Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Jeanj takze jsi ted vlastne v 9tt? To by uz srdicko melo urcite byt.
Ta krev už v téhle fázi stejně nemá moc význam, už to nemusí stoupat předpisovým tempem jako na začátku a zároveň i když to stoupá, nemusí to automaticky znamenat prosperující těhotenství. Pak tady budeš mít dvě čísla a budš spekulovat, jestli je to dobře nebo není. Krev má význam hlavně v začátku, kdy na utz nic moc vidět není. V téhle fázi o prosperitě mnohem přesněji rozhoduje ultrazvuk, ani ne tak jednotlivý nález, ale ten posun. Není nic špatného nemít na utz přesný obrázek, který by odpovídal tabulkovému tt, když ani nevíš, kdy jsi otěhotněla. Ale za týden - dva se to musí někam pohnout.
Mé první těhotenství mělo utz ukázkový a přesně odpovídající tt, ovšem za 14 dní tam bylo naprosto to samé a konec. Druhé bylo na prvém utz o 5 dní mladší a za 14 dní už pro změnu o 4 dny napřed, ukázkový vývoj. Při třetím hned první utz neodpovídal tt, dalšího už jsem se nedočkala, protože dorazila MS. Čtvrté při prvním utz ukázalo gestační váček se žloutkovým, o týden později už embyo se srdíčkem. Ani jednou mi nebrali krev.
Měla jsem to stejně, byla to anembryola, ve váčku se nic nevyvinulo, pokud jsi měla už 30.3. pozitivní test, tak jsi otěhotněla dejme tomu kolem 16.3., klidně i dřív a to už by tam teď srdíčko být mělo, je mi to líto ![]()
@ zakladatelko @clostylbegytka Já bych tomu holky ještě nechala čas, za to nic nedáte. Já si prošla revizí loni, u nás ZT v 11tt takže srdíčko v 9tt už jsem měla, ale pak bít přestalo. Pokud by u Vás srdíčka nenaskočila, popřemýšlejte a poraďte se s dr. spíše o pilulce, než podstoupit samotný zákrok. Není to ani s pilulkou žádná procházka, ale jde o daleko šetrnější řešení, když si tělo poradí „samo“ než podstoupit revizi.
Držím palce, ať srdíčka naskočí ![]()
@Janita3 Ahojda, děkuji za radu
No, já nad pilulkou uvažovala, kdyby teda srdíčko nebylo, ale prostě bude a bude to zdravé, krásné, miminko
Ale kdyby náhodou…Ale teda kamarádka mi říkala, že prý kontrajce skoro jako porod.Je to pravda? Omlouvám se, že Tě nutim takhle na to myslet znovu…
@clostylbegytka Od toho jsme tu, aby jsme si radily, takže se nemáš vůbec za co omlouvat
Já podstoupila revizi, tak nemůžu posoudit, jak probíhá potrat s pilulkou. Každá to bude mít podle mého jinak a pravda, co vím, tak že kontrakce k tomu bohužel taky patří
Každopádně kdyby se u mě ZT opakovalo a v takhle brzkém stadiu, já bych do piluky šla. Měla jsem po revizi komlikace, tak jsem v tom dost dlouho plácala ![]()
Pilulku jsem zmínila, protože mě překvapilo, jak málo holek, které si taky procházejí, nebo projdou revizí o této možnosti ví
Moje dr. i v 11tt tuto možnost nabízela, ale já si nedovedla představit, že bych potratila někde na toaletě už nějakého drobečka
Pokud by srdíčko nenaskočilo vůbec a vývoj se nerozjel, asi bych zvolila pilulku.
Nakonec se nám znovu zadařilo čtyři měsíce od revize a teď už pomalu končím šestý měsíc ![]()
@Janita3 Je, jsem ráda, že teď už zase čekáte drobečka a že to je na dobré ceste
No, kdybych to musela řešit, určitě bych nad tím uvažovala. A máš pravdu, že spousta holek o tom vůbec neví. Asi to ne každý gynekolog nabízí…
Ahoj, já jsem po ZT také. Přišlo se na to, když jsem byla v 8+3tt (podle poslední menstruace 11tt. Je těžké se s tím smířit, ale stalo se. ZT jsem prodělala loni na začátku května. V říjnu jsem měla opět pozitivní těhotenský test a teď s přítelem čekáme holčičku Anežku. Jsem v 32+1tt.
Věřím, že pokud se to teď nepovedlo, tak příště to klapne na 100%. Držím palce. ![]()
@clostylbegytka Děkuji
Nebudu lhát, strach mám pořád, ale teď opravdu vše vypadá, že je vše na dobré cestě.
Držím palce, aby jsi nad něčím takovým uvažovat nemusela ![]()
@clostylbegytka Ahoj, ja jsem potratila v 11+3 (plod bez akce od 8+5, predtim akce byla) samovolne, bez pilulky. Ale bylo to po domluve s doktorem, kdyby cokoli, byla by revize. Ale chtela jsem to zkusit, je to pro delohu setrnejsi. Asi 14 dni trvalo, nez jsem zacala krvacet (ale bylo to po IVF, brala jsem utrogestan, tak asi chvili trvalo, nez pominul ucinek). Pak se tyden postupne rozjizdelo krvaceni, posledni den uz fakt hodne. Tesne pred tim opravdu kontrakce (samozrejme mensi nez porod, takova hoodne silna menstruace), trvalo to tak 5+10 minut, uplne nevim presne. Jakmile to odeslo, kontrakce prestaly a jeste trochu krvaceni a bylo to. Za 4 dny na UZ deloha uplne cista.
Drzim palce, at se te to netyka!
@Janita3 @kaiserin Holky dekuju
Ní, co si budeme nalhávat To embryo má mít cca dva cm a je tam zl. Vacek plus asi 1mm embryjka…Vím, kdy byl pozitivní tt, takže ani mladší být úplně nemůže…Ale my děti už máme, ale jasně, ze nad tím premyslim.Vam přeju vše dobre a děkuji za reakce a i popis, jak by to probihalo…Do revize se mi taky úplně nechce
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.