Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím,
dcera (2 a třičtvrtě roku) byla včera večer absolutně v pohodě a najednou po pár hodinách spánku se vzbudila s kašlem, přesněji se štěkání.
Budila se s tím každou hodinu až do rána, prostě štěkot.
Teplotu nemá, o rýmě zatím nevím. Je unavenější než obvykle.
Od rána už neštěká, ale občas silně zakašle. A chraptí.
Zatím měla jednou Robitusin, který mi při popisu potíží dali v lékárně.
Tam mi taky popsali případnou laryngitidu - sama bych o tom nevěděla.
Myslíte, že to může být ono? (podle toho, co jsem vyčetla na netu by to mohlo sedět)
V jakých případech jet na pohotovost?
Díky za zkušenosti.
Ja jsem s laryngitidou jezdila skoro vzdy, kvuli rectodeltu, aby nam ho tam dali (nebo jednou mel syn prednison v sirupu), taky kvuli aerius sirupu, co je na predpis a pro sichr na poslech.
Jinak doma netopit, vetrat, vlhcit vzduch, davala jsem mucosolvan.
Ano, to bude laryngitida. Syn v noci totéž. dávám aescin (na ten chrapot a hlasivky), hjodně zvlhčovat vzduch a větrat (dobře dělá studený vzduch), v noci rozvěšet kolem postele mokré utěrky a pokud nemá teplotu, tak jít ven, to udělá dobře. Pokud přijde v noci záchvtat, tak otevřít okna (prcka obléct) a pokud se to nepodaří zvládnout doma, tak na pohotovosti dají dcerce inhalace (nebolí to, trvá asi 5 minut), hadička s párou a adrenalinem ji fouká do pusenky, případně dají čípky rectodelt, které je dobře mít doma a při silném záchvatu dát, okamžitě rozšíří průdušnici. Laryngitid ase objevuje nečekaně, ale rychle přechází, tak se držte a ať je brzo lépe ![]()
Dcerka to mala z utorka na stredu. O stvrtej rano zacala kaslat jak blazen, uz sa nevladala nadychnut. Ja ako prvu pomoc dam vzdy fenistil kvapky a poriadne vyvetram. To vzdy zaberie. V sredu odpoledne sme pak sli k doktorke a ta jej dala prednison.
Raději nepodceňovat a vyrazit na pohotovost, náš malej (9měsíců) minulý měsíc v půl osmé normálně usnul, načež ve 22 se mi začal dusit, vyrazili jsme na pohotovost a tam nás rovnou po podání čípku hospitalizovali. Pobyli jsme od soboty do úterý, medikace fenistil kapek, stoptusinu a inhalací s adrenalinem. V úterý večer nás propustili a v noci ze čtvrtka na pátek znova atak. A to už jsme šupajdili na 4 dny na jipku a další 2 dny na normál pokoji. Takže u nás laryngitida má dost blbej průběh ![]()
U nás teda taky vždy pohotovost…a když ne hospitalizase, tak aspoň inhalace…taky vždy hnusný průběh
@Fircon To laryngitida je, ale pokud jste ten první záchvat zvládli bez pohotovosti, tak to nejspíš už bude dobré. Samozřejmě nemusí, ale to bys poznala. Jak už tu psali - vlhký chladnější vzduch, takže pořádně oblíknout a ztlumit topení, hodně větrat. Doporučují se fenistil kapky a na noc tlumit kašel třeba stoptusinem (prodává se i sirup). Dávala jsem před spaním a pak v průběhu noci ještě cca kolem třetí hodiny. Na akutní záchvaty mám rectodelt. V nemocnici jsme s tím skončili jen poprvé a to díky tomu, že to bylo pětiměsíční miminko, u těch starších dětí už je to lepší, protože mají tu trubici širší a tudíž se jim lépe dýchá i při tom záchvatu. Jakmile se prostě v noci bude víc budit, tak na něj otevři okno nebo lednici (případně mrazák), to velice rychle pomůže.
U nas je pokazde, jakmile zacne mit treba rymu. Mala je astmatik a tak je na to pry vic nachylna, ze se ji to tam hned ulozi ![]()
Mame doma vzdy krabicku rectodeltu, takze ji dam cipek, nafoukam ventolinem, dam dithiaden, na vzduch atd. U dr pak dostane fortecortin. Xyzal bere celorocne a k tomu jeste singular.
Uz jsme zvykli a tak to zvladame doma. Ale poprve to byl masakr, bylo ji okolo pul roku.
@Petra Z No jo, nanuk, to mě nenapadlo ![]()
Jinak všem díky za odpovědi.
Vyburcovaly jste mě k tomu, abychom na tu pohotovost jeli.
Laryngitida to je.
Takže jsem ráda, že jsme vyfasovali čípky a ještě jedny prášky a snad bude líp a bez komplikací ![]()