Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mam 3,5 měsíční holčičku, která má od 7 týdnů abdukční dečku. Na neurologii nám řekli, že je opožděná v motorickém vývoji.
A chtěla jsem se zeptat, kdo s tím máte zkušenosti, jak na tom byly vaše děti a jak rychle to děti po sundání dečky doháněli. A ještě by mě zajímalo, jestli nemáte zkušenosti z rozdílnou velikostí zorniček. (Byl to kleštový porod) Jdeme kvůli tomu na CT mozku a máme z toho velký strach.
Předem děkuji.
S problémy které máš ti bohužel nemohu poradit. Jen mne zarazilo, že jdete na CT mozku až ve po 3 měsících. Naše malá se narodila taky pomocí kleští a na kontrolu mozku ji provádeli druhý den po narození. Možná to bylo tím, že měla velké boule a modřiny od těch kleští…Jina přeju hodně štěstíčka a ať jste brzy v pořádku. Iva
Ahojky,
taky Ti primo neporadim, jen by me zajimalo, co rikali na neurologii te abdukcni decce. Nas totoz varovali, ze ortopedi doporucujou vsem pliny navic a at to rozhodne nedelame, ze to akorat brani detem ve vyvoji. Jedna holcicka dostala i abdukcni decku, ale po konzultaci s neurolozkou, kdy na sonu nebyl zadny nalez, jen tu jednu nozicku neroztahla tolik do strany jako tu druhou, protoze zatezovala vic pravou polovinu tela a polstar pod zadkem by to nespravil, jsem ji nedavala. Hodne nam pomohlo cviceni 4× denne Vojtova metoda a vsechno se srovnalo i bez decky. Tim te teda nechci k nicemu nabadat, jsou jiste pripady, kdy je opodstatnena, v nasem to tak nebylo.
Drzim pesticky, aby vsechna vysetreni probehla v klidu a s dobrym vysledkem a holcicka vsechno dohnala. Ten prvni rok zivota je moc dulezity a deti maj obrovskou vitalitu vsechno dohnat, tak neboj a uzivejte si kazdeho spolecneho dne.
Monca a moncicaci 1.rok
Moje dcera měla abdukční dečku jen tři měsíce, pak jsme přešli na řemínky. Kupodivu v nich měla víc pohybu než v dečce a ani opruzená v horku není. Kyčelní kloubky se nám velmi polepšily a pravda je trošku pozadu s polohou na bříšku. Čile to však procvičuje víc než hodinu před koupáním , kdy je úplně sundáváme. Vypadají sice hůř než dečka, ale umožní víc pohybu. no my se z toho nehroutíme, tvrdíme, že si zvyká na podvazky.
Dr říká, že to opoždění rychle dožene, až se jich zbavíme.
Linka
Zalezi na tom z jakeho duvodu jste tu decku dostali. Znam mnoho maminek a ja se radim mezi ne, ktere ji dostali jen protoze se zeptali, jak se vlastne dela to siroke baleni. Doktorum se to nechce vysvetlovat, tak radeji daji decku, kde je to jasne… Ja jsem to vyresila tak, ze jsem ji davala jen na noc, protoze jsme cvicili Vojtu. Sice nam ji doktor predepsal na cely den, ale to je u nas trochu nerealne. Mala mi s tim nevlezla do hlubokeho kocaru, ani do autosedacky. Takze jsme ji pres den moc nosit nemohli. Kdyz jsem se po tom pidila na netu. Zjistila jsem,ze podle diagnozy napsane v zaznamu, decku ani siroke baleni nepotrebujeme. Proste jen nemela vyvinute jaderka a ted ji mame jeste kvuli tomu, ze ma jedno vyvinutejsi nez druhe. Decku ji davam jen z jednoho duvodu. V noci mi pak necestuje po postylce a nepretaci se.
K tomu vlivu na psychomotoricky vyvoj: Vzdycky bych nechyla chvilku pres den valet se po hraci dece (nebo necem takovem) bez niceho…Byla jsem nekolikrat varovana od ruznych doktoru, ze v zadnem pripade by dite nemelo byt na brisku pokud ma na sobe tu decku nebo siroke baleni. To je pry pohroma motoriky, protoze potom zapojuji uplne spatne svaly a vetsinou se pak clovek nevyhne Vojtovi. Myslim, ze par hodin denne bez ortopedickych pomucek neni nic hrozneho, co by ortopedi zakazovali.
Terik a Charlie 6 mesicu
všem díky za nazory a rady,ještě bych chtěla dodat,že vojtovku také cvičíme..Měla absolutně krátký pupečník a v děloze byla stále jen v jedné poloze,takže měla nesymetrické držení těla,k tomu asi byla i ta nesymetrie kyč.kloubů.Jeden ma dobrý,ten druhý ne.Na neurollogii na dečku neříkali nic,tak nevím.Také bych to zatím tolik neřešila,jen kdyby to tolik neřešili doktoři.mějte se hezky.jitka
Ahoj, nám ve 3 měsících řekli, že kyčle OK a ve 4 měsících (prý jen ještě poslední návštěva) chtěli na:,–(it třmínky. Rovnou do 1 roku bez jakékoliv alternace. Vyžádala jsem si názor druhého lékaře (pravda až v Liberci a jsem od Prahy), ale jsem šťastná. Na rtg snímku řekli, že není vidět ani jestli je to člověk či zvíře, jak byl špatný a na třmínky to rozhodně neviděli. Doporučili 2 měsíce dávat široké balení - 4 pleny a na noc ještě přidat dečku. (Plena složená na 3× nikoliv na 4× jak se někdy mylně dává)Za 2 měsíce bylo po všem. Dneska nám je 9 a půl měsíce a k prvním samostatným krůčkům chybí jenom kousek.
Držím palečky.
Zuzka a Terezka