Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, prosím o radu. Nastala nám doma taková ta klasika, přestali jsme spát. Malej spinkal od narození, vždy se budil jen na jídlo. Před měsícem mu narostl zub a byl nemocný, to se začal v noci hodně budit. Sice se uzdravil, žádný další zub se netlačí, ale od té doby se spaním šlus. Spí od osmi nejdéle do deseti a pak se budí co dvě hodiny spíš každou hodinu, hlad nemá, většinou stačí dát znova dudlík a udělat šššš pohladit a spí dál. Nojo jenže to já samozřejmě nestihnu ani usnout. Je ze mě chodící zombie
asi znáte. Když už jsem úplně vyčerpaná tak jdu spát do obývaku a malej hups spí s tatínkem do půl deváte, jen prý občas max zamrnčí pár vtěřin. Takže je to asi závislost či co. Zkoušela jsem nevstávat, že to třeba vzdá (stejně jako se přestane budit u tatínka), zkoušela jsem zuby natírat, nic, vzít si ho do postele nic… fakt už nevím, chci mu dát co potřebuje, kdyby aspoň vstával co tři hodiny ale co hodka nebo dokonce půl to se fakt nedá. PS: nebrečí žádným hysterákem jako bolestí, jen jako by fňuká a když nepřiskočím tak samozřejmě stupňuje…
Nám pomohlo odbourat jedno spaní přes den. Od té doby usíná kolem osmé a spí až do rána. Do té doby usínal kolem osmé, v deset byl vzhůru a čumákoval další tři hodiny.
No nedavno jsem se nekde docetla, ze když maminky davaly spat mimco do jiného pokoje…prospalo celou noc, zkus zavinout třeba do plinky…
Já teda moc neporadim, ale máme to stejně v tom spanim s tatínkem
malýmu je 21.měsíců a s jeho otcem nejsme spolu, bere si ho ale každej víkend. No už od mala spí semnou v posteli, když je u mě tak se v noci taky hrozně budí, klidně i 10× za noc
přitom u jeho otce spí taky s nim v posteli a nebudí se vůbec
tak já fakt nevim čim to je, je to hrůza no.. ![]()
@termij Zkusila bych ho dát do svého pokoje, zas tak malý už není. Znám pár případů, kdy se děti pak budit přestaly.
Já jsem taky nad tím přemýšlela, že ho již přestěhuju, ale zase mě děsí ta představa, že běhám každou hodinu do vedlejšího pokoje
a navíc nerozeznám moc pláč hladu od tohoto mrnčení, takže skoro každou hodinu letím i s flaškou (už nekojíme) a přitom se vlastně nají za tu noc skutečně jen dvakrát cca okolo jedné a pak ve čtyry… ale možná to tak je možná ho opravdu rušíme takže by bylo lepší ho přestěhovat. Trošku se taky ale bojím jestli nebude mít pak třeba nějaký trauma, že kontroluje maminku a maminka uplně pryč???
Jedno spaní mi v podstatě před týdnem odboural sám, ale večer je tak vyřízenej, že mi skoro usíná v náručí, takže tím to asi nebude
přes den mě přitom potřebuje čím dál míň, teď si hraje v ohrádce a ani ho nijak nezajímám
a to už prosím cca půl hodiny!
U nás je to stejně, malá má 6,5 měsíce, zuby ještě nerostou ale cca 3 týdny se budí 4-5× za noc. Do té doby 1 max 2× a to kvůli jídla. Teď se vzbudí, mrčí v postýlce, jak si ji vezmu tak se přicucne k prsu požužle a spí dál. Nevím čím to je. Navíc neumí sama usnout vždycky ji musím uispat já a dát do postýlky… taky už se mi dělají solidní kruhy pod očima… ![]()
@termij Za zkoušku nic nedáš a trauma mít určitě nebude
A uvidíš, jak hodně se bude budit, nejdřív bych zkusila uklidnit dudlíkem, nakrmit, až pokud by to nepomohlo.
@termij to znám, to znám to znám
k prvnímu jsem takhle běhala a když to kolem roka bylo jen třeba 2×, tak už jsem byla celkem spokojená
u druhýho jsem si řekla, že nikdy, sebrala mu dudlika již ve 4m, naučil se na palec a spi krasne
ja se obavam, ze pokud se nechces smirit se stavem, tak nezbyva nez nejaka forma Estivila
Nektere deti se teda nauci najit si dudlika samy, na snurce a podobne - moje nikdy. Starsi, kdyz se v noci vzbudil, byl tak tumpachovej, ze zvladl jen rvat. nezlepsilo se to ani pozdeji.
@Pudloslava A jak jsi ho ten palec pak odnaučila? Nebo přestal sám? Moje malá dudlík nechce, zato palec je u nás již několik týdnů těžce v kurzu. Tak mě to zajímá. (tchán si prý cucal palec ještě v 1. třídě
). Omlouvám se zakladatelce za OT ![]()
@termij my dnes budeme zkušebně spát v obýváku, tak to zkus takhle na jednu noc
Jo no to jsem asi mela napsat on s dudlíkem sice usne ale vyplivne ho po peti minutach a pak spi bez nej a to i ve dne.. a to se pritom nevzbudi, ve dne nema dudlik vůbec, protoze kdyz ho tím chci umlčet, tak ho používá jako hračku, prohlídnout prozkoumat a pak zahodit…
Usíná sám, dáme do postýlky psa otočí se na bok a spí!
to právě kdyby se vstávalo jen třikrát tak to bych si taky gratulovala ![]()
A nepomohlo by třeba dát do postýlky nějakou hračku, plyšáka ke který by se přitulil?
![]()