Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
včera u nás proběhlo první očkování, ze kterého mám hrozně špatný pocit. Vlastně jsem podělala vše co se dalo. Bavila jsem se s doktorkou o očkování a i když malá měla před pár dny zánět spojivek a trochu jí teče z nosu, tak mi řekla, že očkovat klidně můžeme.
Po příchodu domů, mi malá hrozně plakala a nešla utěšit. A i když neměla teplotu, jsou jí 2 měs. a má 4 kg, tak jsem jí dala půlku nurofen čípku, protože jsem si myslela, že se jí uleví.
Poté to bylo ještě horší a já mám hrozné výčitky.
Myslíte si, že jsem jí tím nurofenem nějak ublížila?
Měla jsem s celým očkováním počkat.
Myslím si, že je zbytečné se trápit tím co bylo a nebylo. Spíš bych se snažila z toho pro sebe poučit na příště. Ten neutěšitelny pláč jsem zažila u jednoho z dětí a je to jeden z nežádoucích účinku. Dítěti se nic nestalo čípkem ( to už by jsi viděla).
Příspěvek upraven 31.10.24 v 09:15
Reakce na očkování. Co jsi čekala? I kdyz je bez horeček tak nejspíš cítí nějaký nekonfortu po vpichu asi stejně jako kdokoliv jiný. Mě po posledním očkování bolela ruka skoro 14 dní. Dva tři dny bude nesvá a pak se to srovná.
Promin, ale miminko, ktere neni fit, tak by se rozhodne ockovat nemelo. Pokud nema rozum doktorka, tak ho vem do hrsti TY!!! Mala ma teprve dva mesice, tak abdolutne nechapu, proc ti ockovani neodlozila. Telicko se ocividne pere se zanetem a k tomu jeste s rymou. Malicke drzim palce a preju jen a jen zdravicko ![]()
Tusim, ze existuji nejake homeopatika po ockovani. Mozna bych zkusila.
Lékařku jsi o stavu malé informovala, ta to vyhodnotila. Nevyčítej si nic. Očkování je pro tělo, i dospělé, vždycky zátěž. Reakce je normální! Nikdo nesnese pohled na to, když se miminko trápí, ať už kvůli nemoci, bříšku, nebo reakci na očkování. Zažiješ to ještě mnohokrát. Ber to jako ponaučení pro příště, že si opravdu budeš stát za tím, ať se očkuje dítě ve 100% kondici. Teď hlavně mazli a za pár dní bude líp
Tak já jsem sice s očkováním opatrnější, nicméně realisticky, nikdy nevíš, s jakou infekcí tělo zrovna bojuje. Že nemá viditelně symptomy neznamená, že s ničím nebojuje. Očkovat při lehké infekci (teče z nosu) za mě zas tak nevadí. Řada lidí to tak dělá, já sice ne, ale doktorka mi to vnucovala neustále.
Jinak je ale normální, že dítě nebude úplně v pohodě po očkování. Může mu být špatně, bolet ho místo vpichu…to je vše normální.
Nase dr taky vždy ockovala i s malou rýmou, ten zanet spojivek byl snad už doleceny? Pokud neměla teploty k té ryme, tak to bude ok. Příště dr zavolej predem, že dítě není ok, jakmile tam už dojdeš tak pokud nemá teplotu, tak tě dr přesvědčí že očkovat není problém
V klidu, lékařka ví co dělá, na rozdíl od zdejších hysterek, co se ti snaží vnutit, že jsi špatná matka. To očkování je důležité, hlavně u takto malých miminek. Pracuju na hygienické stanici a věř mi, že stále se ve velkém řeší černý kašel, často právě u miminek, bohužel jsou i úmrtí. Lehká indispozice nevadí, ani zdravý dospělý člověk nemusí snášet očkování jednoduše. Nic se neděje, miminku jsi nijak neublížila. Pláč je normální, teď je pro malou horší tvůj stres, než to očkování.
Nic jsi nepodela. Proste je dite naockovane a muze mu nebyt uplne nejlip. Je to normalni, prejde to.
Dítě je naočkováno, Nurofen mu určitě neublížil. Ber to jako zkušenost do budoucna.
První dávku hexy bych osobně kvůli doznívajícímu zánětu spojivek taky neodkládala-teď s ním můžeš klidněji mezi lidi. Reakce je celkem normální, nebyla ani horečka, tak bych nepanikařila. Určitě bude v pořádku ![]()
Nejvíc ji ted škodíš tím stresem. Reakce na očkování je normální, nikomu po něm není zrovna do skoku. Nurofen jsi nejspíš poddávkovala, proto nezabral, jinak by se jí ulevilo. Většinou pomáhá spíš vyšší dávka. Teď se zkus hodit do klidu, za dva dny kočičce bude lépe
je možné, že ti bude takhle reagovat na všechna očkování, ale to není nic závažného.
Nurofen neres. Nekteri pediatri dokonce rikaji dat cipek preventivne pri ockovani.
@Anonymní píše: Více
Ulevilo se ti, kopnout si do vyplašené čerstvé maminky, která se bojí o miminko? A proč anonymně? ![]()