Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Já partnera sice mám, ale o dítě se starám jen já. Dokonce máme oddělené ložnice. Malá se mnou spí taky v posteli a nemám kvůli tomu výčitky. Ted se mi taky budí často, ale kvůli zubům. Tak jsem ti jen chtěla poslat trošku podpory ![]()
Mě to dělal v tomhle věku mladší, tehdy to teda bylo hodně způsobené nemocností (i když i jako menší měl už rýmu a tak často se nebudil).
Ale já si ho už od narození šoupla do postele, když zakňoural, vytáhla prso a spala dál. Ráno jsem pak byla relativně vyspalá a mohla přes den fungovat i se starším dítětem.
V 6m jsem ze společné postele prchla a docházela na kojení a vracení dudle, v 7m jsem ho přestěhovala do postýlk a spala v jin místnosti, když si zvyknul na postýlku, tak jsme ji konečně hodili do jiné místnosti a vrátili se do ložnice ![]()
Stejně se teda budil na dudel cca do 9m 1×-Xx za noc ![]()
Takže moje rada zní - strčit mimino do řádně zabezpečené postele, tasit prso a hezky u kojení chrupat, mě se to velice osvědčilo a teď to tak hodlám dělat znovu, protože se kvůli starším dětem jedoduše musím vyspat a fungovat přes den ![]()
Moje to dělala mezi 4.-6.m, ano 2 měsíce se budila pořád!, když spala 30 min vkuse, tak jsem byla šťastná, trochu pomohlo, když jsem jí měla u sebe v posteli. Jediné, co jí „donutilo“ usnout bylo v prso v puse (dudlík nechtěla). Hladové nebyla, přebalená taky, nic jí dle mého nebolelo, prostě byla pořád vzhůru. Zkoušela jsem i pevné zavinutí, ale to bylo ještě horší, ani se k spánku neuřvala, prostě nic…no a jednoho dne zničeho nic bylo po všem a začala spát normálně.
Já mám teda naštěstí jakžtakž hodné dítě, ale taky jsou a byly doby, kdy se budí častěji.
my třeba udělali pro dobrý spánek hned na začátku následující:
fakt přesný rituál - okoupat, nakojit, spát, večer už klidovější režim, zbytečně nerozjivovat hračkama atd.
máme v ložnici jednu modrou žárovku, svítím v noci je jí.
nikdy v noci zbytečně nerozjivuji - tj. nepřebaluju, nerozvěcuju, neberu do jiné místnosti než je ložnice
když brečí, vzala bych ji k sobě do postele, zkusila uklidnit dudlem atd.
nakojila jsem až po delším řevu vím, že to zní hozně, ale nechtěla jsem, aby si malá zvykla, že kníkne a hned jí narvu prso. poměrně brzy pak spala už celou noc.
taky hned v začátcích měla v ložnici balon a kdyžtak huškala na balonu - trápily ji prdy.
pak nám úžasně zabíraly kapičky baby calm, měla je jako drogu, po nic vždy hned usnula.
tak přeji hodně sil, snad ti něco z toho pomůže…
Nech si ji v posteli, vyšpul prso, ona se přitulí a spokojensot na obou stranách. Časem si zvykneš spát i tak (chápu tvůj strach, ale pokud nebereš léky, nejsi nějak nemocná a nebo nechlastáš, pak ti mateřský instinkt nedovolí miminko zalehnout) a až se časem bude hodně vrtět a kopat, tak to je impuls, že chce spát sama. Na keci ostatních, že si ji tím rozmazlíš apod, nedej. Hlavní je tvé pohodlí a klid dítěte. Kde jinak má tu jistotu vzít ![]()
Zavinuješ ji? Nebo spí prostě jen tak?
Možná ji chybí to bezpečí, když je mimi zavinuté, možná má prdíky, nekroutí se? Není taková jakoby vzteklá?.
Nemyslím si, že je to tím, že jí chybíš - to by u tebe byla v klidu, spíš to bude něco jiného.
Tohle jsem měla s dcerou taky, bylo to šílený. Jediné co zabralo bylo dát do postýlky velký polštář, do kterého se zabořila a byla ve stejné poloze, jako když jí někdo chová… dokonce nebyl problém ani s monitorem dechu a snímal dech i přes ten polštář.
Taky bych si ji vzala k sobě do postele. Podle mě kontroluje, jestli tam pořád jsi a hlídá si tě. Syna jsem měla u sebe do 9m, pak jsem ho naučila na postýlku, ve které teď spí sám a úplně v pohodě (21m). ![]()
Je tu také někdo sám na dítě? I ti, co nejsou, jak byste to zvládaly? Přijde mi, že tady by to každá zvládla bravůrně, jenom já to sice zvládám, ale s příšerným vyčerpáním.
Já Ti sice neporadím, ale na Tvou otázku můžu jen říct, že Tebe a všechny maminky v situaci jako jsi ty, strašně obdivuju
Já si nedovedu představit, jak bych to sama zvládala… Nám se malá teď taky v noci budí, ale má 5 měsíců a to se prý mění spánkový režim, takže to bude něco jinýho.
