Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, dcera má 8,5 měsíce a ještě neleze ani nesedí, pouze se asymetricky plazí. Na kolinka se dokáže dostat a perovat. Doma máme plovoucí podlahu a měla na ní pěnové puzzle a přišlo mi že má problém jít na kolínka, tak jsem koupila kusový koberec a není to lepší. Za to venku na dece je na kolinkach pořád. Už nevím jak více ji pomoct.
Je na tom někdo/nebo měl to někdo stejně? Pořád poslouchám řeči z manželovi rodiny že je divný že ještě nesedí ani neleze, je to pro mě hodně stresující a sama někdy začínám propadat panice. ![]()
Děkuji za odpovědi
Asymetrické plazení není dobré ve vývoji. Řešila bych to s odborníkem. Jinak dcere taky trvalo dlouho než se rozlezla. Uměla se prostě plazit, tak lézt nepotřebovala. Pak zase trvalo než se rozchodila. Davala jsem ji pod bodycko plyšáka, aby nemohla na břicho.
Dcera začala lezt ze dne na den v 9,5 měsících nepérovala… a taky se předtím asymetricky plazila.. a lezla pak asi 5 měsíců tak se spoustu věcí tím srovnalo..
sedla si přes šikmý sed v 8,5 měsících…
takže naprosto v pohodě.. ano začala pak chodit později v 16 měsících.. a byla motoricky (hrubou motorijou) trochu pozadu třeba dlouho nestřídala nohy na schodech, nedokázala stát na jedné noze atd..
ale od cca 3 let se to srovnalo a běhá a skáče jak motorová myš.
Buď v klidu, ani jedno z mých dětí v 8,5 rozhodně ani nesedělo ani nelezlo (to až tak na 10m) a jsou naprosto v pořádku. Pokud vím, rozlézt by se dítě mělo nejpozději do roka.
Jedno dítě začalo lézt a sedět v 10 měsících, druhé v 10,5 měsících. První chodilo v roce, druhé ve 14,5 měsících. Bud v klidu ![]()
No tak dokud je pěkně, tak být co nejvíc venku a nechat ji se plazit ![]()
A případně tu deku přehodit přes ten koberec.
Postupně si díky tomu plazení zpevní svaly co potřebuje a půjdou jí i další pohyby, na které zatím nemá sílu a motoriku.
Jinak zatím je v normě.
@Thomassss píše:
Moje má 10 měsíců a nesedí, neleze. Uklidnilo tě to?![]()
Hlásím, že jsme na tom byli úplně stejně v 10 měsících ![]()
@Cucajz píše:
Hlásím, že jsme na tom byli úplně stejně v 10 měsících
Moje starší dcera byla to samé, ta se rozlezla a seděla až po 1.roce. Do druhé dcery jsem vkládala velké naděje, a bohužel to vypadá na naprosto stejný průběh, stále mám na dvojkočáru nasazenou korbu, protože nesedí
![]()
Řešila bych to asymetrické plazení to není dobře…jinak máme taky plovoucku a dcera se plazila cca od 7 měsíců…cca v 9 měsících začala na kolínka a šikmý sed…ale klouzalo ji to tak sem ji koupila puncochacky v Lidlu tam mají protiskluzovy čudlíky na kolenou i nártech…a nebo sem ji nechávala s nahatyma nozkama když bylo teplo…začala lézt na den přesně v 10 měsících po to co sme přišly od doktorky ktera se na lezení ptala a neviděla žádný problém v tom že ještě neleze..sotva sme přišly domu tak začala lézt..heeeerecka
teď sme byli na roční prohlidce…doktorka:chodí už sama já: ještě ne…no to nevadí však má čas…přišli sme domu a udělala první kroky do prostoru…🤣
Příspěvek upraven 19.08.22 v 18:33
@Thomassss píše:
Moje starší dcera byla to samé, ta se rozlezla a seděla až po 1.roce. Do druhé dcery jsem vkládala velké naděje, a bohužel to vypadá na naprosto stejný průběh, stále mám na dvojkočáru nasazenou korbu, protože nesedí![]()
Tak to my už jsme přešly na sporťák, protože do korby se skoro nevleze, ale mám ho úplně do lehu
no jo no, co naděláme ![]()
@teriiiy píše:
Dobrý den, dcera má 8,5 měsíce a ještě neleze ani nesedí, pouze se asymetricky plazí. Na kolinka se dokáže dostat a perovat. Doma máme plovoucí podlahu a měla na ní pěnové puzzle a přišlo mi že má problém jít na kolínka, tak jsem koupila kusový koberec a není to lepší. Za to venku na dece je na kolinkach pořád. Už nevím jak více ji pomoct.Je na tom někdo/nebo měl to někdo stejně? Pořád poslouchám řeči z manželovi rodiny že je divný že ještě nesedí ani neleze, je to pro mě hodně stresující a sama někdy začínám propadat panice.
Děkuji za odpovědi
@teriiiy v tomhle věku mi oba starší šli max na bok
nepanikařit.. každé dítě je vývojově jiné. Nejmladší začínal chodit kolem nábytku.. max nech zkontrolovat na fyzio, ale víc bych se s tím netrápila
@Cucajz píše:
Tak to my už jsme přešly na sporťák, protože do korby se skoro nevleze, ale mám ho úplně do lehuno jo no, co naděláme
Malá se do korby vejde a je právě fajn, že leží celou dobu na bříšku a kouká po okolí. Kdybych jí najednou dala do sporťáku do lehu, bojím se, že jak by nic neviděla, řvala by
ale už mi z té korby pomalu začíná vylézat, přitahuje se za ruce, takže od září asi korbu budeme muset uklidit. A tobě v lehu neřve?
@Thomassss taky jsem malou dávala do sporťáku dříve než seděla..hezky si tam lezela…ale v kočáře líbilo..v tomhle věku většinou hned v kočáře usnula a když sem věděla že zrovna není čas spánku tak sem ji to otočila po směru aby viděla ven i v tom lehu…
Syn na tom byl v 8,5 mesicich podobne. Jen se plazil. Ted ma mesicu 10 a dohnal to - sedi, leze, stoupa si a obchazi nabytek
. Mam kolem sebe hodne deti, ktere dlouho nic noveho nedelaly a pak behem par tydnu udelaly velke pokroky.