A zase to mluvení...

5533
14.3.06 09:11

A zase to mluvení...

Ahoj holky, nemám čas vyhledávat staré diskuze, takže doufám, že mě neukamenujete, když to vytáhnu znova. Mému chlapečkovi byli v únoru dva roky, ale pořád nemluví. Umí jen máma, táta, papat, hají a čičí. Sama bych si s tím nelámala hlavu, když jsme byli u zápisu do školky, tak mě uklidňovali, že je to v pořádku a že se časem rozmluví, to samé mi řekla i dětská lékařka, ale nějak mi to poslední dobou nedá spát. Ne, že by mi to nějak vadilo, také si myslím, že na mluvení má ještě dost času, ale babičky do nás neustále šijí, že jejich děti už v tomhle věku mluvili plynule celými větami. Korunu tomu na:,–(ily nedávné zprávy, kde byly inteligentní dětičky, které ve dvou letech umějí písmenka, číst krátká slova a poznávat značky aut. Od té doby mám doma peklo, že to naše dítě nemluví. A večer mě dorazil manžel, když mi oznámil, že dcera jeho kamarádky uměla ve dvou letech odříkat básničku a proč to náš brouček neumí a završil to tím, že já se malému asi dostatečně nevěnuji. :evil: Snažím se, ale asi málo. Čtu mu pohádky, říkám říkanky, zpívám mu, ale zdá se že to nestačí. Co mám dělat? Jak mám svému dítku nalít mluvení do hlavy abych už nemusela ze všech stran poslouchat výčitky? Připadám si jako naprosto neschopná máma, ach jo… :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
493
14.3.06 09:22

terko, nic si z toho nedělej a manželovi řekni to co já :! Kristýnka ve dvou letech ještě taky moc nemluvila, u nás kvůli tomu občas taky proběhla hádka, protože já kikině zpívala četla, povídala si a nic, kdežto taťka s ní jen blbnul. Jasně jsem mu několikrát řekla, že nestačí, abych s ní mluvila jen já a aby se taky zapojil, ale podle něj to byla kravina. Kristýnka se samozřejmě rozkecala po týdení dovolené, kdy na ni mluvil i táta :wink: a teď tu klapačku na chvíli nezavře. Jinak celou básničku řekne až teď poslední měsíc, takže si z toho fakt nic nedělej. Prcek je určitě zase lepší v jiných věcech. Naše Kiki třeba už v 17 měsících lezla na prolézačky a skákala dolů :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
14.3.06 09:30

Je pravda že takové problémy nemám. Mám dvouletá dvojčata kluk+holka a je pravda že už sami řeknou celou básničku bez pomoci, s malou pomocí umí snad 30 básniček a písniček a myslím, že je to hlavně zásluha holky, která kluka táhne sebou.Někdy mi z nich jde hlava kolem, oba pořád něco melou, někdy je to opravdu na blázinec. Jen chci říct, že každé dítě je jiné. Od známé kluk se rozmluvil až po třetím roce až začal chodit do školky a rozhodně to nebylo tím, že by se mu nevěnovala.Prostě se mu nechtělo.Určitě znáš ten vtip, kdy dítě v 18 letech poprvé promluví a řekne sůl. Rodiče se ptají a proč jsi nemluvil dřív? Kluk odpovídá- nebyl důvod.
Fakt se tím nezatěžuj.Každé dítě je jiné.Někdo umí dřív to, druhý to.Takže klíííííííííííííd!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
14.3.06 09:32

Urcite si z toho nic nedelej a nestresuj se :wink: moje dcerka sice mluvila brzo,ale byla linejsi v jinych vecech :D a kamaradky holka,ta byla aktivni uz od malicka,velmi brzo chodila atd…ale poradne zacala mluvit az po tretim roku :wink: a jak to psala Kacatko tak at se manzel zapoji…mluvi na ni,cte ji,atd…kazde dite je jine…a ver mi,ze babicky si toho moc nepamatuji :wink: oni radi prehaneji,mam 7letou dcerku a obcas si taky presne nepamatuji co kdy zacala presne delat (musim se obcas mrknout do jejiho dennicku :oops: :wink: takze vidis,ze babicky po minimalne 20letech a i s vice detma si to nebudou pamatovat presne :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ibu
627
14.3.06 10:13

Také si myslím, že každé dítě je jiné a na všechno potřebuje svůj čas. Mám 20 měsíčního chlapečka a také moc nemluví, povídá takové ty jednoduché slovíčka jako máma, táta, bába, tak,dej, papa atd. Sice slovíček není málo, ale je to pořád dokola to samé. Kamarád má dvouletou holčičku a je na tom obdobně jako můj syn. To víš babičky a prababičky povídají vždy nějaké moudra, jak jejich dítě dělalo to či ono, už jsem také slyšela jak dítě sedělo ve 4 měsících a mluvilo v 10 měsících …
Náš chlapeček třeba začal sedět a lézt skoro až v roce, museli jsme s ním cvičit Vojtovu metodu. A dnes lítá jak ďáblík…
Také jsem slyšela příběh od kolegyně, které druhé dítě začalo mluvit kolem 4 roku, už s ním museli i k logopedovi a ten chlapečkovi řekl, ať si sáhne na nosík, oko, hlavu, ať dá pravej loket k levému koleni, a když kluk vše udělal, řekl rodičům ať dělaj, že mu nerozumí a také se do 14 dnů rozmluvil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
14.3.06 10:17

Tterko, vůbec neměj z toho nějaký problémy. Jířa nemluvil do 2,5 let!! samozřejmě sem tam něco řekl, ale asi tak jako to píšeš ty - máma, táta, čiči, baf… pak během 14 dní začal mluvit v celých větách včetně správného sklońování. A to v těch 2,5 letech už měl totálně zmáknutou práci s počítačem, včetně dvojkliku a zavírání oken křížkem a maximalizování či zvětšování z lišty… :)) Prostě kluci jsou v tomhle línější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
14.3.06 13:48

Jééé,

tak po příspěvku na tohle téma je mi hned líp :P Náš dvacetiměsíční „hýkal“(jak mu někdy doma s mužem říkáme) taky patří k dětem, které zatím v mluvení rozhodně nejsou nejlepší… Pár slov, zvířecí citoslovce a jeho žargon. POdezřívám syna, že částečně je to i „leností“, protože umí říct „bumba“, ale raději použije pro něj pohodlnější speciální slovo gangan. O tom, že v průběhu dne zazpívám 30písniček a odrecituju x básniček ani nemluvě :) Trochu mě uklidňuje, že můj nejmladší bratr dlouho nemluvil a je z něj inteligentní chlapec :P s se solidní slovní zásobou…

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
14.3.06 14:34

Našemu mrňouskovi je 25m a taky moc nemluvi a když si přida nové slovo tak všem ostatnim to musím překládat. Modrá je bá a ani táta neříka jak by se mělo. Švagrová se ptala u logopada, protože jeji skoro tříletý syn ještě moc nemluví, ani větu nedá dohromady. Nemá se prý ditě do mluveni nutit a ani si před nim stěžovat někomu jinému, že nemluví. Pokud se nerozmluvi do tří let, tak mají přijít. Jedna známá mi vyprávěla, že její syn taky ve dvou letech nemluvil,je to už cca 40 let, a dědeček pronesl, Ty jsi hezkej kluk, ale asi budeš úplně blbej. Dnes má syn vysokou školu, nějaký tituly k tomu a ještě je pěkně upovidanej. Holt každý dítě je originál a je to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111
14.3.06 14:42

Tterko,

opravdu to je v pohode!

kamaradka zacala mluvit az ve 3 letech a gympl vystudovala na same 1 a znameho syn rekl prvni slova taky ve 3 letech, a to „pinkat nempudu!“ :-), a je moc sikovny!!!
opravdu co kus, to original!

Inka + Vojtik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
14.3.06 17:06

Terko,

tak s mluvenim u nas problemy nejsou. Mala zacala brzy a je upovidana az hruza. Alespon te zatim z maleho nebrni hlava.
Nase mala prozmenu jeste nechodi (16,5m).
Zrovna dnes se nase princezna uracila poprve sama postavit a udelat prvni krok.
Ja prozmenu porad posloucham zda to dite nema nejake problemy, ze ja jsem uz v roce sama chodila, nepotrebovala plenky, sama se nakrmila .............. Hmmm - to jsme asi byli vsichni geniove ze.

Zkratka kazde deco je jine a neco zacne driv a neco pozdeji.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
14.3.06 17:14

Ahoj,u nás to bylo podobně,neboj. Ve dvou přišel obrovský skok a během týdne se rozmluvil,začal opakovat atd. Za chvilku ti z něj bude třeštit hlava :wink:
 Abaja

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
14.3.06 18:09

TTerko,
tak jsme na tom stejne.. Kuba ma 20 mesicu a nejoblibenejsi slovo je kaaa kaaaa kdyz do me picha a rev v ruznych podobach.. ale kdyz chce tak rekne mama , tata , baba , teta , pa , mnau… ale to je malo kdy..
Taky jsem zacinala byt nervozni a tak to dekuju za zalozeni teto diskuze..

Maty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
15.3.06 08:20

Ahoj,

na všechny se vykašli… srovnávat se nemá… švagrová má tři děti.. jedno z nich začalo strašně dobřče mluvit v roce, druhé dvě až ve 3..
nějaké děti tu potřebu mluvit mají, jiné ne…
nemá smysl malé dítě stresovat tím, že mu nerozumíš, ať se vyjádří jinak než ukázáním a hýknutím… až bude fakt velké, kdy to bude fakt o lenosti.. jak někdo psal o tom 4. letém, tam už je to OK…

Takže klíííd… naši známí mají o měsíc staršího kluka než je naše holčina a pořád si také myslí, že se mu věnují málo, když řekně táta, bába, čičí.. nikdy ještě neřekl ani máma… a moje dcerka ve stejnou dobu má již v zásobě přes stovku slov /počítáno včetně správného používání vyskloňovaných slov např.: táto, tati, táty, tátovi/ a přes 30 výrazů jak co dělá (zvířata, předměty) - vypsala jsem si to v den, kdy jí bylo 20. měsíců. Každý den si hledá nová slovíčka… Jenže to je jen její zvídavost… Já jí to do hlavy nalít nemohu… stejně jako jiné věci…

Takže ať se jdou všichni bodnout.. ti s ukecanými dětmi můžou mít další děti nemluvky,ty s nemluvkou můžeš mít další ukecané.. babičky si houby pamatují… a manžel ať se také hodí do klidu…
Jsi skvělá máma a zbytečně se stresuješ…

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
16.3.06 08:51

To srovnávání mi taky leze krkem :? Co přijedu k babičce poslouchám jak Julinka co bydlí pod ní krásně mluví a to je o 3 měsíce mladší než Kiki :roll: Vůbec ji nezajímá, že Kiťule sice má ještě problém skloňovat, ale zase jí stačí, abych jí jednou zazpívala písničku a většinu slov si pamatuje. Naučila jsem se na to nereagovat, stačí, že se s ní hádám kvůli kojení :lol:

• Citovat
  • Upravit
493
16.3.06 08:57

Aha, nebyla jsem přihlášená… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat