Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím o radu, muj pulroční chlapeček už zřejmě nestojí o kojení ![]()
od 4 měsíců má zavedené příkrmy, byl večer hladový, začli jsme kaší večer, pak přidalo oběd-mzeleninku, později s masem, ted už máme i dopo a odpo sváču, banán, jablíčko, přesnídávku, k tomu jsme zavedli čaj. zpočátku jsem k tomu všemu ještě kojila, ale zdá se mi, že už nechce, cucne, odtrhne se, cucne, odtrhne se a i když vystřídám prsa, trvá to jen chvilku. i v noci začal upřednostnovat čaj..také jen cucne..brečí, a čaj tahá a tahá.
co s tím?
kolik vlastně musí mít mléka?
kojit ho asi těžko donutím, nebo, poznám, že třeba nemám mléko?
mám zavést UM?
prosím o radu zkušené maminy ![]()
@Dafneee zkus aspon v noci místo caje dat mleko.Ja davala mleko stejne znacky jako byla kaše a do ted chce rano a vecer mleko a nekdy i v noci. Hodne caje pres noc neni dobre kvuli zubum a pokud ma hlad, mleko ho zasyti spis nez caj.
@Martina.N78 Pokud je čaj neslazený, tak na zuby nevadí. Mnohem horší na zuby je to mlíko.
@Svistice starsi syn UM nechtel, lemtal v noci caj, neslazeny dětský, zuby hruza. Mladsi v noci mleko i ted, jsou mu dva a zuby zatim jak perly. Zubar rikal, ze mensi zlo je dat mu jednou za noc mliko, nez co dve hodiny cucat caj.
Můžeš zkusit UM, ale pokud byl kojený, UM mu nemusí chutnat. Kvalitní UM jsou takové divné, neslazené, no prostě fuj. A ty co dětem chtunají, jsou zase trochu doslazované. Pokud nechce pít z prsa, ale z lahvičky ano, tak zkus odstříkat svoje a dát do lahvičky.
Jinak je ideální, když pije mléko, ale zase když nemá, tak to taky velká tragédie není. Může se to nahradit jogurtem ke svačině, kyškou, kašemi… Prostě jinými mléčnými výrobky.
Myslím, že je to spíš bojkot, takhle malé dítě se samo neodstaví. Je možné, že mléka ubylo následkem příliš rychlého zavedení příkrmů (na šestiměsíční dítě má na můj vkus toho „normálního“ jídla moc). Já bych nabízela a vytrvala.
@Dafneee Zřejmě jsi ho sama odstavila od kojení, moc rychlím zavedením příkrmů, půlroční dítě mléko potřebuje, určitě má v tomto věku větší užitek z MM než z nějaké přesnídávky. Zkoušej kojit, třeba je to jen období a zase se rozkojí, nebo nabídni UM ![]()
Souhlasím s @AliTad a @Alušáček : šla jsi asi moc rychle na příkrmy. Tuto chybu jsem udělala s prvním synem taky a v 7m se mi taky takto „odstavil“. Spíš teda bojkotoval a já už neměla chuť se s tím zaobírat. Záleží, jak moc chceš dál kojit. Pokud chceš, nabízej chvíli prso PŘED jídlem, když má hlad. Časem se možná zase chytne i přes den.
Měl by mít zhruba 500ml mléčné dávky denně (počítá se i jogurt a kaše). Já mám teď téměř 8m holčičku a snažím se jí přes den ještě občas nakojit, ale taky jeví pramálo zájmu. Ale pije hodně na noc a ráno.
@Dafneee píše:
Prosím o radu, muj pulroční chlapeček už zřejmě nestojí o kojení
od 4 měsíců má zavedené příkrmy, byl večer hladový, začli jsme kaší večer, pak přidalo oběd-mzeleninku, později s masem, ted už máme i dopo a odpo sváču, banán, jablíčko, přesnídávku, k tomu jsme zavedli čaj. zpočátku jsem k tomu všemu ještě kojila, ale zdá se mi, že už nechce, cucne, odtrhne se, cucne, odtrhne se a i když vystřídám prsa, trvá to jen chvilku. i v noci začal upřednostnovat čaj..také jen cucne..brečí, a čaj tahá a tahá.
co s tím?
kolik vlastně musí mít mléka?
kojit ho asi těžko donutím, nebo, poznám, že třeba nemám mléko?
mám zavést UM?
prosím o radu zkušené maminy
Jedná se nejspis o klasický bojkot kojení. rady, jak se s tím poprat, najdeš napriklad zde: https://www.modrykonik.cz/bojkot-kojeni/