Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Čauky mamky.
Mám doma tříměsíčního andílka a ráda bych se zeptala, jestli máte některá podobnou zkušenost jako já.
Náš Danýsek usne, když si s ním taťka povídá za deset minut, když ho babička houpe za patnáct, ale když ho chci uspat já, tak leda u prsu. Houpání, povídání, zpívání, chození i hlazení jsem po dvou hodinách vždy vzdala. Jediná věc, která zabírá kromě prsa je, když odejdu z místnosti a nechám ho tak pět minut pokřikovat (nepláče, vždycky jen krátce vztekle povýskává v tak pětivteřinových intervalech, a dělá to vždy, když je unavený, už předtím než odejdu). Pak zmlkne a usne.
Udělala jsem někde chybu, že prostě neusne, když je se mnou? Poraďte prosím.
Přesně tak, nemůžeš za to, je to prostě instinkt. Cítí mlíko, chce ho.
Typickej chlap chytrej
mamka=chodici prso.. jestli si sam jenom vyska, nechala bych ho vyskat! ![]()
Máma je jejic jistota, prostě to zkouší, naše u babiček spi bez remcání, vydrží sama v houpačce semnou nevydrží sama ani půl minuty a uspávat ji musím chodit a taky to není hned, doráží na mě a zkouší jestli místo spánku nebudem třeba blbnout. Miminka jsou pěkně chytrá a vědí, že máma vždycky přijde, vždy tu bude atp. + přesně, ví, že si krmítko ![]()
@BBorka To je úplně normální. U nás malý usíná mi u prsu, nebo tátovi na gymnastickém míči.
Sání ho uklidňuje, proto to vyžaduje.
Buď za to ráda, je to celkem pohodlné. ![]()
Myslim ze jsi chybu rozhodne neudelala. Mrnouska proste rozptyluje tvoje vune a chce byt s tebou. Nase Ema v tomhle veku taky vytuhla akorat u prsa nebo v kocarku. Kazdou chvilku se v noci budila a chtela si cucnout:-) i kdyz nemela hlad(nechtela dudlik)… Doktorka mi poradila ji natvrdo odstehovat z loznice. Rikala ze me i v noci citi, vi ze jsem blizko(a mlicko se mnou) a proto se budi… A mela pravdu. Ze dne na den to prestalo a budila se dvakrat za noc… Takze podobny pripad:-)
Jinak já osobně ve třech měsících nevidím na usínání u prsu žádný problém.. Já jsem zastánce společného spaní a celkem volného přístupu k prsu. Já to tak praktikovala hodně dlouho a kolem patnáctého měsíce se malá sama od sebe přestala v noci budit a začala se ode mě po nakojení odvracet a chtěla usínat sama. Ale chápu, že pro někoho to není.
Je to normalni, citi te.. bud rada ze usne sam, vyuzila bych toho a naucila bych ho ze usina sam, jednou za to budes hodne vdecna az bude mit 15 kg…
Naopak buď ráda, že umí usnout sám. Co by za to jiné mamky daly ![]()
Tak jasně, že jsem ráda. Ty dny, kdy jsem ho pořád rušila a on kvůli tomu nemohl spát, byly šílené. Na druhou stranu se bojím, jestli to není třeba tím, že se s ním docela málo mazlím. Že si pak chce užít mamku vzhůru, protože jí má málo. Už teď váží přes sedm kilo, tak si s ním spíš hraju, než že bych ho muchlala, a bojím se, že tohle je důsledek…