Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
V jakém věku jste dali dítě do větší autosedačky 9-18kg? Chystáme se na dovču a raději bych dala dítě do isofixové kvalitní sedačky než ho mít v tom vajíčku, ale přijde mi, že i když je polohovací, pořád v tom vajíčku víc leží.
@terysek09 nejde ani tak o věk, jako o váhu a to, jestli sedí. Jestliže jde o dítko, co má víc jak 9 kg a sedí samo bez problémů, dala bych klidně do té větší. Jestliže nesplňuje tyhle parametry, tak pořád ještě vajíčko.
@terysek09 Do 9-18 šel starší kolem 15 měsíců a mladší někdy v 16 měsících. A my tedy měli kvalitní vajíčko se základnou…
@terysek09 pokud se ti tam vejde a máte kvalitní vajíčko, nechala bych ve vajíčku co nejdéle. Přece jen pro tak malé dítě je nejlepší, aby sedělo proti směru jízdy. Ve větší sedačce už nikdy nebude tolik ležet jako ve vajíčku.
My prvního syna stěhovali v 9 měsících, protože jsme měli nekvalitní vajíčko od kočáru, kam se už nevešel (měl 78 cm) a koukala mu hlava. Na druhého máme Maxi Cosi, tak ho tam chci nechat, dokud se tam vejde.
@terysek09 tak já mám 11měsíční holčičku, sedí od necelých 9 měsíců a stále vozíme ve vajíčku i když sedačku větší máme. Za týden jedeme do Chorvatska a i když jsem původně chtěla dát už do té větší, zůstane ve vajíčku - podle mě se v tom lépe vyspí, nehledě na to, že není pravda, že by vajíčko bylo méně bezpečné. Naopak, vození proti směru jízdy je daleko bezpečnější ![]()
Nechala bych ve vajíčku minimálně do toho roku, protisměr je prostě pro malé děti bezpečnější
Jinak do autosedačky 9-18 kg může až má alepaoň těch 9 kilo,9 měsíců a musí samo stabilně pevně sedět, nicméně páteř i pevně sedícího devítiměsíčního miminka není připravená na náraz, když bude sedět už po směru i nás bude bolet za krkem, co potom malé dítě. Takže je samozřejmě nejlepší jezdit co nejdéle v protisměru
V necelych 9 mesici sla do vetsi sedacky.ve vajicku rvala jak tur, snazila se si sednout a mela ho na knap velikostne a uz sedela sama, takze jsme dali 9-18 a parada. videla ven a bylo po revu.
@terysek09 vajíčko (resp. protisměrná sedačka) je bezpečnější než posměrná, takže pokud z ní ještě nevyrůstá (tj. hlava nevyčuhuje), tak bych s přesazením nespěchala. My zrušili vajíčko ve 14 měsících (už to teda chtělo ve 13, ten poslední byl dost utrpení, ale to bylo proto, že objednaná autosedačka, Cybex Junofix, byl jako horká novinka v srpnu 2012 vyprodaný po celé Evropě a čekali jsme na dovýrobu).
@luca241 Měli jsme to podobně, akorát jsem kupovala novou sedačku už v 7 měsících, syn se do 9 - 13 kg prostě nevešel a protože jezdíme dlouhé trasy (3 - 4 hodiny v autě na jeden zátah), tak vyloženě trpěl. od té doby, co má větší, tak je cestování zase v pohodě.
syna jsme dali do polohovací sedačky pro 9-18kg v 10 měsících a to jen proto, že se nám už nevešel do vajíčka, byl jak soudek ![]()
byl v ní přemíru spokojen, jelikož konečně viděl do světa a přestal se vztekat a první cesta v této sedačce byla cca 170km X 170km a vše bez problémů, ale samozřejmě ve vajíčku bych ho nejraději viděla cca do roka možná i déle ![]()
Má už přes 9kg, zkoušela jsem ho dát do té větší, jak v tom bude vypadat a dokonce jsem mu musela dát výš i opěrku kolem hlavičky. Vajíčko máme Maxi cosi, ale bez isofixu, takže drží pouze na pásech. Tu větší Romer, ale i když dám do polohy na ležení, není to ležení jako v tom vajíčku. To zase bude dilema:-)
@terysek09 Ale o ležení vůbec, ale vůbec nejde… tady jde o protisměr, jo, pokud byste měli dualfix, nebo jak se otočná jmenuje, tak do ní může jít hned a není co řešit.
@terysek09 mně osobně přijde pro tak malé dítě pořád lepší protisměr ve vajíčku na pásy, než aby bylo po směru jízdy v sedačce na isofix. Ano, s isofixem mají lepší hodnocení, ale třeba MC přidělaná na pásech nemá o tolik horší hodnocení než ty isofixové. Nejde o ležení, ale o to, že má velkou hlavu a nemá tak dobře posílené svaly, takže v případě nárazu je pro takové dítě protisměr lepší.