Držím palečky, ať to všechno brzy přejde
![]()
Byla jsem s malou sama od jejích 3 měsíců, jak to šlo, spala jsem s ní, každou volnou chvilku. Budila se taky pořád, neměla cumel, tak ji nebylo čím ošidit. Spala taky se mnou, v 10 měsících jsem utnula noční kojení a naučila ji spát v postýlce.
Mám ještě dva starší kluky, tak jsem musela aspoň navařit, neměli ve škole obědy, ale jinak jsem poklimbávala s ní. I 20 minut někdy stačí.
Měla jsem to kdysi s malým taky. Byl už ale větší (tuším tak 8 měsíců), ale takhle strašně se budil furt. Totálně vyčerpaná a zoufalá jsem se ptala doktorky, co s tím. Ona mi řekla, že prostě neumí spát (něco jak když ty se budíš v určitou naučenou hodinu), a předepsala nám nějaký kojenecký slaboulinký prášky na spaní s tím, že dýl než 14 dní by se dávat neměly. Dala jsem půlku prášku dva dny po sobě, mladej usnul v 19.30, vzbudil se v 5 ráno, já u postýlky stepovala už od 3, protože jsem nevěřila tomu, co vidím. Po dvou dnech jsem je vysadila a zlepšilo se to snad o 1000%.
Teď to tady slíznu, ale mně je to fuk, prášky byly od dětský doktorky a hlavně - zabraly. ![]()
Ahoj, chtela bych te povzbudit s tim pocitem nezvladani, maly se mi taky zacal kolem 4 mesice dost budit, ale kojila jsem „jenom“ 6-8× za noc. Vydrzela jsem to asi do 8 mesicu a pak jsem zavedla pevny denni a usinaci rezim a od te doby se budil 2×, pak 1× a ted spi celou noc, ale jeste ted si pamatuju, jak jsem byla hotova. Spala jsem s nim pres den (he, jeste ted nekdy spim). Ale me nastesti vareni nebo uklizeni moc nedrti, nikam se nezenu, ono to na me vestinou pocka, nebo se to udela. ![]()
Taky jsem jednu dobu skoncila s mimcem pres noc v posteli, ale v mem pripade to nepomohlo, budil se jeste casteji, citil, ze je mliko bliz.
Taky byl docela otesanek.
Proc to pisu, jen jsem te chtela podporit, ze opravdu ne vsechny maminy to bravurne zvladaji, ja prvni 3/4 roku nejvic resila, kde se zasit a vyspat.
A vubec se za to nestydim. ![]()
@Camael jo, to jsem taky vycetla, ze spanek se musi naucit. Mne stacilo jen upravit denni a usinaci rezim a oddelit kojeni od usinani. Ale na to je ve 4 mesicich jeste brzo, delala jsem to nejak v 8-9.
@Eli11
Já tuším taky tak nějak (přeci jen je to už 15 let
), ale u nás byl problém to, že malej byl hodně žíznivej, tudíž se furt budil na čaj a pak už se prostě budil z principu, takže nešlo ani tak o usínací režim. Jak říkám, já bych tenkrát klidně vařila odvar z makovic, jak jsem byla vyřízená. ![]()
Ahoj,
Neprobouzí se hladem. Aspoň to vždy hlad není. Vždy když začne plakat, dám jí dudlík. Když nezabere, pochovám jí. Když ani to nezabere, dám jí k prsu. Většinou si ale z prsa cucne jednou a usne.
Proč to dělá? Chce cítit mou blízkost? Cítí se nemilovaná a musí si to tímto dokazovat?
už fakt nevím, co s tím. Dcera se mi v noci probouzí každou chvilku. (4 měsíce) Dneska to bylo 19×! Když se probudí po půl hodině, tak to jde. Když je to ale 6× za hodinu, tak je to fakt mazec. Jsem jak přejetá válcem. Tohle už trvá přes měsíc!
Ještě k tomu jsem na ní sama. (Věděla jsem to už v těhotenství.) Snažím se o ní starat ale na 200%. Z mého pohledu si myslím, že by jí nic chybět nemělo.
To jsem tak příšerná máma a nezvládám to? Být na dítě sama je těžké. Těžší, než jsem si myslela.
Je tu také někdo sám na dítě? I ti, co nejsou, jak byste to zvládaly? Přijde mi, že tady by to každá zvládla bravůrně, jenom já to sice zvládám, ale s příšerným vyčerpáním. Její úsměv mi sice dává sílu, ale z úsměvu se nevyspím, že?
Proč myslíte, že se pořád probouzí? K ránu mě napadlo, že bych mohla koupit noční světlo. Vždy, když by se probudila, by viděla, kde je a nebyla by dezorientovaná.
Dokonce už jsem to před pár dny vzdala a mám jí u sebe v posteli.
I tak mi to ale na vyspalosti nepřidalo.