Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje andělsky hodná holčička začala v půl roce „hučet“, to už jsem tu někde psala, a teď přidala ještě něco, co nemůžu nazvat jinak než jako vztekání. Prostě jakoby „tlačí“, celá zrudne, křičí u toho. Nejčastěji když jí položím na přebalovák, ale taky když je unavená nebo když se prostě děje něco, co se jí nelíbí. Co s tím? Zažily jste to u tak malých dětí? Zatím prostě přebaluju dál a mluvim na ní, nebo jí přitulím, no ale nezačala s tím nějak moc brzo?
A bude hůř… ![]()
Vyvíjí se, chce dát nějak najevo nelibost, je to normální… ![]()
jj, a fakt bude hůř
každé dítě má jiný čas, kdy se začne prosazovat. prostě musíte už začít nastavovat mantinely ![]()
Gábina to taky dělá, asi 2 nebo 3 týdny už… nejdřív jsem se lekla co to je a myslela jsem, že tlačí, dokonce jsem jí začla cvičit s nohama a tak…
(no a bezvýsledně samozřejmě), až pak mi došlo že se princezna vzteká. Teď už si toho nevšímám a vždycky počkám až to přejde. Jak tu psaly holky, musíme počítat s tím, že bude hůř. Vypadá to ale děsně, já vím… vždycky si říkám, že jí při tom musí prasknout cévka v mozku nebo tak… ![]()
Nozu, a jak nastavovat mantinely u půlročního mimina? Já jsem taková měkota - a určo nebudu sama. Jak nejlíp začít a zlepší se to vztekání potom?
holky, tak my máme stejný problém, respektivě má dcera, je ďáblík
Je vzteklá, jako prasátko
, taky se bojím, že jí praskne cévka
, napne se u toho, no, mne začínaj rupat nervy… Hodně často už zlobí, téměř celý den se vzteká a teď se naučila prskat
U oběda, když jí to přestane bavit, začne prskat a je to všude
…
Já tedy, když už je to nesnesitelný, tak zvednu ukázováček a zvýšeným hlasem řeknu TYTYTY a tvářím se přísně, ale ona se začne smát a nevím, jaké jiné výchovné metody a praktiky můžu začít používat ![]()
lucije28 píše:
holky, tak my máme stejný problém, respektivě má dcera, je ďáblíkJe vzteklá, jako prasátko
, taky se bojím, že jí praskne cévka
, napne se u toho, no, mne začínaj rupat nervy… Hodně často už zlobí, téměř celý den se vzteká a teď se naučila prskat
U oběda, když jí to přestane bavit, začne prskat a je to všude
![]()
…
Já tedy, když už je to nesnesitelný, tak zvednu ukázováček a zvýšeným hlasem řeknu TYTYTY a tvářím se přísně, ale ona se začne smát a nevím, jaké jiné výchovné metody a praktiky můžu začít používat
No, ta moje lásečka prská taky a má z toho děsnou srandu. Dokonce jak se vzteká, tak se u toho střídavě usmívá, fakt - asi ji baví, jak s náma točí.
Vztyčený prst taky praktikuju a je fakt, že přestane. Reaguje i na důrazné NE. Jenže… příště (za 5 minut
) je to totéž, ale chápu, že po ní asi ještě nemůžu chtít, aby si to pamatovala.
JJ, když se vzteká, a já jí do toho kecám, že jako NE, už se nevztekej, tak se snaží smát a střídá to
a neví, jestli se má smát nebo brečet
![]()
Ona taky reaguje, ale jen opravdu na chvíli a je jí to vcelku jedno
, že já se zlobím, že se to nemá
:
To prskání mne fakt točí, všude byl dnes oběd
, ale chápu, že to patří k vývoji dítěte, ale … ![]()
a ječí vám ty děcka kromě toho vztekání? Altche psala, že ječí u toho, Gábina teda taky, ale krom toho se ještě naučila ječet jen tak - bez toho napínání. Jenže to dělá skoro furt, no teď odpo a večer nepřetržitě a nedá se rozptýlit. Je to šílený řev (nebrečí, prostě jen řve), nevím k čemu to připodobnit - papoušek? motorová pila? Decibely jako kráva, bolí mě uši.
Ahojky,mam pocit jako by jsi psala o nasi holcice,do nedavna zlate miminko a od pul roku nam zacla hucet,rikam ji:nehuc huco a posledni dny se hrozne vzteka,kdyz neni po jejim zacne cervenat a rvat a je hrozne nasamostatna,hraje si jen kdxz u ni sedim a hraji si sni,nebo tam aspon musim byt,kdyz odejdu z mistnosti hned rev a taky prska,hlavne v noci kdyz se vzbudi a to se nam ted budi aj 4× za noc.tak nevim jestli je to jen obdobi a bude zas lip,nebo uz bude jen hur?taky nevim jak reagovat,rikam ji at se uklidni,ze to se nedela,tytyty,ale taky se me vzdy vysmeje.
Holky!přidávám se do klubu vzteklounů
zrovna dneska to byla hrůza, nejdřív se jen vztekala, ale pak to přešlo v neutišitelný pláč a sotva jsme vyrazily z domu, měla jsem v kočáru zas ten můj poklad
![]()
Taky presne nas pripad
Prijde me, taka nedobra,vztekla jen doma,asi uz ju to tady nudi,jak to tady uz vse zna a ma okoukane ![]()
maddlen, tak s tím nastavováním mantinelů je to u nás třeba tak, že viktora strašně zajímají zásuvky. mám je všechny zaslepené, ale stejně nechci, aby se v nich šťoural. takže několikrát opakujeme postup: důrazné ne, plácnutí přes ruku, odnesení jinam. dokud ho to nepřestane bavit. pokud mi prská jídlo, končí a další dostane až v běžný čas. jinak u přebalování se ho snažím zabavit a pokud to nejde na přebalovacím pultu, tak holt je to v obýváku na zemi. občas teda dítě lovím přes půlku místnosti, protože mi odchází
ale to je spíš obdobím…
Aspoň, že je nás víc - víc hlav víc ví a třeba navzájem dáme dohromady nějaké tipy jak dětičky usměrnit. Jenže okolo toho půl roku toho asi ještě moc nepoberou, ale holt něnkdy se začít musí. Rodiče mi pořád říkají - nech ji, je malá, ještě to nechápe - ale mi přijde, že je vysloveně+ vyčůraná a v těch vzteklých chvilkách ví až MOC DOBŘE co a proč dělá. Včera večer už to byl mazec, ječela tím hnusným vzteklým nesnesitelným způsobem, tak jsem ji čapla (fakt už nervy v kýblu), zavřela do pokojíčku do postýlky (neodsuzujte mě, prosím - tež mi z toho nebylo dobře) a pak jsem stála za dveřma a poslouchala… a ticho. Gabka si začala úplně v klidu v postýlce hrát, po řevu ani památky. Tak mi to vysvětlete
kdo se má v tom děcku vyznat.
Madlen - tak to ječení je u nás pořád
…, ale raději ať ječí, než řve a vzteká se (alespoň pro mne je to lepší
) ..
Dnes jsme zrovna dopo byly na nákupech a ječela jak pominutá, já se buď jen usměju a nechám ji (ono se s tím stejně nedá nic dělat
) .. Lidi tedy koukají, ale ona, když jí řeknu NEJEČ, tak přestane a za pár sekund opět začne ![]()
Jo, a s tím hraním - taky problém, hraje si jen, když jsem u ní nebo někdo jiný, ale sama teď NE .. řev, vztekání a já nic neudělám
![]()
Nozu - já tedy, když už dělá u jídla fakt hovadiny
, tak zvýším hlas, TYTYTY a plácnu přes ručičky a kouká a KONEC jídla … přesně tak … Ale ono to stejně nejde jí krmit. Zrovna dnes jí krmila moje mamka (šla jsem raději sekat zahradu
) a říkala, že fakt zlobí, dělá blbosti, a bylo to na dlouhý lokte
… snad to přejde včas
![]()