Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Tak my máme Andělu. A musím říct, že s negativní reakcí jsme se doposud téměř nesetkali (jen 1× od paní, která se nechala v dospělosti sama přejmenovat). A i kdyby ano, tak by mi to bylo upřímně jedno!! Ale máme typicky české příjmení.
Takže pokud se Vám líbí Klaudie, tak směle do toho. Dle mého pokud má dítě zdravé sebevědomí, tak se může jmenovat jakkoli a i tak bude spokojené!!
My jsme jména řekli vždy už v těhotenství, první reakce většinou nic moc, ale cca 30 % lidí jména chvalilo. Stáli jsme si za svým a teď nám všichni jména chválí a sami říkají, ze první reakce nebyla adekvátní, protože to není žádná divočina a hodí se ta jména pro chlapy jakéhokoli věku a daji se jak zdrobnit, tak i bez lámání jazyka použít v základní podobě. A hlavně je to i o zvyku. Kluky jsme pojmenovali Benedikt a Teodor (nejsme věřící, jak se nás už pár lidí ptalo). Prosim zachovat anonym, nechci byt poznaná pod svým nickem, díky ![]()
Jméno si vyberte sami, který se líbí vám..prarodiče už vybírali u svých dětí. já si u třetího navzdory všem, částečně i partnera, prosadila Robina, reakce okolí takřka výhradně pozitivní, všem se líbí, jen jeho jediná babička mu říká jen a pouze Hoode
zatím to neřeším, ale řekla jsem jí, že od Vánoc, až bude mít malej rozum, tak už Hoode max občas ve srandě ![]()
@Mamculina Přesně tak to bylo u nás „Rudolf? Proč zrovna rudolf? Vždycky, když je v seriálu nějaký blbeček, jmenuje se Rudolf. Blbeček Rudolf. Rudolf z Ostravy..A jak mu budete říkat? Rudlíku? Rulíku?“ Ale musím uznat, že druhé bude opět ve hře Rudolf a u holky druhé TOp co bylo teď
A kakám na názory ostatních.
Já jsem Denisa a se svým jménem jsem si taky užila dost, ale miluju ho a jsem strašně vděčná a šťastná za to jméno. Jednak jsem nikdy neměla kolem sebe tolik holek se stejným jménem, vždy jsem byla tak nějak výjimečná a holky Petry a Martiny mi záviděly a to prostě děti rády ![]()
@Mamculina píše:
Ahoj maminky, nějak neumíme vybírat jména pro holky, možná to bude tím, že jsme chtěli kluka, ale co se dá dělat, musíme brát to co se nabízí…Máme 2 jména v záloze, líbí se nám Klaudie, to se ovšem nelíbí nikomu z rodiny, potom se nám líbí Natálie, ale ta mi už nepřijde tak neobvyklá, ale zase tím jménem se asi nic nezkazí, tak by nás zajímal váš názor, co vás vedlo k výběru jména, ohlíželi jste se na příjmení? Chtěli jste aby se hodilo k sourozenci? A stáli jste si za svým, i přesto, že babičky nebyly nadšené?
![]()
Moc děkuji za odpověď.
Ahoj, názor babiček a ostatních příbuzných mi byl a je úplně fuk:) Však oni si zvyknou..
My se při výběru ohlíželi hlavně na příjmení, aby to dohromady hezky znělo. Aby se jméno hodilo k sourozenci absolutně neřeším a nechápu, proč by k sobě měla jména ladit ![]()
Bratránka dcera má sestru Klaudii, říkají ji Kláďo, psany nic moc, ale zní to docela hezky… jinak klučičí jsme poctivě projeli kalendář, shodli jsme se na dvou a jedno se mi přestalo líbit a pak prišel přítel ještě s jedním, co by bylo komplikovanější k přijmení a první jsem ho zamítla, ale jak jsem nad tím přemýšlela asi bych ho pak dala… u holky jsem začla jmenovat co se mi líbí u jednoho jmena přitel řekl, že by šlo a moje sestra do mě furt vrtala ať dám holcičce dvě jména a jednou ve vlaku jsem si řekla kombinaci námi vybranýho jména a sestřina biřmovacího, jelikož jí jde za kmotru a zní to hezky… když bylo malý čtvrt roku, koukla jsem na kdejsme a je v týhle republice druhá s touhle kombinací, k prvnímu byla jedna výhrada od mámy kamarádky, druhý se líbí všem… ![]()
@Lishaa píše:
Já měla jméno prvního syna vybrané už od školky a mladší se jmenuje podle mého snu, ve kterém jsem na něj volala. Přesto, že jsme už měli v papírech napsané jiné jméno, tak jsem ho v 36tt přepsala a nikomu z rodiny jsme to neoznámili. Po porodu se strhl poprask, babičky se s tím smířily až po půl roce, přesto, že je to jedno z nejčastějších českých jmen.
Jinak…jméno Klaudie bych dceři nedala, protože se říká „nomen omen“ a v úplně prvotním významu znamená Klaudie „kulhavá“.
Jaké, jaké jméno? Honzík? Jiřík? Míša?
Mě se zdálo, že máme chlapečka a volala jsem na něj Karolíne
Takže já na své sny asi dávat nemůžu ![]()
@chs.jasmin se mi líbí Dolfi, zní super… v byl jednou jeden dům, nebo jak se to jmenuje s Menšíkem tam oslovili Adolfa, ale Ruda je prijatelnější varianta a přitel tak chvilku řikal dceři, jako nejmenší miminko prý měla stejný účes jako Rudoulf Hrušinský… ![]()
@Gosi Právě, že já mu chtěla říkat Dolfíku. Mě se líbí i Adolf, ale jednak má přítel příjmení Hakl (což by bylo do očí bijící) a jednak by jemu a ani nám nikdo neodpustil minulost toho jména
A ono dolf je vlk a Adolf je ušlechtilý vlk a Rudolf slavný vlk.
Tak místo toho máme doma holčičku Adinu - což je ženská alternativa Adolfa
a znamená citlivá dívka, strašně jsem se do toho jména zamilovala.
@Mamculina Natálii nebrat, je jich moc. Pokud se vám líbí Klaudie, proč ne, dejte to.
Jinak za mě: ano, na příjmení jsme se ohlíželi (aby to nebyly věci typu rýmovaný Lukáš Mareš nebo splývající písmena za sebou Radim Mareš), sourozence bych asi taky řešila (aby jedno dítě nebylo Věra, a druhé Filoména; aby to bylo tak jako v podobném stylu). Hlavně mi šlo o to, aby se tak nejmenoval každý druhý - Jan, Jakub, Eliška, Anička - a aby každý věděl, jak to napsat - problémy dělají i normální jména typu Ema/Emma, Nela/Nella, Sofie/Sophie atd.
Na rodinu jsme nedali, holku jsme chtěli po babičce (líbila se nám jména obou dvou), obě babičky byly proti, aby bylo dítě po nich. Stejně je ![]()
@Mamculina na rodinu se vykašlete. U žádného z mých děcek si nedovedli představit, jak jim budou říkat, ale něco se našlo, klid ![]()
Klaudie je u nás asi spojené s Claudia Cardinal nebo Schiffer, obě krásné a úspěšné… že se necháváte tahkle těma famíliema manipulovat, oni už svoji volbu měli, a dítě bude vyrůstat s váma, ne s nima.
Líbí se vám Klaudie, dejte Klaudii a na nějaké požehnání od příbuzných zvysoka se..te
![]()
My dali neobvykle jmeno, libilo se nam nejvic, manzel cizinec, zijeme v zahranici. Rodine jsme jmeno tajili, nechtela jsem poslouchat nejake reci. Kdyz se nekdo jiny ptal, jake jmeno dame a nechtelo se mi odpovidat, tak jsem zacala rikat, co nedame
A druzi meli casto potrebu se vyjadrovat ke vsemu az zapomneli, ze jsem vlastne neodpovedela na otazku
Neobvykleho jmena nelituju. I gynekolozka reagovala „skvely, pro zmenu zadna…“ (nechci se nikoho dotknout). Nektera jmena jsou ted megapopularni i tady.
@Lishaa
Mi se u Klaudie nejvíc právě líbí oslovení v základním tvaru.
Hlavne nehnusit zdrobnelinama a komoleninama ruznyma, to je hrozne.
Takže Klaudie nebo Klaudinko, nanejvýš Kloo jsem slysela oslovení.
Jini tvar nebo komoleni ne, škoda tak lekne jméno skaredit.
Neraď se o jménech s rodinou!!! To je asi nejdůležitější
Jinak si myslím, že je jedno, jestli dáš tradiční nebo nezvyklé jméno. Ovšem určitě bych dbala na to, aby šlo k přijmení, aby se dobře vyslovovalo.