Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Definuj pojem problé se spánke. Vynechává ten jeden počas dne? Podle mně je to ok. A to že vyžaduje tvoji pozornost je taky ok
Každé mimi je přeci jiné. Možná by to chtělo zajímavejší hračky ![]()
Tak každá máme jiný režim, jiné miminko, jiné potřeby….
To jestli je teď kontaktní, tak to stejně žádná rada asi ani moc nezmění….
Plazit se nepotřebuje, plazení není “ofiko” žádný vývojový milník, důležité je lezení po 4. Stejně se většina deti plazi asymetrický, což je “problem” a měl by se řešit/korigovat, co se správného vývoje týče….
Každopádně dcera spávala přes den tak 3-4× záleželo v kolik ráno vstala a podle toho měla dopoledne 1-2× slofiky, dopoledne jsme pak spolu uklízely (dala jsem ji do nosítka) a nebo šly na krátkou procházku když bylo hezké počasí, kolem 11-12 obidek byl prikrm (zelenina) +jsem dala ještě mlíčko, kolem 12-13 šlofik, spinkala většinou tak hodinku - dvě. Odpoledne jsme si hrály, šly na procházku, návštěvu,… a většinou si dávala šlofika ještě kolem 16-17 ale to max hodinku. Kolem 19 koupání a ve 20 usínala. Byla ještě převážně hodně kojená. Pak až kolem 7-8 měsíce jsem ji zkoušela davat odpolední svačinky - jablíčko, banán atd… a v noci se budila na mlicko tak 2-3×. Byla zlaté miminko, ale taky vyžadovala hodně kontaktu. Jinak jsme si hrály na podložce - kontrastní hračky, chrastítka, knížky si ráda prohližela, hrazdičku měla ráda,… a nejvíc ji bavilo nahánět pejska - valela za nim sudy a pak se i rozlezla - touha ho dohnat.
Naštěstí byl dost ochočený, takže si spolu pak i hrály ![]()
@Anonymní píše: Více
Plazit se nepotřebuje, mělo by lézt…ani jedno dítě si nějak extra dlouho nevyhraje samo…režim nemáme, jen se snažím, aby 2× za den někde spala…u prsa, v kočárku, v autě…obě dvě naše děti jsou flexibilní, každý den máme jiný, není to načasované, jen na plavání třeba vyjedu dříve, aby se v autě prospala a tak podobně plánujeme výlety, návštěvy, aktivity a logistiku se starší…snažím se, aby byly děti hodně venku a hodně se hýbaly ![]()
@LednovaLocika pardon, chtěla jsem napsat učit se lézt, teď se plazí, už docela dlouho a je to typ,, zraněný voják''
takže proto chci aby se nenosil a hlavně nevydrží sám ani když chci uklidit takže je v houpátku což taky není ideální pro vývoj
@ceanova právě že nevynechává má tři, ale v noci se prostě vzbudí kolem 3 ráno a hurá vyspáno, takže asi odbourám jeden a bude mít jen dva, jestli je to ten problém ![]()
@zuzanka320 jee tak to jste měla krásný, vím že je kontaktní a dopřávám mu to, i večer spinká se mnou, ale spíš se bojím právě aby kvůli tomu že ho furt nosím se bude špatně vyvíjet, a chtěla jsem napsat lézt, ne se plazit, to už se plazí nějaký 3-4 týdny, a ten spánek jste taky měla super, můj teda 3× za den spí ale myslím že je čas na dva spánky jelikož se poslední dobou pravidelně budí ve 3 ráno a prostě skotačí a nechce spát ![]()
@Anonymní píše: Více
Já vím, že dcerka v tomhle byla nenáročná a vážím si toho do teď ![]()
Tak zkus proste změnit počet spánků a třeba se to v noci zlepší. Nebo muže byt přestimulovaný….
Každopádně kontaktem a mazlením vývoj nezastavíš
dělej co dítě vyžaduje, nosit, mazlit, hrát si,… pak až bude větší a bude si chtít spis hrát osamotě, tak ti to bude chybět
a až bude připravený na lezení, tak se rozleze, to samé pak stoj a chůze. Není kam spěchat.
Ahoj maminky, napište mi jaký máte v tomto věku s malými režim, kolikrát a kdy vám chodí spát, kdy papaj a třeba inspiraci co dáváte:) děkuju

Mám za celou dobu poprvé problém se spánkem, a neustále musím nosit protože moje dítě absolutně nevydrží na podložce natož si hrát, prostě se hned sápe ke mě, nevadí mi to, ale když čtu jak si miminka hrají tak si říkám co je špatně, a hlavně si myslím že je to období kdy potřebuje být na podložce, pro vývoj, aby se i naučil se plazit. Děkuji