Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
To nechceme právě předělávat celej plot, spíš prý existuje nějaký el ohradník a oejsek má obojek, který dá impuls pokud by chtěl přeskočit
My kvuli vlkovi taky udelali vyssi plot. Pokud mate zdeny, tak treba karisite navarit smerem dovnitr (jako ve vezeni) to funguje 100%. Nebo misto pletiva dat kovovy, zelezny kontrukce, vysoky. Pletivo je na nic, to i rozpletou zubama a dobre se po tom leze. Elektrika u nas nezabrala, vyhozeny prachy. To by tam musel mit to, co je v zasuvce aby ho to zastrasilo a psa kvuli tomu takhle tejrat sme nechteli
@Lamátko oni jsou elektrické ohradniky které se dávají i kvůli psům.zkusenost s tím nemám, zkuste prohledat na internetu něco určitě najdete.
Taky mám útěkářku, musím ji nechávat v kotci
Když jsem doma, tak ji mám v baráku, nebo jsme na zahradě, kde ji ale musím hlídat, chodíme na dlouhé procházky, má vyžití, ale prostě jak je na zahradě chvilku bez dozoru, tak zdrhá. U nás by nový plot stal 100 000, máme velký pozemek, takže máme větší kotec, kde může být, když jsem v práci a nemá s ní kdo být a hlídat.
Elektrické ohradníky jsou prý k ničemu, pes si stejně poradí.
Kamarádka elektrický ohradník má a pomohl.Pes ale zkouší, takže když ho vypne, tak vždy uteče.Jinak je spokojená, funguje jak má.
Já jsem po tom jednu dobu koukala a přijde mi jednodušší předělat plot. Ten ohradník se musí zakopat, udělat přesně vedený okruh od baráku k baráku… no práce s tím jak na kostele, přičemž je celkem velké procento psů, kteří se naučí ten impulz ignorovat. Zvlášť velká a houževnatá plemena to mají často u zadele, nějaký brnění na krku.
Pes se klidně naučí/zvykne na elektrický výboj a budete tam kde předtím. Známých pes se to tak neučil, párkrát dostal ránu, stáhnul se. Za chvíli to šel zkusit znova. Za tři dny už to bral s rozběhem a utíkal znovu. Museli zvýšit plot se zahnutím dovnitř a je to ok. Pak by bylo ještě řešení nechávat psa v kotci a ven na zahradu pouštět jen za vaší přítomnosti.
Ten el. ohradník funguje tak, že se dá natáhnout i před plot a ano - k němu má obojek, který teda v případě překročení nějaký hranice dává impuls. Otázka je, jak moc si z něj pyrenejec udělá, je to nastavitelný podobně jako EO. Druhá otázka je, co páchá venku, když se jde projít, protože já jsem už na tyhle útěkáře alergická, mám zkušenost, že co asiat, to nezajištěný pozemek a prát se venku s 80kg asociálním hovadem nic moc. Určitě by to chtělo nějak řešit a pak vybrat kvalitní řešení.
Účinnost je různá, závisí na odolností psa. Funguje to stejně jako elektronický výcvikový obojek, takže když se pes přiblíží k plotu, tak dostane zvukovou výstrahu a když se přiblíží víc, tak dostane ránu. Problém je u silně osrstěných plemen (srst je docela účinný izolant) a taky u hodně vytrvalých psů. Baterie v obojku vydrží jen určitý počet upozornění a ran, pak se vybije a je to jako by tam ta elektrika nebyla. Kamarádka takhle nachytala svého útěkáře (kříženec NO x LAB) jak leží v místě tkre obojek jenom píská a jakmile to vybilo baterií tak vzal roha. Tak mu vypnuli varovné pískání, takže se přiblíží k plotu a rovnou rána (rovnou na nejvyšší stupeň, jinak se intenzita rány s blízkostí plotu zvedá) takže on vydržel těch asi 60 ran co to umělo a zdrhnout znovu. Takže nakonec stejně museli plot zvednout a do té elektrické legrace investovali asi 5tisíc. Jo a když vypadne proud tak se plot taky vypne, ohradník se napájí že zásuvky. Samozřejmě jsou i psi co dostanou párkrát ránu a už se k plotu nepřiblíží. Ale u pyrenejského psa co už okusil svobodu si nemyslím že to pomůže na moc dlouho. Jo a ještě závisí jak máte velky pozemek na který má pes přístup, protože pokud ho ohraničíte z více stran a zóny upozornění začínají cca 1-1,5 m před plotem tak aby se ten pes vůbec mohl aspoň trochu pohybovat.
Ještě mě napadá,pokud nemáte psa ne chov a výstavy tak můžete zvážit kastraci, po ní se psi mohou lehce zklidnit a nebudou mít základní podnět k útěku, tj. hádavou fenu.
U nás mají u dvou baráků elektrické ohradníky a fungují, jedni mají dalmatina, druzí irského setra a něco, co vypadá jako leonberger, takže asi i takto mohutné plemeno na tom fungovat může. Je úplně vidět, jak ti psi už vědí, kam až můžou a kde se zastavit.
@ozzian Já si myslím, že tihle psi do běžné zástavby ani moc nepatří, když si uvědomím, k čemu byli šlechtěni a jak žili ve svých domovinách, teď čumí za plotem na kapesní zahradě v satelitu, protože je to in a „von pohlídá“, hrozně smutný… U nás mají středoasiata na plácku menším než náš obývák, venku jsem ho ještě neviděla.
@Martina 78 píše:
Kamarádka elektrický ohradník má a pomohl.Pes ale zkouší, takže když ho vypne, tak vždy uteče.Jinak je spokojená, funguje jak má.
A jaký prosím?
Okolo vas bych tedy chtela jit s ditetem nebo malym psem.Bud udelejte vysoky plot nebo at je pes v kotci! Ohradnik je spis pro mensi psy,aby neutekli ne pro takova telata kdy setkani se psem(pokud se zrovna vybije baterka nebo se pes nauci nereagovat) je zivotu nebezpecne!