Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím zkušené domácí hospodyně o rady a zkušenosti. ![]()
At' používám jakékoliv prací prostředky po čase bílá zšedne a prádlo na dotyk je mastné, no prostě není opravdu čisté, ložní prádlo to samé. A tak mi nezbývá nic jiného jak prádlo namáčet do horké mýdlové vody a pak v horké vymáchat. Pračce to dávám jen na takové to doladění
Jak to děláte vy, holky?
Děkuji! ![]()
S tímhle tak nějak problém nemám, prádlo mi bílé zůstává, ale s čím mám problém, tak nevím čim zaprané vybělit, než jsme se totiž odstěhovali, tak jsme bydleli u přítelových rodičů a mamka prala vše dohromady a mě tak bílý dost zašedlo a ať dělám co dělám, vybělit ho nedokážu a to už jsem ho měla kolikrát v savu, ale to mi zase krapet zežloutlo ![]()
jojo já jako ekzematik musím dělat totéž
nejprve moje prádlo namáčet do hodně teplé vody se žlučovým mýdlem a jarem, máchat
pak hodit do pračky a prát v lovele
ale ten jar fakt pomáhá, mýdlo mi na to nestačí ![]()
ja zacla davat do pracky sodu a rekla bych, ze nektere zasedle kousky, jsou viditelne belejsi
Hlídám si, abych prala pohromadě fakt jen bílé (čistou syntetiku peru taky zvlášť), rádo to přejímá odstíny (takhle mi zbéžovatěly plínky). Před praním namáčím do Hanky, Žabky nebo jiného namáčedla. A dávám extra máchání po doprání, aby se fakt vymáchal všechen prášek.
lucie.t píše:
ja zacla davat do pracky sodu a rekla bych, ze nektere zasedle kousky, jsou viditelne belejsi
Lucko … krystalickou sodu přímo do pračky? A normálně s práškem? Přidáváš aviváž a nastavuješ máchání navíc?
Děkuji;-)
Ahoj Leno!
![]()
Na spoustu věcí mi pomáhá žlučové mýdlo, občas ho trochu nastrouhám do pračky do kastlíku na prášek (k prášku). Používám to, když mám hodně špinavé věci, abych nemusela každý kousek předepírat v ruce. Flíčky tím předepírám zvlášť.
Mamka mi poradila, že na bílé prádlo je lepší prášek než gel. Zkusila jsem a má pravdu!!! Také do bílého přidávám jedlou sodu nebo prášek do pečiva, což perfektně vybělí třeba záclony.
A taky nedávat avivíž - na bavlnu to je jedno, ale spodní jemné prádlo díky aviváži šedne. Dávám trošku octa, který desinfikuje, funguje jako aviváž, prádlo po něm nešedne a stojí nesrovnatelně méně!
Ale ocet není cítit z bavlny, z umělých vláken ano. Aspoň já ho nemohla použít na nic jiného krom bavlny.
Nelisa píše:
Ale ocet není cítit z bavlny, z umělých vláken ano. Aspoň já ho nemohla použít na nic jiného krom bavlny.
Já ho necítím
Asi ho dávám jen malinko. To si asi musí každý vyzkoušet…
Pettulle píše:
tak nevím čim zaprané vybělit, než jsme se totiž odstěhovali, tak jsme bydleli u přítelových rodičů a mamka prala vše dohromady a mě tak bílý dost zašedlo a ať dělám co dělám, vybělit ho nedokážu a to už jsem ho měla kolikrát v savu, ale to mi zase krapet zežloutlo
Chce to namočit do opravdu horké vody. Tuk a navázána na něj špína se musí rozpustit. Když mamka prala opravdu dlouho budeš to muset udělat několik krát. ![]()
Nelisko, ahoj! ![]()
A děkuji za tipy ze sodou, jarem a octem, to mně nenapadlo ![]()
Příspěvek upraven 13.02.12 v 11:10
jessikka píše:Že bych to přehnala s množstvím?Nelisa píše:Já ho necítím
Ale ocet není cítit z bavlny, z umělých vláken ano. Aspoň já ho nemohla použít na nic jiného krom bavlny.Asi ho dávám jen malinko. To si asi musí každý vyzkoušet…
eLena F píše:Pettulle píše:
tak nevím čim zaprané vybělit, než jsme se totiž odstěhovali, tak jsme bydleli u přítelových rodičů a mamka prala vše dohromady a mě tak bílý dost zašedlo a ať dělám co dělám, vybělit ho nedokážu a to už jsem ho měla kolikrát v savu, ale to mi zase krapet zežloutloChce to namočit do opravdu horké vody. Tuk a navázána na něj špína se musí rozpustit. Když mamka prala opravdu dlouho budeš to muset udělat několik krát.
Nelisko, ahoj!
Příspěvek upraven 13.02.12 v 11:10
A děkuji za tipy ze sodou, jarem a octem, to mně nenapadlo
To ale asi nebude platit na syntetiku, ne? Ta právě při vysokých teplotách šedne, protože se narušuje vlákno. U bavlny to samozřejmě paltí.
To jo, to jo! To je tím, že syntetiku skoro ne mám
A bílou už vůbec ne …
cancerka píše:
nejprve moje prádlo namáčet do hodně teplé vody se žlučovým mýdlem a jarem, máchat
pak hodit do pračky a prát v loveleale ten jar fakt pomáhá, mýdlo mi na to nestačí
No vidíš až teď' mně napadlo, od té doby, co prádlo namáčím nemám ekzém. Ještě zkusím nepoužívat aviváž, jak píše Jessikka
Octu mám dost!
Kolik to je malinko octa do pračky? Tak panáka? ![]()
eLena F píše:
To jo, to jo! To je tím, že syntetiku skoro ne mámA bílou už vůbec ne …
cancerka píše:No vidíš až teď' mně napadlo, od té doby, co prádlo namáčím nemám ekzém. Ještě zkusím nepoužívat aviváž, jak píše Jessikka
pak hodit do pračky a prát v loveleale ten jar fakt pomáhá, mýdlo mi na to nestačíOctu mám dost!
Kolik to je malinko octa do pračky? Tak panáka?
Na plnou pračku dám klidně po „max“, fakt to y toho necítím, ale asi to musí každá prostě zkusit. Bílého mívám míň, tak dávám takové „gloglo“ ![]()