Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky a spol. Mám doma chlapečka, 15M, a máme první rýmu. Dneska se mi spustila jak z vodovodního kohoutku…takže to asi bude klasická rýma. Zatím spinká, ale já ani netuším, co s ním zítra budu dělat, abych mu to alespoň trochu usnadnila. Vím, že to nevyléčím ani neurychlím, ale zmírnit průběh by snad nějak šlo??? Ale s tím souvisí i naše další dva problémy: moc sám nepije, jen mlíčko ode mne, pitný režim je asi základ, ale u nás to zatím prostě nejde. No a o odsávačce už taky nelze ani mluvit. To řve, jako kdybych ho přinejmenším vraždila.
Tak mi prosím poraďte, jak mu ten boj s první rýmou usnadnit.
Předem moc děkuju!
Ahoj,
zvlhčit vzduch, podložit pod hlavičkou, přes den prošplíchnu nos Vincentkou/Sterimare, na noc Nasivinem nebo Olynthem. Odsávat, i když se to mrněti nelíbí.
Pamatuj, že léčená rýma trvá 7 dní a neléčená týden
Sice jsou prckové při rýmě protivní, ale věř, že jsou i horší nemoci, při kterých leze po zdi i matka ![]()
Příspěvek upraven 21.09.12 v 23:33
Ahoj, u nás pomáhá zvlhčit nos tímto sprejem http://www.samoleceni.cz/…i-sprej-30ml a po chvilce odsát, taky je to vždycky s velkým brekem, ale pomáhá to, tak to budete muset zkrátka nějak přežít, no a po odsátí mu dám tyto kapky http://www.nasivin.cz/…nasivin-0025. Podle mě je nejlepší odsávačka na vysavač, dřív jsem měla obyčejný balonek a ten nevysál oproti ní vůbec nic.
Tak u nás proběhla první rýma před týdnem. Malý má 16 měsíců. Já to neřešila nijak. Jak se říká, léčená rýma trvá týden, neléčená 7 dní. Mám teda zkušenosti s homeopatiky, který u mě hodně zabírají. Ale on, jak kdyby to vytušil, rozpuštěné ve vodě je nechtěl. Tak jsem ho nenutila, stříkla občas Vincentku - to ho moc bavilo - a to bylo všechno. Odsávačku jsem ani nevytahovala. Při jídle si dával přestávky na nadechnutí, dýl mu trvalo, ale najedl se a v noci pochrapával, ale nebudilo ho to, takže proč ho trápit s odsávačkou. Trochu jsem mu zvedla hlavičku, aby se mu líp dýchalo a rozvěsila vlhké ručníky u postýlky a snažila se a by se přes den vždycky kvalitně prospal. Tak tak. Přeji brzké uzdravení!
Jo jo a jak píše @fragola i naše dr. radila, že kdyby měl ucpaný noc, že nemůže vůbec dýchat, tak šplíchnout Nasivin. A na noc mu dát Nurofen, i když nemá teploty, ať se líp vyspí. Ale to já nedělala, spal celkem klidně.
První rýma až v 15 měsících? Gratuluju!
Pomáhá, aby poloseděl-pololežel ve spaní (naklonit postýlku, dát pod záda polštář…), aby rýma mohla odtékat a mohl dýchat. Zvlhčovat vzduch v bytě, dávat mokré ručníky kolem postýlky, zvlhčovat mu nosní sliznici (kapky s mořskou vodou). Když rýma sama teče, odsávat je zbytečné, leda by to už zhoustlo a špatně se mu dýchalo - to pak nakapat slané kapičky, chvilku počkat, odsát a zase nakapat. Řvát bude, ale pomůže mu to. U nás byla rýma vždycyk za 2 dny pryč. Tak klidnou noc! ![]()
Jojo, náš malej taky dostal tuhle smrtelnou mužskou nemoc… ![]()
bojujem už od úterý a sem ráda, že se to aspoň nezhoršuje…
stříkala sem sterimar a odsávala, dvakrát třikrát denně, většinou před spaním a ve čtvrtek, tedy včera sem začala ještě kapat nasivin.
Tak uvidíme, jak to přežijem, ale je fakt, že je drobek ukňučenej, unavenej, prostě nanicovatej. Jo a u odsávačky taky hejká jak siréna, ale to se nedá nic dělat, toho bordelu, co mu vysaju ![]()
@Simca007 Ahojky… malá má taky rýmu, je jí 22m.. Poprvé měla rýmu loni, někdy kolem 13m. Neléčila jsem to nijak, ani jsem neodsávala, páč to teklo ven sämo, takže jsem jen utírala nos
Ven jsme normálně chodili, byla bez teplot.. Pomáhalo zvýšit postýlku, ted spí teda na polštáři, velkou postel nezvýším
ale je to v pohodě. Pokud rýma ven neteče, tak odsávat - kápla jsem libenar(je to je fyziologický roztok), chvíli jsem čekala, pak odsála a pak zase trochu kápla ![]()
Ahoj. Dcera má právě taky první rýmu. Odsávám, i když se jí to nelíbí, paní doktorka poradila do nosu kapat otrivin a jinak hodně pít. ![]()
Odsávat prostě musíš, neznám dítě kterému by to nevadilo, my u toho bojujeme jak kdybych mu řezala hlavu příborákem ale odsávám, může totiž z otho vzniknout i zánět středouší a to je pak teprve maso!!
Maly ma taky rymu akorat, ze jemu bude teprve 6 mesicu. Z nosu mu tece, ma zvysenou teplotu, tak +/- 37,8.Na noc jsem mu dala paralenovy cipek, klin do postylky, do nosu kapla Libenar a stejne se budil po 20 minutach celou noc. Nechce nic jist. Odsavani se mu nelibi, ale udelat se to musi. Je mi ho lito.
Ahoj! Tak my jsme noc spíš probděli než prospali, pořád se vrtěl a plakal, podložit postýlku nemá cenu, on se točí jak na Orloji. Nudle mu tečou vesele dál a tak jsme vyrazili do lékárny pro nějaké ty kapky atd. Díky moc všem za tipy a příspěvky. Navíc jsme včera byli ještě ráno na očkování Prevenarem, tak toho na něj asi bylo víc, všichni v čekárně prskali…tak snad to nějak zvládnem. A že to zdaleka není to nejhorší, co nás čeká - to moc dobře vím…chudáčci malí!
Tak boji s rýmou zdar! ![]()
@Simca007 Musím reagovat… To já teda chodím se zdravým dítětem, vždy v ordinačních hodinách pro zdravé. Právě kvůli tomu, že po očkování je vždycky to tělíčko oslabené. Ale i tak malý asi 5 dní po očkování tu rýmu chytil. Samozřejmě asi někde jinde. Tak přeji ať je líp a dnešní noc klidnější.
No on byl včera taky ještě zcela zdravý, když jsme na očkování šli, a šli jsme do poradny, ale i tak tam několik maminek prskalo a i pár prcků…to dá rozum, že bych na očkování s nemocným nešla, ani mezi nemocné, nejsem blázen ![]()
@Simca007 To je mi jasný, že byl zdravý, když jste tam šli
To by ho ani dr. nenaočkovala. A fakt mě štvou maminky, co chodí v hodinách poradny pro kojence s nemocnými dětmi ![]()