Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, chci se zeptat co má dítě umět v 8 měsících.Mně doktorka řekta na prohlídce, že by si měla sama sednout lozit ko kolínkách, sedět bez opory.Malá je asi líná, protože se jen plazí a sedí chvilku s oporou.Taky neumí žádné paci paci ani pa pa…Roste jí třetí zub a je dost uplakaná.
Ahojk, přijď mezi nás do diskuze https://www.emimino.cz/…nkovani/807/?…
Jsme maminky únorátek. Uvidíš, že ne všechny děti jsou na tom tak, jak chtějí dr. teda řekla bych,ž e valná většina.
Tak to bych vůbec neřekla, že dítko v 8 měsicích má tohle vše umět. Mám 11měsíčního, posazení má dle normálního vývoje přijít až po dostatečně dlouhé době lezení po čtyřech - to nám řekli na rehabilitaci, cvičili jsme Vojtovu metodu, teď chodíme na kontroly, prý se naprosto normálně vyvíjíme, čím pomaleji, tím prý kvalitněji. Tak to nějak moc neřeším. Vím, že některé děti kolem nás dělají daleko víc věcí, ale i naše dětská MUDr. říkala, že si by si nejraději vzala našeho broučka na ukázku do poradny, jak se děti mají vyvíjet, jak se postupně posazovat..Teď je mu 11měsíců a 10dnů, postaví se už tak 3-4týdny, ale nechodí, krůčky ještě nedělá. Samostatný sed bych řekla tak 9-10měsíc, u prvního synka to bylo v 11 měsících. Mě přijde, že kluci jsou takoví pomalejší a lenošnější dělat nové věci
. Ale divocí jsou dostatečně, oba
![]()
Kačenka sice pevně sedí už několik měsíců, plazí se rychlostí blesku, ale po 4 ani omylem, zvedá se na nohy.
Slabiky určitě neumí, sotva pořádně začíná žbleptat. Nějaké paci paci… ?? první pokusy, jinak většinou jem mává rukama…
V únoru 2010 jsou slabikující děti, které jsou asi stejně pohyblivé jako to tvoje, ne-li míň…
Neboj se, přijď mezi nás a sama uvidíš, že malá je naprosto normální a nijak extra se nevymyká.
Doktorka jede asi podle nějakých tabulek, ne? Neznám moc dětí co tohle všechno v 8 měsících zvládali. Naše malá lezla po čtyřech a seděla až v 10,5 měsících a ve 14,5 začala chodit. A doktorka byla úplně v pohodě, s tim, že každé dítě má své tempo. Vůbec se tím netrap, až na to bude malá připravená tak to bude dělat.
Ahoj,malej v 8-mi měsících se taky jenom plazil,jinak jsem ho neposazovala.Paci paci začal dělat až kolem 1 roku.Taky je línej ![]()
imez píše:
Ahojte, chci se zeptat co má dítě umět v 8 měsících.Mně doktorka řekta na prohlídce, že by si měla sama sednout lozit ko kolínkách, sedět bez opory.Malá je asi líná, protože se jen plazí a sedí chvilku s oporou.Taky neumí žádné paci paci ani pa pa…Roste jí třetí zub a je dost uplakaná.
jojo,naše Dr taky jede podle tabulek
byli jsme na rehab,na neurolo,a tam nám řekli,že je línej.Mě to stálo spoustu nervů,a trápení.
děkuji všem, malá je jinak hrozně šikovná a usměvavá, až na ty noci a proklaté zoubky.
Moje bývalá dr taky šílela podle tabulek - ale řešila přírůstky.
Proto už je BÝVALÁ, nová to neřeší,jen mi ukáže na tabulku co má na zdi, ať jí řeknu co umí a neumí a jinak si ji chválí…
@imez píše:
ahoj nám dr.taky říkala že není normální v 8 a půl měsících že nesedí a neleze, tak nás poslala na neurologii a ty nás poslali na rehabilitace.jsme uplně v pořádku paní doktorka říkala že některé děti sedí a lezou až 11.měsících a že nemůže být každý dítě stejné, pro postrčení nám dala cvičit vojtovku a nic si z toho neděláme. a ty se tím také netrap děti jsou různé. kamarádka má 10.měsíční dceru a ta valí jen sudy a bývá na bříšku a doktorka jim řekla že je jen líná.
taky nám roste 3.zub ![]()
@lcj3232 Moje dcera dlouho nic a pak v 9 měsících se začala během jednoho týdne plazil, lozit, a sedla si (v tomto pořadí). V 10 měsících si stoupla a začala rovnou chodit kolem nábytku. Pak zase nic, „až“ ve 14 měsících zkoušela chodit samostatně, padala, tak samostatnou chůzi o měsíc odložila.
Osobně nechápu, jak se můžou některé matky trumfovat, čí dítě začalo chodit dřív. Kdyby na mě někdo vybalil: heč, moje dítě začalo chodit v 11 měsících; tak mu řeknu: upřímnou soustrast. Mojí fyzioterapeutce začal syn chodit v 10 měsících a ona z toho byla nešťastná, protože věděla, co se může pokazit. A taky že jo.
@LucieJ3 píše:
@lcj3232 Moje dcera dlouho nic a pak v 9 měsících se začala během jednoho týdne plazil, lozit, a sedla si (v tomto pořadí). V 10 měsících si stoupla a začala rovnou chodit kolem nábytku. Pak zase nic, „až“ ve 14 měsících zkoušela chodit samostatně, padala, tak samostatnou chůzi o měsíc odložila.
Osobně nechápu, jak se můžou některé matky trumfovat, čí dítě začalo chodit dřív. Kdyby na mě někdo vybalil: heč, moje dítě začalo chodit v 11 měsících; tak mu řeknu: upřímnou soustrast. Mojí fyzioterapeutce začal syn chodit v 10 měsících a ona z toho byla nešťastná, protože věděla, co se může pokazit. A taky že jo.
tak to je hezké, tak si užívaš
už velkého šikovného broučka, at dela samou radost.
take si z toho nic nedělám, do ničeho ho nenutím až bude chtít tak to sám udělá
ještě nám všechno ukáže
jsem ráda že to spíš nedělá brzo, aspoň nebude mít problémy se zádičkami je sice línější ale zase je šikovnej na ručičky ![]()
@lcj3232 Jo a moje dcera měla v 7 měsících 7 zubů (zuby jí rostli o víc než čtvrt roku dřív, než dle tabulek měly, nejlépe 3-4 zároveň). Kojení v té době byla lahůdka. Naštěstí stačilo pár mých plačtivých scén a kousat přestala.
@LucieJ3 píše:
@lcj3232 Jo a moje dcera měla v 7 měsících 7 zubů (zuby jí rostli o víc než čtvrt roku dřív, než dle tabulek měly, nejlépe 3-4 zároveň). Kojení v té době byla lahůdka. Naštěstí stačilo pár mých plačtivých scén a kousat přestala.
tak to už je na řízek
a nepomohli ti ty kojící kloboučky?