Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, jsem tu nová, ikdyz mám už 2 porody za sebou ale už je to 10 let od druhého porodu…
Ale mám dotaz jelikož sem se s tím ještě nesetkala… Před 2 týdny sem byla na ultrazvuku - potvrzené těhotenství, ultrazvuk ukazoval 6tt+0, TP 2.4.2026, dnes po 2 týdnu ultrazvuk ukazoval 6tt+1 TP 16.4.2026
Dnes mi brali krev a v pondělí jdu zas na krev a že podle hodnot se ukáže…
Stalo se to některé? Docela mám strach. Ale dnes na ultrazvuku bylo vidět že plod byl i kousinek větší než před 2 týdny. Ale o ❤️ nic Mudr neříkal…
Takže za 14 dní vyrostl „o jeden den“? Hodnoty HCG jsou v téhle fázi ukazatel celkem k ničemu, ultrazvuk je víc vypovídající. Teď roste embryo cca milimetr denně a 14 dní po 6+0 už to srdíčko být má.
To nevypadá moc dobře. Jestli před 2 týdny odpovídal 6+0 a teď jen 6+1 tak to spíš vypadá na zamlklé těhotenství.
14 dní a vyrostl o jeden den. To asi nemá úplně dobrý směr.
Měla jsem něco podobného, po první kontrole, kdy to o týden neodpovídalo, mi začalo krvácení, chvíli na ultrazvuku viděli furt to samé, ale ani pátý den se nic nezměnilo velikostně… sedmý den to bylo celé pryč.
@lucynka25 píše: Více
To uz neni důležité. Ma 2 ultrazvuky v rozmezi 2 tydnu, to je smerodatnejsi.
@lucynka25 to právě nevím páč zrovna ten měsíc sem si to nezapsala… Takový hektický červen sem měla… A pak sem zjistila že menstruace se nedostavila…dneska mi bral krev a v pondělí veme další a uvidí se podle hodnot zda to roste či nikoli… Ale jde o to že na ultrazvuku dle minula je to větší… Ale záleží jak to měřil…
Mohu jít ve středu na ultrazvuk který si zaplatím k jinému Mudr… Tak uvidím… Páč můj Mudr na dovolenou příští týden
No, mezi těmi dvěma ultrazvuky by měl být minimálně centimetrový rozdíl, to už není o tom o kousek se ukliknout, když to měří na desetiny milimetru.Ma být třeba 0,35 a pak 1,5 cm, nikoliv 0,35 a 0,41 za 14 dní.
@ugluk je možné, že před těmi 2 týdny to špatně změřil? Ale to by ultrazvuk neukázal 6tt ne? Nebo to ukazuje podle měření ultrazvuk TT? Nebo ultrazvuk ukazuje jen podle měření TP ![]()
@Ivett2190 píše: Více
Jak píše ugluk. Doktor si to několikrát projede tam a zpět, zastaví v největším místě a změří. Takze kdyz změřil v rozmezí dvou týdnů minimální rozdíl, asi bych se připravila na nejhorší…
Na druhou stranu nerozumím proč chce postupovat podle hodnot v krvi? Proč neřekne primo, jak na tom jsi?
Je možné se ukliknout o milimetr, dva. Ale o centimetr, čili změřit 0,5 místo 1,5, takže třetinu, to už se nesvede na špatné měření. V těch prvních týdnech je na ultrazvuku nejdůležitjší ten posun. Embryo kolem 5 mm je tak na hraně, kdy už většinou srdíčko má, ale ne vždy a stačí kouknout za pár dní a je tam. Ale pokud tam není, za 14 dní být musí určitě. 6+0 dle poslední MS se může lišit od 6+0, jak ho vidí ultrazvuk, mohla být posunutá ovulace, může tam být párdenní nepřesnost. Ale odpovídající 6+0 by měl za 14 dní odpovídat 8+0. Čemuž tak úplně přesně většinou není, ony ty dny jsou nepřesné, může to o něco haprovat, takže kdyby za dva týdny poporostlo o jeden, lze přimhouřit očko. Ale o jeden den opravdu ne.
Tak když teda už před těmi 2 týdny teda dejme tonu se zastavil plod, tak jak to že stále nemám bolesti či náznak že tělo to vypudí…
Jediný co nemám už tak týden jsou těhotenské příznaky… Prsa bolí stále…
![]()
Zamlklý potrat se navenek nijak neprojevuje. Tělo produkuje hCG, dostatek progesteronu, aby se to udrželo, můžou být i příznaky. Ty hormony neprodukuje embryo samotné, takže v blbých případech všecko nasvědčuje těhotenství, ale embryo už se nevyvíjí, může to trvat klidně měsíc i déle. Bohužel to není nic výjimečného.
Já měla ZP někdy mezi 8.-9.tt měla jsem být už 10.tt, nic jsem nepoznala, měla jsem jednou jen malinko zašpinění, které mě tedy vedlo na kontrolu a tam se to zjistilo.. musela jsem na kyretáž.
U me to trvalo asi týden, než jsem začala krvácet. A podle doktora to může trvat týdny, než s tím tělo začne něco dělat. Proto se často konci na kyretáži…