Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Sadman to jste si teda taky „užil“ četla jsem, že se to může vrátit a případně se udělat píštěl. Teď už to máte v pořádku?
Víte, byla jsem na pohotovosti, byl tam lékař, myslím nejspíš UK. Né zrovna empatický, což bych asi taky v danou chvíli potřebovala. Čapl za to, řekl že už v dávném Řecku se říkalo, kde je hnis tak ten musí ven. Brečela jsem, prosila tedy o anestezii a on řekl, že to třeba není a že tedy odmítám zákrok a on s tím nic neudělá. Zítra půjdu zase a třeba narazím znova na něj? Já se zblazním… jinak Most. Takže Plzeň trošku dál, ale děkuji 😊
@Lenour91 píše: Více
Jo, na jaře jsem šel s tou píštělí, to jsem byl doma ještě dýl, šest týdnů, to byla ještě složitější operace než ten absces. Koupele v lavoru s řepíkem a tak, což jsem dělal i po té první operaci. Ale s tou píštělí jsem procestoval Kostariku a kus Panamy. Dva a půl měsíce, Píštěl už je nic proti abscesu, na tu jsem přišel až po návratu domů. No nic, je to hnus, teď už jsem snad ok. Budu Vám držet palce a klidně sem zas napište, jak to dopadlo. Dycky Most!
@Lenour91 Tak samozrejme prist o nohu je urcite lepsie ako vyrezat nejaku bouli… Asi si to neuvedomujes, ale ta moznost tam naozaj je. Ako velka/mala vie iba lekar. Vyhoda je ze amputacia sa robi v anesteze.
Sorry, ale dnes je to tu fakt snuska ze mi oci prechadzaju.
A ked uz sa budes niekam objednavat, tak aj na nejaky kurz sebeovladania.
@IcePlanet7 to máte pravdu. Mohla bych jít z fleku
zítra si nechám v bolesti řezat ránu a teď se ještě v bolesti půjdu mrknout na mého onko manžela, který spí vedle v místnosti a není mu asi dle toho co slyším dobře.
Jestli je tu dnes nějaká snůška, tak za to opravdu nemůžu. Možná jsem už docela psychicky vyčerpaná, ze všechno co zažívám a tak jsem si sem šla možná jen pro pochopení a radu.
Nikdy nevíte, co se ukrývá pod pokličkou. Tak nesuďte. Není mi dobře, musím fungovat, starat se o manžela a dvouletého syna. Ale ano jdu na ten kurz
to mi pomůže ![]()
No heled, ja mam taky zkusenost s perianalnim abscesem, fakt to neni sranda. Ja vubec netusila, ze to existuje, jak to zacalo bolet, sla jsem k lekari, ten rekl, ze to je hemeroid, takze jsem se snazila mazat a koupat v dubove kure ci co to bylo, pak mi zacala horecka, tak pry viroza…no kdyz jsem po tydnu horecek mela najednou 41 (o vikendu), tak me muz nejak dostal na pohotovost, tam na to prisli, poslali me na chirurgii…to uz jsem bolesti a horeckou temer kolabovala. Ta lokalni anestezie jsem mela pocit, ze ani nezabrala, zakrok brutal, ale ta uleva, to bylo neco neskutecneho…takze jo, ten zakrok byl neskutecny hnus, ale uleva okamzita a vzhledem k te teplote (jediny krat v zivote jsem videla teplomer nad 41°C) to mozna klidns mohlo dopadnout docela blbe. A tu ulevu si pamatuji dodnes jako by to bylo vcera a je to pres 20 let…takze za me rozhodne okamzite ven, anestezii nevim teda, to mi fakt na to neprijde, ale zjevne chlapovi to jinde udelali, tak to treba jde ![]()
@Lenour91 Hlavně fakt dnes někam běž, ono kromě nohy jde i o život. V rámci své práce jsem nějaké abscesy viděla a něco z toho se ošetřovalo i v celkové anestezii. Není to u toho tak jednoznačné, tzn. fakt hodně záleží na posouzení lékařem, jenomže lékař nemusí mít vždy pravdu, případně různí lékaři můžou mít různé názory nebo být různě komunikačně zdatní/otevření. (Ono správně, když bychom do toho chtěli šťourat, by tam měl doktor napsat, že odmítáš ošetření v lokální anestezii, protože ty jsi ošetření neodmítla, jen jsi chtěla jinou anestezii…) Nicméně, přece kvůli tomu neohrozíš ty svou nohu a svůj život! Tzn. určitě tam dnes opět jeď, pravděpodobně tam bude jiný lékař, kdyžtak se i konkrétně doptej na tu anestezii, proč to nejde, proč je tohle lepší, třeba ti to vysvětlí tak, že ti to bude dávat smysl. Ono ve velkém zánětu ta lokální anestezie funguje bohužel hůř a chápu, že to vyšetření muselo být hodně bolestivé. A klidně případně zkus jiné zařízení, i za cenu toho, že tam dlouho pojedeš, je to to tvoje noha a tvůj život a tohle se ošetřit musí.
Ahoj všem, už sedím na předoperačním vyšetření a zákrok dnes. Narazila jsem na toho samého doktora jako v pátek na pohotovosti. Odmítl samozřejmě celkovou anestezii. Nicméně si zavolal pro konzultaci primáře a ten řekl, že je to opravdu velké a tvrdé a že anestezie je dobrým řešením. Díky bohu za to. Tak se mi aktuálně ulevilo. ![]()
@Lenour91 dobre si udělala, ze si jela.
At ti to dobře dopadne
@Lenour91 píše: Více
Tak vidíš, máš názor, jako primář
Držím palce!
S abscesy mám svou zkušenost. Měla jsem abscesy na mandlích v 15 letech. A řezali mi je bez umrtvení každý den asi týden. Pak sem měla klid a po nějaké době se mi udělali znova a nakonec mi brali mandle v lokální anestezii. Byly to docela jatka, když se topíš ve vlastní krvi.
Přeju ti, ať jsi v pořádku a hlavně se ti to nevrátí.
@Duše_jako_kaviár tak to mě moc mrzí. Tohle je těžký číst.
takové trápení jste měla.
A děkuji moc, bohužel se mi to prostě vrací. Nicméně tahle jsem to nikdy neměla. Budu to řešit dále.
@Lenour91 bezva
po tom se ti ulevi. Ja mam HS a u tech velkych a vaznych abscesu se mi to vzdycky vracelo. V jednom ktery mi rezali po porodu prvni dcery se mi to dela i ted po 6 letech, ale uz to neni tak vazne jako kdysi. Ale nejhorsi v zivote co sem zazila byl ten steheni po porodu druheho syna. To jsem byla v bolestech cele dny, kdy se clovek nemuze hnout a zaroven ma urvany nespici mimino a musi. Sestinedeli je u tehle nemoci peklo na zemi jak se meni hladiny hormonu. Stejne tak kazda menzes..drzim palce at je tech vaznych abscesu co nejmene
@Grety tak to mě taky moc mrzí:(
Jak to řešíš ten vracející se a tak celkově? Mě se to stěhuje různě po těle. Nedávno i na prsu a to byla taky lahůdka. Ale vstřebalo se. Už jsem z toho opravdu zoufalá. ![]()
@Lenour91 typicka mista jsou podpazi, trisla, vnitrni stehna, anogenitalni oblast, podprsama. Ale ve velke skupine na FB hidradenitis suppurativa support group jsem videla, ze to muze byt prakticky kdekoliv krome dlani a plosek nohou. Uz s tim ziju dlouho, tak se clovek trochu nauci co ma pro nej smysl delat a co ne, nebo cemu se vyvarovat (pro me cemukoliv co tlaci, takze zadne kolo, berle pod paze..). Ale posledni rok mi hodne pomohlo Mounjaro, prakticky chvili po nasazeni se to zlepsilo a i kdyz to porad mam, tak ty projevy nejsou tak hrozne jak byvaly. Nektere abscesy jsou rychle, nektere se hoji mesice. Nektere strasne boli, jine neboli vubec, nektere prasnou, jine se vstrebaji..
@Grety děkuji a mrknu i na tu skupinku ![]()
Mám to za sebou
jsem moc ráda. Dren a za 2 dny převaz. Snad se to bude dobře hojit.
Všem opravdu děkuji za reakce a mějte se moc hezky ![]()