25 16:45

6,5 leté dítě a brýle (3,5 dioptrie)

Máte prosím někdo zkušenost s podobnou situací a oko se časem zlepšilo nebo úplně uzdravilo?

Dnes jsme byli se synem (6,5 roku ) u očního a zjistili mu 3,5 dioptrie na jednom oku. To druhé má jen půl dioptrie. Překvapilo nás to – na preventivních prohlídkách si toho nikdo nevšiml, ve školce taky ne, syn si nikdy nestěžoval, že by špatně viděl, a ani my jsme nic nepoznali. V pondělí jdeme vyzvednout brýle a budeme rok zakrývat jedno oko vždy na půl dne. Syn má odklad ve škole, takže máme čas na cvičení a trénování.
Máte někdo zkušenost, že se oko s větší vadou ještě časem srovnalo, třeba i díky brýlím nebo cvičení?

Budu moc ráda za sdílení zkušeností. A prosím, dnes jsme to zjistili, jsem z toho opravdu špatná, nepotřebuji teď nějaké komentáře jakože jsme si toho měli všimnout apod.. opravdu pro syna dělám vše a věřím, že jsem nic nezanedbala.. i když výčitky mám veliké..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14
6.5.25 17:02

Někde jsem četla, že pokud má špatný zrak na blízko. Měl by pomoct pobyt venku. Nutí to oko pracovat. Myslím, že nejkratší doba byla 2-2:30h denně. Zkuste prohledat článek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.5.25 17:14
@Denduli14 píše: Více

To není pravda. Rozhodně nepraktikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.5.25 17:20

Dcera na 4 a čtvrt dioptrie na jednom oku. Že to lékařka u vás nezjistila do šesti let je její hrubé pochybení. A popravdě, já bych na ni příjemná nebyla. Ztratili jste roky, kdy se vada dala řešit. U dcery jsme to zjistili v roce a půl. Od té doby denně cvičíme s okluzorem, navíc chodíme na ortoptické cvičení na oční kliniku. Diotrie se jí v deseti letech nezměnily, ale má z 90% obnovenou funkci oka. Dříve ho nepoužívala vůbec. Jsou za tím teda tisíce hodin práce. Je to o cvičení a trpělivosti. Jak se bude u vás vada vyvíjet, to nikdo neví. Důležitá jsou cvičení dráhy ruka-oko-mozek. U nás třeba skvěle fungovala hra Double nebo skládání mozaiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
6.5.25 17:22
@Veruna123 píše: Více

Buď „v klidu“, to že bys něco zanedbala, by ti mohl napsat jen někdo, kdo nemá zkušenost. Já si " nevšimla " osmi dioptrii na obou očích. Oni si to ty děti umí kompenzovat, takže zvládají vše, co potřebují. Jinak odhaleno ve 3,5 letech. Jedno z oček se také zakrývalo, aby druhé trénovalo (cca rok, myslím, že na hodinku denně) teď je slečně 16 + a stáhlo se to na 4 dioptrie. ( A to už je konec, šance je cca di té puberty )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
6.5.25 17:25
@Janli píše: Více

Co je špatného na pobytu venku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.5.25 17:27
@Kunikula Strhana píše: Více

To je pravda. Moje dítě umělo chytit míč, orientovalo se v prostoru, absolutně mě nenapadlo, že na jedno oko nevidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
6.5.25 17:28
@Kunikula Strhana píše: Více

Na léčení tupozrakosti to absolutně nemá vliv. Cvičí se dráha ruka, oko, mozek a vzdálenost na kterou dítě kouká by měla být max na délku paže. Takže cvičení u stolu, malování, skládání, obtahování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21546
6.5.25 19:05

My jsme zjistili u dcery tupozrakost v 5 letech. Na jednom oku měla 6 dioptrií, na druhém půlku. Měla brýle, lepili jsme oko, chodili na ortopedické cvičení. Je jí 18 let a má pod dvě dioptrie. Přesně si to nepamatuju. Takže šance na zlepšení opravdu je. Jen je potřeba cvičit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2229
6.5.25 19:25

Je to škoda, že na to přišli až tak „pozdě“. U pediatra vždy na preventivkách kontrolují, zda dítě správně vidí symboly na tabuli. To viděla dobře? Probíhalo to vůbec? Jako matka jsem u toho vždy byla a kontrolovala si to taky. Když už podruhé dítě hůř rozlišovalo jeden symbol, byli jsme odesláni na oční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5916
6.5.25 20:09

Já kdybych nešla s dcerou ve 4 letech na oční, tak do teď nevím že má astigmatismus, a na jednom oku 2,5 dioptrie. Prý si to děcka nějak kompenzují tak se to nedá poznat hned. Větsinou až ve škole. Já bych se tím netrápila, buď ráda že se na to přišlo a řeší se to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
6.5.25 23:51

@Janli děkuji. Kam prosím chodíte na to ortoptické cvičení? U nás se nabízí buď Brno nebo Třebíč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76
6.5.25 23:54
@nozu píše: Více

Děkuji. Kam jste prosím chodili na to cvičení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
7.5.25 09:36
@Veruna123 píše: Více

My chodíme do Litomyšle. Je tam skvělá dětská klinika. Sice malá, ale primář je hodně progresivní a jede poslední trendy a výzkum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
7.5.25 09:42

Je to zjištěné pozdě, bohužel. Tupozrakost se dá léčit do 6 let. Určitě trénujte s okluzorem - dělat s ním co nejvíc věcí na blízko - pracovní listy pro předškoláky atd. Ať to línější oko co nejvíc trénuje. Co se týká dioptrií samotných - pokud je má do plusu, budou se růstem oka zmenšovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí