Aby bíla bílá byla

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1907
13.2.12 10:34

Aby bíla bílá byla

Prosím zkušené domácí hospodyně o rady a zkušenosti. :kytka:

At' používám jakékoliv prací prostředky po čase bílá zšedne a prádlo na dotyk je mastné, no prostě není opravdu čisté, ložní prádlo to samé. A tak mi nezbývá nic jiného jak prádlo namáčet do horké mýdlové vody a pak v horké vymáchat. Pračce to dávám jen na takové to doladění :lol: Jak to děláte vy, holky?

Děkuji! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11502
13.2.12 10:38

S tímhle tak nějak problém nemám, prádlo mi bílé zůstává, ale s čím mám problém, tak nevím čim zaprané vybělit, než jsme se totiž odstěhovali, tak jsme bydleli u přítelových rodičů a mamka prala vše dohromady a mě tak bílý dost zašedlo a ať dělám co dělám, vybělit ho nedokážu a to už jsem ho měla kolikrát v savu, ale to mi zase krapet zežloutlo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
13.2.12 10:39

jojo já jako ekzematik musím dělat totéž
nejprve moje prádlo namáčet do hodně teplé vody se žlučovým mýdlem a jarem, máchat
pak hodit do pračky a prát v lovele

ale ten jar fakt pomáhá, mýdlo mi na to nestačí :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
13.2.12 10:43

ja zacla davat do pracky sodu a rekla bych, ze nektere zasedle kousky, jsou viditelne belejsi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
13.2.12 10:49

Hlídám si, abych prala pohromadě fakt jen bílé (čistou syntetiku peru taky zvlášť), rádo to přejímá odstíny (takhle mi zbéžovatěly plínky). Před praním namáčím do Hanky, Žabky nebo jiného namáčedla. A dávám extra máchání po doprání, aby se fakt vymáchal všechen prášek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4856
13.2.12 10:50
lucie.t píše:
ja zacla davat do pracky sodu a rekla bych, ze nektere zasedle kousky, jsou viditelne belejsi

Lucko … krystalickou sodu přímo do pračky? A normálně s práškem? Přidáváš aviváž a nastavuješ máchání navíc?
Děkuji;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
13.2.12 10:52

Ahoj Leno! :mavam: :D
Na spoustu věcí mi pomáhá žlučové mýdlo, občas ho trochu nastrouhám do pračky do kastlíku na prášek (k prášku). Používám to, když mám hodně špinavé věci, abych nemusela každý kousek předepírat v ruce. Flíčky tím předepírám zvlášť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
13.2.12 10:58

Mamka mi poradila, že na bílé prádlo je lepší prášek než gel. Zkusila jsem a má pravdu!!! Také do bílého přidávám jedlou sodu nebo prášek do pečiva, což perfektně vybělí třeba záclony.
A taky nedávat avivíž - na bavlnu to je jedno, ale spodní jemné prádlo díky aviváži šedne. Dávám trošku octa, který desinfikuje, funguje jako aviváž, prádlo po něm nešedne a stojí nesrovnatelně méně!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
13.2.12 11:04

Ale ocet není cítit z bavlny, z umělých vláken ano. Aspoň já ho nemohla použít na nic jiného krom bavlny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
13.2.12 11:07
Nelisa píše:
Ale ocet není cítit z bavlny, z umělých vláken ano. Aspoň já ho nemohla použít na nic jiného krom bavlny.

Já ho necítím :nevim: Asi ho dávám jen malinko. To si asi musí každý vyzkoušet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
13.2.12 11:08
Pettulle píše:
tak nevím čim zaprané vybělit, než jsme se totiž odstěhovali, tak jsme bydleli u přítelových rodičů a mamka prala vše dohromady a mě tak bílý dost zašedlo a ať dělám co dělám, vybělit ho nedokážu a to už jsem ho měla kolikrát v savu, ale to mi zase krapet zežloutlo :(

Chce to namočit do opravdu horké vody. Tuk a navázána na něj špína se musí rozpustit. Když mamka prala opravdu dlouho budeš to muset udělat několik krát. :lol:

Nelisko, ahoj! :hug:
A děkuji za tipy ze sodou, jarem a octem, to mně nenapadlo :palec:

Příspěvek upraven 13.02.12 v 11:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
13.2.12 11:08
jessikka píše:
Nelisa píše:
Já ho necítím :nevim: Asi ho dávám jen malinko. To si asi musí každý vyzkoušet…
Že bych to přehnala s množstvím? :think: To je možný. :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
13.2.12 11:12
eLena F píše:
Pettulle píše:
tak nevím čim zaprané vybělit, než jsme se totiž odstěhovali, tak jsme bydleli u přítelových rodičů a mamka prala vše dohromady a mě tak bílý dost zašedlo a ať dělám co dělám, vybělit ho nedokážu a to už jsem ho měla kolikrát v savu, ale to mi zase krapet zežloutlo :(

Chce to namočit do opravdu horké vody. Tuk a navázána na něj špína se musí rozpustit. Když mamka prala opravdu dlouho budeš to muset udělat několik krát. :lol:

Nelisko, ahoj! :hug:
A děkuji za tipy ze sodou, jarem a octem, to mně nenapadlo :palec:

Příspěvek upraven 13.02.12 v 11:10

To ale asi nebude platit na syntetiku, ne? Ta právě při vysokých teplotách šedne, protože se narušuje vlákno. U bavlny to samozřejmě paltí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
13.2.12 11:16

To jo, to jo! To je tím, že syntetiku skoro ne mám :lol: A bílou už vůbec ne …

cancerka píše:
nejprve moje prádlo namáčet do hodně teplé vody se žlučovým mýdlem a jarem, máchat
pak hodit do pračky a prát v loveleale ten jar fakt pomáhá, mýdlo mi na to nestačí :palec:

No vidíš až teď' mně napadlo, od té doby, co prádlo namáčím nemám ekzém. Ještě zkusím nepoužívat aviváž, jak píše Jessikka :palec: Octu mám dost!
Kolik to je malinko octa do pračky? Tak panáka? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
13.2.12 11:31
eLena F píše:
To jo, to jo! To je tím, že syntetiku skoro ne mám :lol: A bílou už vůbec ne …
cancerka píše:
pak hodit do pračky a prát v loveleale ten jar fakt pomáhá, mýdlo mi na to nestačí :palec:
No vidíš až teď' mně napadlo, od té doby, co prádlo namáčím nemám ekzém. Ještě zkusím nepoužívat aviváž, jak píše Jessikka :palec: Octu mám dost!
Kolik to je malinko octa do pračky? Tak panáka? :think:

Na plnou pračku dám klidně po „max“, fakt to y toho necítím, ale asi to musí každá prostě zkusit. Bílého mívám míň, tak dávám takové „gloglo“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný