Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn od narození spal prakticky celou noc, max. jednou se vzbudil na mlicko. Od pul roka nekojim. V poslednich dnech se casto budi, davam ho spat v 7 a za celou noc se treba 5-7 vzbudi… Stoji v postylce a place. Staci ho polozit a dat dudlika, nekdy place i tak, tak mu dam Sunar a vetsinou usne, za hodinku ale vetsinou vstava zas… Kase nepomaha, nerekla bych, ze je to hlady… Mate nekdo podobne zkusenosti?? Co s tim? Pres den spi 2×, vetsinou tak po pul hodince.
A nemůžou to být zoubky? Nebo separační úzkost, my jsme to v tomhle období měli taky hrozný..
A není to třeba tím, že chodí spát brzo? Kdyby mi v 7 chodilo dítě spát, tak jsem šťastná!.
Můj syn, má taky 9 měsíců, ale usne až tak v 10 večer. Ale taky se v polední době probouzí tak co 2 až 3 hodiny.Je to celkem vysilující vstávat každou chvilku a v podstatě se člověk moc nevyspí..Já teda ještě kojím, napije se a usne znovu. Zkoušela jsem třeba hladit, zpívat, ale to nepomohlo.Taky by mě zajámalo čím to je
„asizuby“?
To je vyšší level „asiprdy“ ![]()
Ale vážně, v tomhle věku mi to přijde normální. Nedávala bych mléko, dala bych napít vody, škoda si zakládat v tomhle věku na zlozvyk (z nutričního hlediska mlíko nepotřebuje, pokud má běžný jídelníček, navíc ho pak může budit plný močák).
Je možné, že jsou to zuby, možná je toho na něj zkrátka moc, v tomhle věku se děti učí hrozně moc věcí a když to pak v noci zpracovávají, tak je to může hodně budit.
Pokud stačí vrátit dudel a položit, tak bych to tak dělala, maximálně dala napít, nevyndavat, nemluvit. Já to dělala tak, že jsem dítě zadudlila, položila a pokud ještě kvílel, tak jsem se šla vyčurat. Většinou, než jsem si došla na záchod, tak přestal. Pokud ne, šla jsem tam znovu, ale ty situace bych spočítala na prstech na rukou
@suwari píše:
A není to třeba tím, že chodí spát brzo? Kdyby mi v 7 chodilo dítě spát, tak jsem šťastná!.Můj syn, má taky 9 měsíců, ale usne až tak v 10 večer. Ale taky se v polední době probouzí tak co 2 až 3 hodiny.Je to celkem vysilující vstávat každou chvilku a v podstatě se člověk moc nevyspí..Já teda ještě kojím, napije se a usne znovu. Zkoušela jsem třeba hladit, zpívat, ale to nepomohlo.Taky by mě zajámalo čím to je
Náš malý 8 měsíců chodí spinkat v 8 večer. Dostane kaši a maže chrnět už si nato zvyk. Probouzí se tak mezi 5-6 hodinou dostane mlíko a spí dál. Ale když mu rostli zoubky budil se i 4× za noc trvalo to asi 6 dní a ted zase má svůj čas spánku a budíčku stejný
takže zkus vydržet
Zuby, zpracovávání zážitků nebo nových dovedností.. Malá když začla chodit, tak nebyla skoro schopná usnout, pořád se v polospánku zvedala..
Samotnou by mě odpovědi zajímaly. Mám 7,5měsíční mimi a už od léta se mi v noci neustále budí - třikrát až pětkrát - občas i častěji. Někdy se jen tak vrtí, někdy si trochu zapláče a někdy pláče až hystericky. Vylezly nám zatím 2 zoubky, tak jsem to přikládala tomu - zoubky vylezly až 2 měsíce poté, co to noční buzení začalo. Začaly jsme také příkrmy, tak máme pocit, že jí občas v noci trápí prdy, protože se občas otočí, prdne a zase usne. Někdy usne jen po pohlazení, někdy po pohoupání, ale někdy ten pláč zkrátka „ukojíme“. Taky se bojím, abych si nezadělala na nějaký kojící zlozvyk… Tak jsem zvědavá na zkušenosti ostatních maminek!
@katka81 kojící zlozvyk? Malá přes den běhá, nemá čas na jídlo, takže v noci se budí a hlad má.. Tak kojíme 2-3× za noc.. Je jasné, že když jí v noci, nebude mít přes den nikdy takovej hlad, ale já jí prostě nenechám řvát v noci hlady proto aby mi lépe jedla přes den.. Ona k tomu dospěje nejspíš sama.. Je jí rok..
@katka81 píše:
Někdy se jen tak vrtí, někdy si trochu zapláče a někdy pláče až hystericky. Vylezly nám zatím 2 zoubky, tak jsem to přikládala tomu - zoubky vylezly až 2 měsíce poté, co to noční buzení začalo.
Tak my jsme byli úplně stejný případ, akorát ten náš se budil ještě častěji, někdy jsem vztávala i 20× za noc, bylo to vysilující
. Myslela jsem si, že to budou zuby, ale trvalo to asi 2,5 měsíce, tak nevím
. Pak to ze dne na den přešlo (budil se asi jen 3× za noc) tak jsme se zkusili odstěhovat do ložnice a prcka nechat samotného v pokojíčku, od té doby se budí max.1-2× a chce jen napít vody a hned zase usne.
Nevím čím to bylo, má pravidelný režim. Dneska se vyjmečně zbudil 4×, mám pocit, že mu roste další zoubek, tak jen doufám, že se to nebude opakovat
.
@katka81 píše:
Samotnou by mě odpovědi zajímaly. Mám 7,5měsíční mimi a už od léta se mi v noci neustále budí - třikrát až pětkrát - občas i častěji. Někdy se jen tak vrtí, někdy si trochu zapláče a někdy pláče až hystericky. Vylezly nám zatím 2 zoubky, tak jsem to přikládala tomu - zoubky vylezly až 2 měsíce poté, co to noční buzení začalo. Začaly jsme také příkrmy, tak máme pocit, že jí občas v noci trápí prdy, protože se občas otočí, prdne a zase usne. Někdy usne jen po pohlazení, někdy po pohoupání, ale někdy ten pláč zkrátka „ukojíme“. Taky se bojím, abych si nezadělala na nějaký kojící zlozvyk… Tak jsem zvědavá na zkušenosti ostatních maminek!
Vřele doporučuji tento článek, my si ten kojící zlozvyk udělali, bylo to peklo na zemi a malý nám dodnes strašně špatně spí (budou mu v zimě 3 roky!). Teď jsem zde ten článek našla a vše pochopila. Bohužel to neurotické spaní mu už asi nepředěláme, ale u našeho druhého prcka se toho snažím vyvarovat…
A jinak holky, na rozpoznání, zda je buzení od zoubků mi Dr. doporučila dát čípek paralenu. Když to pomůže, jsou to zuby. Pokud ne, je příčina jiná. My si právě také mysleli, že má nejdřív koliky z dokrmů a pak když se to nelepšilo ani po 2 měsících, že to jsou třeba zuby nebo kdesi cosi. Od jeho půl roka do roka se náhle začal budit místo po 3 hodinách na kojení po 45 min. až po hodině a půl… Kdybych předtím četla tenhle článek, nenechala bych to zajít tak daleko. Byli jsme s manželem oba trosky a já seriozně přemýšlela o sebevraždě… Naštěstí nejhorší je pryč, ale stále dobře nespí, jak jsem psala… ![]()
Ze mě už se pomalu stává opět zombie. Synovi je 9 měsíců. Sedí a stojí cca od 6-7m. Teď poslední měsíc je spánek katastrofa. Budí se co hodinu, stoupne si a řve, takže celou noc pokládám a podávám dudlík nebo dávám napít čaje. Mléko přes noc chce teď i 2-3× po 210ml
Co se týče zubů, teď mu lezly 4 naráz. Všechny se už prořízly a že by byly další na cestě, nevidím. Tak čím by to mohlo být? Když pominu to mléko, které si teď tak vyžaduje (asi spurt?) Tak mi spíš přijde, že v noci mě pouze kontroluje, protože jak ho položím a stojím u postýlky, zavře oči a usíná. Když slyší jakýkoliv krok nebo že si lehnu, opět stojí a béká. Nechce si ani sám držet flašku. Jak mu ji dám do ruky a chci se lehnout nebo jen sednout, odhazuje ji pryč a hned stojí a vyhlíží mě s podkovou na puse. Přes den sám moc taky nevydrží. Lozí za mnou jako ocásek a běda, jak zajdu jen za roh a nevidí mě. Ani v druhé postýlce, kterou mám v kuchyní na hraní, už nevydrží sám, že by si hrál tak, jako před pár týdny. Mám ho věčně zavěšeného na kalhotách. Že by to byla tak silná separka, až ho to v noci budí?
poraďte, prosím.
Ano, separační úzkost. Čím větší pocit jistoty a bezpečí mu teď dáš, tím rychleji to přejde.