ABKM - kdy se projevi dieta?

30
21.12.23 22:16

ABKM - kdy se projevi dieta?

Hezký den všem,

ráda bych se poradila se zkušenějšími, kteří se též jako my potýkali či potýkají s ABKM u miminka.

Mám devíti týdenní dceru. Krátce před koncem šestinedělí jsem u ní zpozoroval změnu stolice z klasické žluté na zelenou hlenovitou a během pár dnů se přidala též krev ve stolici. Dcera měla taky silné bolesti bříška. Jiné problémy neměla a zatím ani naštěstí nemá. Na kontrole po šestinedělí mi pediatrička sdělila, že se jedná zřejmě o ABKM a doporučila dietu. Tu od té doby dodržuji. Ze začátku jsem ji ale zřejmě držela špatně, jedla jsem totiz vejce a sójové produkty. Tyto potraviny jsem vysadila před necelými dvěma týdny. Od té doby držím dietu poctivě, čtu složení všeho včetně pečiva, vynechávám i produkty s jen sttopovym množstvím alergenů, hlídám i některá éčka. Bolesti bříška téměř nejsou, jen nad ránem se kroutí ze spánku, stolice začíná být stále častěji žlutá, ale krev v ní dal přetrvává. Dokonce bych řekla, že je jí občas i vice, jen velmi málo je plenka zcela bez krve. Jinak je dcera spokojené, usměvavé miminko, dobře spí, na váze přibývá (dle lékařky až dost).

Proto by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti, za jak dlouho se projevila dieta? Kdy zmizela krev ze stolice? Mám strach, aby nešlo o jinou příčinu a nezanedbali jsme to… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35799
21.12.23 22:25

Výtěr jí doktorka dělala? Volala jsi ji, že má pořád krev ve stolici? Probiotika dáváš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
21.12.23 22:39

@JancaS84 výtěr právě nedělala, chci o něj říct na začátku ledna, kdy jdeme na kontrolu, nevolala jsem ji, protože má už teď dovolenou a předtím, minulý týden, jsem čekala, řekla mi totiž, že je třeba držet dietu 3 týdny, než se projeví…ale u té krve jsem myslela, že zmizí dřív a teď jsem z toho už trochu nesva a přemýšlím, jestli to neřešit dřív, než v tom lednu…probiotika dceři dávám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
22.12.23 12:21

Já to s dcerou řešila několik měsíců. Tak od šestinedělí byla víc a víc plačtivá, kroutila se, stolice se horšila. Když měla asi dva měsíce, začala jsem držet dietu, to už měla krev ve stolici i vyrážku. Vynechala jsem rovnou i sóju, vejce a hovězí maso. Dcera byla najednou spokojené miminko, ale krev s hlenem zůstala. Sice mnohem méně, ale dobrý to nebylo. Postupně jsem zkoušela vynechat všecko možný. Pak i potraviny s “může obsahovat…”. Tak jednou denně jsem mini nitku krve stejně našla (rekord byl asi 5 dnů bez), ale já tím byla fakt posedlá a hrozně to zkoumala. Nakonec jsem nejedla skoro nic. V jídle jsem nedokázala vysledovat, co by mohlo vadit a už jsem fyzicky nemohla. Začala jsem dávat speciální mlíko a pak i příkrmy. Kojení jsem v jejím půl roce vzdala. No a bylo po problému. Zpětně mi přijde, že měla prostě problém s mým mlíkem (i kojení u nás stálo za prd, ale rozhodně netvrdím, že je to příčina u vás).
Chodíme na alergologii, uvažovala jsem i o gastru, ale to je prý pro takhle malý mimina náročný. Výtěry byly vždycky ok.
Já se někde dočetla, že s příkrmama se to často zlepší, to asi můžu potvrdit. Záleží taky, jak moc tam té krve má (dcera měla fakt jen nitky, větší množství asi 3× za celou tu dobu). Myslím, že je to hodně individuální. A myslím, že takhle podrážděný střevo se muže hojit i několik týdnů (doktoři tvrdili, že se dieta projeví za 2-3 týdny), kůže ještě dýl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
705
23.12.23 00:58

Ahoj, ja mam syna rok a pul a od jeho dvou mesicu taky resime ABKM. Vlastne doted. Zacala jsem vysazenim mleka a vyrobku z nej, vejce, soja. Postupne jsem vyradila i hovezi a kureci maso (to byl velky problem), banan, spenat a dalsi potraviny. Vadit muze skoro vsechno. Ja na to prichazela tim, ze jsem jedla par dnu v podstate jen ryzi a postupne pridavala den po dni jednotlive potraviny. Jinak bych na to nikdy neprisla, co mu vsechno vadi, a ze je toho docela dost. Byli jsme i na krevnich testech, ty nic neprokazaly, u takto malych deti je to vetsinou k nicemu. Jen zbytecne trapeni ditete.
V okamziku, kdy jsem vysadila problematickou potravinu, tak zlepseni nastalo vetsinou do druheho dne. Vypada to, ze u vas vadi jeste neco dalsiho. Co casto jis? Muzou vadit i rajcata, cibule, mrkev…Fakt cokoliv. Muzes zkusit zapisovat, co jis, treba ti to neco napovi. Nebo fakt zkusit jako krajni reseni tu ryzovou dietu. Uz jsem byla fakt zoufala, ale syn se hned zlepsil a krev zmizela v podstate okamzite. Klidne napis SZ, kdybys chtela pokecat. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
705
23.12.23 01:00

A ty vytery ze stolice nech udelat. Kamaradky dcera mela podobne priznaky a mela salmonelozu. Nikdo netusil, kde k tomu takhle male miminko prislo. Vlastne se divim, ze vam vyter doktorka neudelala hned, u nas to bylo prvni, co se vysetrovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
23.12.23 21:39

@rybízová @karkuš moc děkuji oběma za odpověď ;) nicméně moc jste mě nepotěšily :zed: kojení se určitě tak snadno vzdát nechci, moc jsem si přála kojit a na začátku si kojení celkem pracně vydobila, jsou to krásné okamžiky pro nás obě…ale samozřejmě ani nechci ubližovat malé, tak snad se nám to podaří nějak odhalit a vyřešit…

Jíst se snažím pestře, aby bylo dostatek mléka a aby malá měla, co potřebuje…těch 14 dnů teda bez mléka a mléčných výrobků, bez hovězího, bez vajec a sóji…takže právě varianta eliminační diety s rýží mi přijde úplně šílená, ale věřím, že se tak dá alergen nejlépe odhalit… :roll: jinak ale dekuji za tip na kuřecí maso, nějak jsem ho považovala za naprosto neškodné, ale je fakt, že ho jím spolu s rybami nejvíc (nemusím vepřové) a a teď jsem ho 3 dny neměla a dva dny krev ve stolici nebyla…tak by to možná mohlo být ono :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
705
24.12.23 13:18

@Rheante Ze zacatku se ta dieta zda hrozna, ale jak to vychytate, tak si rychle zvyknes. Navic clovek neji zadne prasarny, takze tehotenska kila jdou dolu raz dva :lol:
Na to kureci maso jsme meli skoro nejhorsi reakci, tak ho zkus vysadit, treba to bude fakt ono. I dalsi znama s ABKM ditetem nesmi kure. My teda nemuzem ani ryby. Zachranuje me kruti a veprove. Naopak hovezi uz zacina syn tolerovat, tak treba se nam to trochu zpestri. Clovek si nemuze moc vybirat. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
24.12.23 15:24

@karkuš jo to je pravda, těhotenská kila už mám dole a s nimi navíc ještě 6 kg :mrgreen: takže v tomto směru si nestezuji :palec: ale jinak je to, pro mě jako milovníka čokolády a sladkého vůbec, teď o Vánocích dost utrpení…ale jak to dělám kvůli malé, tak držím, kdybych to dělala jen ze svého rozhodnutí, tak už jsem dávno zhresila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová