Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dodávám, že samozřejmě vedoucí o tomto vi. Ale jak říká - kdo to za tebe udělá? Já to dělat nebudu, tak si buď najdi za sebe náhradu nebo si někoho zauc. Ale ráno, ať je to hotové. ![]()
Musi te preradit na vhodnejsi praci nebo nechat doma za plny plat. A kecy at si sama za sebe najdes nahradu at si necha pro sebe.
Písemně požádej o práci vhodnou v těhotenství, těžké věci tahat nemuzes. To, že to nemá za tebe kdo udělat není opravdu tvůj problém, ale té vedoucí. Ať řekne ona kdo to bude dělat. Od toho tam je. Musíš být na ni trochu tvrdá.
Záleží na tvém gynekologovi, zeptej se ho a uvidíš, většinou napíše neschopenku
@JancaS84 píše: Více
je otázka, jak je to těžké. Našla jsem tohle
Těhotné ženy nesmějí ručně zvedat a přenášet břemena těžší než 7,5 kilogramu a maximální celková hmotnost jimi zvedaných a přenášených břemen za směnu nesmí přesáhnout 2500 kilogramů. Břemena lze zvedat po dobu 10 minut a pak musí být zařazena přestávka nejméně po dobu 15 minut.
@Anonymní píše: Více
Tak od toho tam fakt nejsi, a není to tvoje starost. Dost záleží na tom, jakou děláš práci. Jestli nevhodnou pro těhotné, tak si požádej o přeřazení na jinou práci, jestli jí pro tebe nemají, tak máš nárok být doma za 100% platu. Na neschopence půjdeš dolů s penězma, a budeš omezená vycházkama. Jestli máš nějaký zdravotní problém, tak ti gynekolog neschpenku dá, hodně jí dávaj i když žádný není, ale záleží na lékaři.
@vokishka no jasně, tohle jsem taky studovala. Když jsem to udělali oblastnímu, který je nad ní, tak řekl, že až přijede, bude to řešit. No, ale jezdí tam tak jednou za dva měsíce. ![]()
A o pauze ani nemluvím. Necipujeme si ji a pauzu téměř nemáme. Vždycky jsem si sotva do něčeho kousla, tak už slyším, jak mě volají. Tak jsem úplně rezignovala a na pauzu už fakt nechodím. ![]()
@arinecka píše: Vícedělám v obchodě s potravinami.
A nemůžeš se s vedoucí domluvit, že bys byla jen na pokladně? ![]()
@Barevné klubíčko to byl taky jeden z nápadů, ale řekla, že neexistuje.
Stejně lidí třeba už plati a ještě chtějí donést balík minerálek, basu piv.. takže to taky není úplně výhra. Když přijde zboží, stejně to musím přebrat já.
Holky, bohužel vím, co zákon nařizuje a co ne. Jen mě spíš zajímaly vaše názory na takovou situaci, jestli byste samy řekly o nemocenskou.
Peníze jsou mi docela volne..
@JancaS84 píše: Více
Presne tak, vsechno pisemne. Nejlepe poslat doporucene, klidne pak i kopii do emailu, vypsat tam ty zakony. Pak tezko rekne ze to neni jeji starost.
@Anonymní píše: Více
Ja bych si o nemocenskou nerekla. Rekla bych si v praci o prerazeni. Pisemne, ne jen tak neformalne ustne v kanclu.
Chapu te, o nemocenskou bych si asi rekla, pokud bych mela postarano o zivobyti, nedostalo by mne to do existencnich problemu. Pokud bych se nebala, ze potratim, pustila bych se i do byrokracie se zamestnavatelem - pisemna zadost k prerazeni na jinou praci a nasledne byt doma za plny plat, pokud jina prace neni.
Nicmene, vzhledem k tomu, ze jsi nejakou lecbu/pomoc pri otehotneni uz mela, tak myslim, ze ti lekar i sam nabidne neschopenku. Aspon takova je ma zprostredkovana zkusenost.
Ja jsem v prvnim těhotenství taky šla v cca 8tydnech na nemocenskou. Ale cely den mi bylo blbě a furt mi padal tlak a děsne se mi motala hlava. Doktor se mě sám zeptal jestli chci zůstat doma a jelikoz jsem měla z přesčasu tak nahoneny průměr, že jsem mela lepsi penize, než kdybych přešla jen na ranni a dělala praci vhodnou pro těhotnou. Každý mi říkal, ať jdu, že pak už si neodpocinu, takže jsem si nemocenskou krásně užila a po porodu 2 roky nespala v kuse vic než 3h. Teď jsem zase na začátku a nemocenskou bych hned brala, dokor mi ji sám nabízel zase, ale bohuzel na rodicaku mám smůlu a musím i když je mi blbě zvladat celou domacnost i s aktivnim dítětem. Takže za mě bych si u doktora pořádně postěžovala a ještě naposled si užila kapku klidu. A stejne mi bylo tak blbě, že ty vychazky mi naprosto stačily. Ale zase my máme barák a travila jsem to hezky na zahradě a ne zavřená v bytě.
Jinak taky jsem předtím nikdy nemocenskou neměla a v práci samé přesčasy. Takže jsem neměla vůbec špatné svědomí a jednou myslela i na sebe.
Trvala bych na úpravě pracovních podmínek. Léto před námi a hráblo by mě být omezená vycházkami.
Ahoj,
zítra jdu na kontrolu k lékaři, jsem v 6tt. Je blbě poprosit o nemocenskou? Mě osobně je to takové blbě, ale pracuji od 20, teď je mi 27 a ještě jsem na nemocenské nebyla.
Po 1,5 se nám to konečně podařilo. Během toho roku jsem už podstoupila 3 stimulace s clostikem, to nic. Lékař mě poslal na vyšetření HyCoSy. A až po 3 měsících po tom všem se podařilo.
Pracuji v obchodě, kde taham neustále těžké věci, zeleninu, piva, vody, prehybam se přes pult. Bohužel vedoucí akorát vyjde z kanceláře, když nás chce servat, sama nic nedělá a jen tam hezky sedí na mobilu. A bohužel moje kolegyně tam je kratší dobu než já, no a co si budeme, je prostě marná. Lidí se jí smejou, že je pomalá, atd…
A já se prostě bojím, že se to celé nějak pokazí. Myslíte, že to není blbě jít na nemocenskou? A napsal by mi jí lékař? Je fakt, že špatně mi není, jen se mi šílené točí hlava a držím se regálu, když jdu z dřepu do postavení. A to je snad co pet minut..