Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj maminky, nějak neumíme vybírat jména pro holky, možná to bude tím, že jsme chtěli kluka, ale co se dá dělat, musíme brát to co se nabízí…
Máme 2 jména v záloze, líbí se nám Klaudie, to se ovšem nelíbí nikomu z rodiny, potom se nám líbí Natálie, ale ta mi už nepřijde tak neobvyklá, ale zase tím jménem se asi nic nezkazí, tak by nás zajímal váš názor, co vás vedlo k výběru jména, ohlíželi jste se na příjmení? Chtěli jste aby se hodilo k sourozenci? A stáli jste si za svým, i přesto, že babičky nebyly nadšené?
Moc děkuji za odpověď.
Ahoj, rozhodně doporučuji neradit se o jménech s rodinou - jednak Vám bude pak smutno, když se rodině vámi vybran jméno nebude líbit a jednak každý bude mít svůj tip a ty budeš mít hlavu jak pátrací balon. My se s klučičím jménem svěřili a hořce litovali - nikomu se nelíbilo (Rudolf) a kdyby s tím jménem viděli miminko, tak by nikdo nepíp.
U holčičky jsme prostě řekli mezi čím se rozhodujeme a všem jsem hned ještě před svěřením se se jmény řekla, že o názory nestojím a prostě to tak bude a tečka. Vybírali jsme hodně podle příjmení, ale přítel má skvělé příjmení, které se hodí takřka ke všemu. A zárověň jsme vybírali jméno, které nebude mít dalších x holčiček ve třídě a bude nějak výjimečná. ![]()
Vybirala jsem vzdy k prijmeni vhodne, zadne extraburty, bezna jmena, kterych bylo dost i v me generaci.
Nikdy jsem nelitovala, ze moje deti maji obycejna jmena, cesky psana. Vyznamenat se budou muset jednou svymi ciny a ne nejoriginálnějším jmenem v ulici
@chs.jasmin Já toho právě lituju, řekli jsme s nadšením, že to bude Klaudie, prostě Klaudinka a dostal ose nám akorát tupých výrazů, typu… to jako fakt?… a jak jí budeme říkat ve 30ti? Klaudinko? Snad si najde,,chudák,, někoho s lepším jménem, moje máma tomu dodala ještě třešničku, prý to jí budem říkat Kládo?
Takže nás docela odradili a začali jsme přemýšlet nad tou Natálií… ![]()
@Bibi239 Tak já bych také nedala žádné exotické jméno, vlastně máme typicky české příjmení ke kterému se hodí každé jméno, ale fascinuje mě to, jak se každý pozastavuje nad Klaudií, že je to jméno z ciziny a jestli se to píše s C atd.. Přitom je to normální jméno psané v českém kalendáři na K…
![]()
Vzdycky se mi moc libilo jmeno Klaudie, zni mi tak elegantne. Ale popravde nevim, jak bych na batole volala. Klaudy?
Natalii nemusim.
Jinak rozhodne souhlasim s tim, ze jmeno ditete je lepsi oznamit, az se narodi. Proste „tohle je Pepa“ a tecka. Pak uz nikdo nic nerekne a casem si lidi zvyknout na cokoliv. Jinak vam pribuzenstvo znechuti vsechno, co se vam bude libit ![]()
Kdyz se vam jmeno libi tak ho dejte, na reci ostatnich se vykaslete oni si zvyknou a az uvidi to miminko tak se jim i jmeno zalibi. My mame adelku nikomu se to jmeno nelibilo a ted jsou z ni vsichni poprdeni a o jmenu jsme uz neslyseli ani slovo
![]()
@Mamculina Stála jsem si za svým, dali jsme, co se líbilo nám. Jestli se to hodí k příjímení jsem neřešila, všechno je jen otázka zvyku. A aby se to hodilo k sourozenci, to už vůbec ne. Prostě se nám to muselo líbit. Ani jsem moc neřešily, jak daleko je to od narozenin, což naštěstí docela vyšlo… akorát teď se nám to „bije“ ![]()
Nikdy jsem se předem se jmény nesvěřovala, maximálně s větším výberem, že některé z toho by to mohlo být. Právě proto, aby jsme se vyvarovali keců a blbých ksichtů
Navíc jsme teda tajili i pohlaví, aby to bylo víc zamotaný ![]()
A ano k příjmení aby šlo správně vyslovat, to určitě
Klaudie je krásné jméno a nenechala bych si nikým do toho kecat ![]()
Kamarádka měli vybrané Zoe, no když to řekli prarodičům, málem je z toho kleplo a že to mimino ani nebudou chtít vidět a takpvýhle hnusný kecy! No nakonec to bude kluk, takže vyřešeno, a le vydírat bych se nedala ![]()
Ono to bude asi tim, ze pod Klaudii si dost lidi predstavi jihoamerickou teatralni telenovelu. Dejte co se libi vam. Vzdycky se najde nekdo komu se nebude libit ![]()
My jméno neoznamili a dobre jsme udelali. Nam se líbí moc, przibuznym moc ne, ale zvykli si. Manžel po porodu všem volal a když říkal jméno, prej suse polykali..
Klaudie je super jméno!
Na jméně jsme se shodli s přítelem a řekli ho všem až se syn narodil. Můj otec byl nespokojený, ale zvykl si.
Jinak se mi nelíbí ani Klaudie ani Natalie, ale volba je na vás jako na rodičích. Rikejte miminku třeba Blažena nebo jinak nepekne, pak budou prarodiče ještě rádi, že to bude Natalka ![]()
Nam se rodina pokoušela u prvni mluvit do jmen a když zjistili, že jim to nepomuze, tak už neresili nic, u dalších už jsme s nikým do poslední chvíle nic netěšili.
Jen s tehotenske fotky tesne pred porodem se dozvedeli jméno.
My si potrpime na jmena, které nedá každý druhy a není jich všude moc.
Klaudii jsme měli ve výběru u nejmladšího.
Já měla jméno prvního syna vybrané už od školky a mladší se jmenuje podle mého snu, ve kterém jsem na něj volala
. Přesto, že jsme už měli v papírech napsané jiné jméno, tak jsem ho v 36tt přepsala a nikomu z rodiny jsme to neoznámili. Po porodu se strhl poprask, babičky se s tím smířily až po půl roce, přesto, že je to jedno z nejčastějších českých jmen.
Jinak…jméno Klaudie bych dceři nedala, protože se říká „nomen omen“ a v úplně prvotním významu znamená Klaudie „kulhavá“.
Tak já bych si u Klaudie nevěděla rady s krátkým oslovením - Klaudi? Nic jiného mě nenapadá…taky mě trošku vadí význam - kulhavá. Na druhou stranu co si vybavím Klaudie, tak jsou opravdu krasavice
.
Natálie se mi zdá obyčejné, pěkné jméno, je variabilní…
S rodinou se nerad, jen sama se sebou a s mužem.