Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mamky, potřebuju urgentně poradit.Naše malá je poprvé nemocná - má rýmu a já jsem z toho celá pryč.Doktorka nám dala kapky do nosu a večer proti kašli.No a taky mám prý odsávat, odsávat a odsávat, jinak hrozí nebezpečí vzniku zánětu středního ucha.Jenže problém je, že malá absolutně nesnáší jak kapání kapek do nosu, tak odsávání.Brání se, jako bych ji vraždila.Ale dobře, pokud jí to má pomoct, jsem ochotná na ní kleknout.I když pak půl hodiny nesnese, abych se jí vůbec dotkla, což mě, jako mámu, dost drásá. Ale větší problém je, že jí stejně z toho nosánku nic neodsaju.Mám pocit, že jí to sedí někde výš, v dutinách, i když slyším, jak jí to tam chrčí.Poradíte někdo, co s tím?Je pravda, že proti zánětu středního ucha pomáhá dudání dudlíku? Moc děkuju za všechny rady.Je to hrůza.Taková prkotina jako rýma a jak měto dokáže vykolejit… ![]()
Ahoj určitě bych koupila Vicentku do nosu ve spreji a nejdříve bych malé ten nos prostříkla a potom odsávala.Trochu se to zvlhčí a lépe se jí pak bude dýchat.Moje dcera taky děsně vyvádí, když jí odsávám,ale nedá se nic dělat.Takže moje rada Vicentka a podle potřeby odsávat.Atˇ jste brzo zdraví.Míša ![]()
Ahoj Evropanko, malá má taky teď rýmu a odsáváme jak se dá, to víš, taky se jí to nelíbí. Musím jí schovat ručičiky aby si to nevyndávala z nosíku. Jinak jí vytírám ( nestříkám ani nekapu ) nosík Vincentkou nebo jestli máš pocit, že se jí nespouští tak zkus Vincentku kombinovat s mořskou vodou Steimar na bakteriální rýmu. Ráno ji vytři nosík Vincentkou, v poledne pak tou moř.vodu a tak, protstě to kombinuj. Já ještě malé stříkám do ložnice před spaním Eucasol, aby si ji lépe dýchalo,větrám a rozvěšuju mokré plíny, aby měla vlhký vzduch.
Přeju vám ať se brzo uzdravíte
Ahojky,
máme stejný problém, kapu Otrivin, stříkám Vincentku, vytírám nosním olejem od Hádka a odsáváme- ale vysavačem.Pusou to prostě neutáhnu.
Trápí nás to už 13 dní.
R.
Tak nosní olej od Hádka, si teď chci objednat. Kdysi jsem ho zkoušela synovi, když byl malý, dostala jsem někde vzorek a byla jsem moc spokojená.
Ahojky,
jak psaly holky, zkoušej sprej Vincentku a já radím odsávat. My máme obyč mechanickou odsávačku asi za 20,–kč z lékárny. Jedna hadička mimču do nosíku, druhou pusou vcucáváš vzduch, hleny odcházejí trubičkou do malé nádobky. I když děti to nenávidí a vřeští jako při vraždění, je důležité to odsát, aby se hleny v dutinách nehromadily a nedošlo k zánětu ouška. Zvlhčuj vzduch v místnosti a na spaní dávej malé hlavu výše (buď zvednout celou matraci nebo menší polštářek), ať se jí lépe dýchá. Doporučuji solnou jeskyni nebo vlhkou bylinnou lázeň jako prevenci obzvlášť teď v zimních měsících.
Ať jste brzo bez rýmy
Radka
Ahoj Evropanko,
já souhlasím Vincentku nebo Mar plus do nosíku, zvlhčovat. Ale ještě k tomu odsávání, taky jsem malé odsávala rýmu a pořád nic. Ono to taky poznáš jestli když si kýchne jde z nosíku soplík? A teď spátky k tomu odsávání, zjistila jsem ,že dávám tu hadičku do nosíku málo hluboko. Když jsem ji dala o trošku hloubš-(ze začátku mi to dělalo problém, jestli to malou nebolí atd…) ale potom jsem se divyla kolik jsem toho odsála.Tak to by bylo asi všechno.
Tak ať jste brzo zdraví. Pa. Držím palečky. ![]()
Ahoj holky, maly ma od vcerejska strasnou rymu. V noci jsme 2 krat odsavali, ted jsme odsavali ve 4, v 8 a v 11. Vzdycky neco odsaju, ale stejne ma porad plny nos a sraky pod nosem. Kapla jsem mu i Nasivin, ale prijde mi, ze mu to vubec nepomohlo, ze porad ma nos zacpany a nemuze dychat. Mate nekdo nejakou radu co by mohlo pomoct mu ten nos zpruchodnit? nebo celkove, co by mu mohlo ulevit, treba i nejaky caj…nebo mame radeji zajit k doktorce? krome rymy nic nema, ani kasel, ani horecku. Dekuju za rady, uz nevim co s nim. Samozrejmne se mu i spatne ji a spi ![]()
@marfra Pokud nemá úplně zelený nudle, nikam bych nechodila. Zvednout postýlku, zvlhčovat vzduch. Do nosu je lepší něco na rozpuštění - mořská voda, Libenar, Vincentka.. Nasivin se dává spíš po vysmrkání na léčbu, nerozpouští.. No a s tím odsáváním to nepřeháněj, dokud to teče spíš utírej. Ono to hodně vysušuje sliznici. Já odsávala po koupeli, když se to hezky uvolnilo a pak šla spát.
@Sibyla0 ok,diky. Ja prave cetla, ze se ma odsavat co nejcasteji, aby nebyl pak zanet stredniho ucha
ale vim i to, ze to vysusuje sliznici, tak prave nevim…Jak casto teda myslis, ze mam odsavat? Libenar doma mam. Jak casto ho mam kapat? A Nasivin mam teda uplne vyradit?
to je otazek co?
diky ![]()
@marfra Libenar můžeš jak chceš, je to vlastně jen slaná voda. Nasivin dávej po tom odsávání. Já odsávala jen před spaním, ale ona u toho dost řvala, takže se to míjelo účinkem, pak měla těch nudlí skoro víc ![]()
Jak už jsem psala, kdyby mu tekly fakt zelený, znamená to, že je to bakteriální hnusná rýma a to bych pak šla k dr. dávají se na to antibiotikový kapičky.
Segra mela taky problem z hlenama porad se dusila.. koupila odsavacku „Arianna Baby-Vac 2 Ergonomic odsávačka hlenů“ a od tej doby zadní problém miminko je vklidu
@Sibyla0 to ne, zelene nastesti nema, je to jen klasicky pruhledny soplik. ok, tak diky za radu, budu mu davat ten Libenar a az na noc zkusime Nasivin.
No u nas je to prave stejne, maly u odsavani vriska, takze sotva to vysaju muzu zacit znovu ![]()
@maryna112 jj ja ji mam taky, ale asi ma i tu zadni rymu a ta se vysat neda ![]()
@marfra No, hodně funguje stříknout ten libenar (či něco obdobného) a pak nechat na bříšku a ona toho spousta krásně vyteče… plus ještě lepší je, když se mimčo začne vztekat a brečet, je to sice ošklivé, ale v téhle situaci nechávám minutu brečet a pak teprve konejším a nosík krásně čistý. ![]()