Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky,
jsem čerstvě těhotná, v sedmém týdnu a včera mě začalo bolet břicho, podbřišek. Nejdřív jen lehce pobolívalo, ale postupně bolest hodně zesílila, je to jako při silné menstruaci. Neulevuje teplý termofor, spánek… Nekrvácím ani nešpiním, ale takhle silná bolest mě zneklidňuje. Máte s tím některá zkušenost?
Když pojedu na pohotovost, nepošlou mě někam? Nebo počkat na pondělí a zajet normálně na gyndu? Mají vůbec co zjistit?
A dělá se v 7. Týdnu už utz přes břicho nebo ještě vaginální?
Děkuji za každou zkušenost
@Cibulina Je to úplně normální, taky jsem to cítila. Jde o rozpínání vazů a svalů.
Ahoj, taky jsem měla ze začátku bolesti, to je normální, kdyby se ti něco nezdálo, běž normálně na gyndu, dělá se to ještě přes spodek
pokud nekrvácíš buď v klidu
Pokud je to opravdu nesnesitelná bolest, tak na tu pohotovost nebo ke svému gynekologovi pro svůj klid zajdi.
Rozhodně nenahřívej břicho.
Jestli to jsou bolesti jako před/při menstruaci, tak je to normální, protože děloha začíná pracovat. Pamatuju si, že první trimestr jsem pořád měla pocit a strach, že to dostanu.
Mně dělali ultrazvuk vaginálně v 7tt.
Taky jsem měla na začátku velké bolesti podbřišku, všechno se to tam roztahuje. Pokud nekrvácíš, byla bych v klidu. A podbřišek moc nezahřívej ![]()
A nemáte někdo nějakou radu jak tomu ulevit, když teplo ne? 😁 V noci jsem si nakonec pomohla paralenem, abych se aspoň vyspala, teď ráno je to trochu lepší, ale furt nic moc a mám strach, že se to zase zhorší navečer.. a nechci se cpát práškama..
@Cibulina paralen a jiné prášky proti bolesti moc nepoužívej( hlavně nesmíš brufen a atd.)Byla jsi už na první kontrole? Jestli je miminko opravdu v děloze?
Jestli tě to bolí jeď na pohotovost, nevyhodí tě a zkontrolují zda je vše v pořádku. Také ti případně oni něco doporučí.
@Cibulina Tak pokud to jsou bolesti, které ti brání ve spaní, tak jeď na pohotovost. Není, jak tomu ulevit.
Velké bolesti bývají např. u mimoděložního. Třeba ti tam doporučí hořčík (ale ten jsem brala na tvrdnutí břicha později). Vždy se jako těhotná ohledně léků a postupu poraď s lékařem. ![]()
@Cibulina ahoj, mohu se zaptat jak to dopadlo? Mimi v pohodě? Mám podobný problém od večera, jestli mě to bude večer bolest stejně jedu na pohotovost. Ale ráda bych slyšela jak jsi dopadla ty ![]()