Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
zajímalo by mě, co máte cca půlroční miminka, jak vám večer usínají?
brečí, usínají v postýlce, uspáváte v posteli, houpáte, necháváte u televize? Já vím, že je to jen kousek toho „vývojového“ období a za chvíli to zas emůže být jinak, ale jsme zvědavá.
My uspáváme tak, že kojíme u mě v posteli, usne, odcházím. Za deset minut řev, bud dokojíme nebo se prostě vzteká (odkrknutá je). Když ležím u ní, někdy kouká, snaží se mnou flirtovat nebo je umorousovaná a knourá. Dám ji do postýlky, řve. nechám deset minut a znovu dokojím, pak třeba usne nebo s etakto opakuje třeb 2×. Nebo usne u kojení v posteli a ještě 2-3× se k ní vracím, protože se jí něco nelíbí…
jak vy? ![]()
Já mám zatím „jen“ čtyřměsíční, možná se lecos změní, ale u nás to je tak, že nakojím, odkrkne, dám do postýlky, podám dudel a usne.
Malé je 7 měsíců, ale režim máme od cca 3 měsíců takovýto: vypije mlíčko, uložím do postýlky, kterou mám přiraženou u naší postele a sundanou bočnici, tudíž leží hned vedle mě, chytnu jí za ručičku, zazpívám, pustím na chůvičce ukolébavku a ona během 10-ti minut usne. Pak teprve odcházím. Občas se stalo, že třeba za půl hodiny začala plakat, někdy to bylo i co 10 minut, ale stačí podat dudlík a spinká dál.
Nas maly ma necelych 5 mesicu a s vecernim usinanim nemame problemy. Kazdy vecer musi mit koupel, pak mlicko (bohuzel UM) a pak bez problemu usne, drive spaval ve vaku s rucickama u tela, ted posledni dve noci spinka s rucickama mimo ten vak a naprosto v klidu, sice si dele „povida“, ale pak hezky usne
Jen k tomu potrebuje klid a mene svetla a hlavne si ho pak nevsimame, co nejmene na nej mluvime, spis vubec, maximalne reknem dobrou noc. Sem tam za nim parkrat dojdu napr. vratit dudlika, ktery sem tam odhodi. Doufam, ze nam to vydrzi hodne dlouho.
Do 4 měsíců, to bylo takový všelijaký, ale většinou sám v postýlce. Pak už to bylo horší, tak chtěl písničky nebo zpívání. Od půl roku do 8 měsíců mi usínal v posteli a nebo na ruce a pak jsem se naštvala a vyřvávací metodou se naučil usínat sám. Teď jsme se přestěhovali, tak to pár dní stálo za to, ale teď prostě dám do postýlky, dám mu tam plyšouna a do 5 min je tuhej. Pak jen přikreju a spí až do rána. ![]()
Náš malý má zrovna 6 měsíců. Večer okoupu, nakojím u sebe v posteli, nechám odříhnout, položím ho do postýlky, zašpuntuju dudlíkem a odcházím. Učila jsem ho takto už od narození. Ale je otázka, jak dlouho mu to vydrží ![]()
U nas tedy u obou deti fungovalo-koupel, nakojit, nechat odkrknout a sup do postylky s dudlikem.. Minimalne se stane, e place tak se vracim dat dudlik nebo pohladit. Nikdy ale z postylky nevytahuju! Nevim, jestli mam stesti ale osvedcuje se mi to a i starsi dodnes usina hezky a sam.. ![]()
@Petttruše u nas rev rev rev…mame 8 mesicu…zacala jsem metodu kontrolovaneho place, ale asi trochu upravenou a postupne to zabira…rvavala i hodinu…chodila jsem hladila davala dudlik, ted vstava, stoji sedi a rve…takze polozim, dam mazlika, razne reknu, ze se jde spinkat, at se pekne vyspinka, dam dudel a odchazim, bez otoceni…zpravidla se hned ozve krik, ale vztekly, fakt jekot…chvilicku necham to ona uz stoji a rve…polozim, dam. dudlika a opet razne, ze ma spinkat…uz poprve jsme to zvladli za pul. hodky…ted 10min max 15 a obcas jen tak hudruje a usne…
Mladší má 8m, ale za poslední 2-3m se nic moc nezměnilo: kojím v posteli, jakmile víc dudlá, než saje, vyměním prso za dudlík, to už je většinou tuhý, když je třeba, ještě chvíli s ním ležím, tulím k sobě, pak přendám do postýlky. Občas má svůj den, kdy neusne při kojení, vrtí se, zvedá, leze, řve, zkouším ho „utulit“ k spánku, když ani to nefunguje, řeknu mu, že si za to může sám a dám do postýlky, kde řve, obracel se na břicho, teď už si i stoupá, opakovaně se vracím (ne úplně hned, dám mu minutku dvě), srovnám do správné spací polohy, dám dudlík, jdu, někdy stačí 1-2 návštěvy, jindy 5. Ale holt každé dítě funguje jinak.
V půlroce to byla pohodička
to ještě nestál a nic. Takže lehnul, koukal a usnul.
Až jak si začal stoupat, sedat, hrát, povídat tak je usínání mnohem delší a náročnější (max. 20 min.)
Od narození spí sám v postýlce ve svém pokoji, já mám v ložnici u hlavy chůvičku, abych ho slyšela.
Teď je mu půl roku pryč a večer ho umyju, nakojím, chvíli nosím a to většinou už spí. Takže ho akorát přendám do postýlky, kde se otočí na bok, palec do pusy, plínka do ruky a všichni mi můžete… ![]()
No a nebo se mu taky ještě nechce a je až moc veselej, někdy se zabaví sám v postýlce a pak usne, ve výjimečných případech zakníká, tak ho zase vezmu, dokojím a to už pak usíná v pohodě. Naštěstí se v noci nebudí, takže spí celou noc - od devíti večer do sedmi osmi ráno. Jupíjajou ![]()
My dudlíka nemáme, nechce ho. Maximálně si veme plyšovou housenku, které ožužlává tykadlo. Ona mi u kojení usne, ale pak se prostě vzbudí a já kní jdu fakt několikrát, než usne deinitivně. Mezitím zkouším dát do postýlky (dnes v ní náhodou po pěti minutách knourání usnula sama), pak zpět do postele, tam sebou hází, jako by si hledala polohu. Dnes to opět trvalo hodinu a půl. Kojíme, mazlíme, plácám po zadku, to se jí líbí, ale někdy prostě řve víc, trvá jí to dlouho. Tak si říkám, co dělám špatně. Dudlíkem ji neopiju, to se hned dusí, když jí ho dám. Mám ještě druhé dítko, ležet u ní celý večer nemůžu ![]()
@Petttruše píše:
My dudlíka nemáme, nechce ho. Maximálně si veme plyšovou housenku, které ožužlává tykadlo. Ona mi u kojení usne, ale pak se prostě vzbudí a já kní jdu fakt několikrát, než usne deinitivně. Mezitím zkouším dát do postýlky (dnes v ní náhodou po pěti minutách knourání usnula sama), pak zpět do postele, tam sebou hází, jako by si hledala polohu. Dnes to opět trvalo hodinu a půl. Kojíme, mazlíme, plácám po zadku, to se jí líbí, ale někdy prostě řve víc, trvá jí to dlouho. Tak si říkám, co dělám špatně. Dudlíkem ji neopiju, to se hned dusí, když jí ho dám. Mám ještě druhé dítko, ležet u ní celý večer nemůžu
jestli se dudlíkem dusí tak ho má možná moc dlouhý. Kup co nejkratší co najdeš a třeba to pomůže ![]()
@Petttruše moc soupani s ni…vyzkousej byt trochu pevnejsi…ne ze ji nechas jecet…ale ona si vynucuje tvou pozornost a bud muzes chovat treba. hodinu nebo chvili vydrzet…u nas to fakt zabralo, najist, do postylky a pak teda po nejake dobe pokud krici prijit…dat teda housenku, pritulit ji k ni kdyz teda nechce dudlicek…